De Staat van Cultuur 3

De nieuwste editie van de Cultuurindex Nederland is bijgewerkt met 86 indicatoren – waaronder twee nieuwe over bedrijfskunstcollecties – met cijfers tot en met 2015. Zo ontstaat een beeld van de ontwikkelingen in de cultuursector in de periode 2005-2015, en wordt duidelijk of de sector na de daling in 2013 de weg omhoog weer heeft teruggevonden.

Tegelijk met de nieuwste cijfers verscheen de digitale publicatie De Staat van Cultuur 3 waarin de cijfers in een context worden geplaatst en ontwikkelingen nader geduid zijn. Ook is daarbij ingegaan op actuele vragen en onderwerpen in de cultuursector. Wat betekent streamen bijvoorbeeld voor de manier waarop we muziek tot ons nemen? Waarom blijkt de culturele arbeidspositie zo zwak terwijl de geldstromen in deze sector stegen? Waarom is er steeds meer belangstelling voor ‘blockbustertentoonstellingen’ en ‘megabioscopen’? Hoe geven bibliotheken vorm aan de nieuwe maatschappelijke functies die in 2015 zijn vastgelegd? En welk genre heeft de exportwaarde van Nederlandse muziek met bijna 400 procent laten stijgen?

De Staat van Cultuur 3 en de nieuwste versie van de Cultuurindex Nederland zijn gratis te downloaden vanaf www.cultuurindex.nl.