Boekmanstichting Kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid

Aantal Museumkaarthouders blijft stijgen

Voor €59,90 per jaar vrije toegang tot circa 400 musea in Nederland? Het is een aantrekkelijk aanbod voor steeds meer Nederlanders. Het aantal bezitters van een Museumkaart neemt – zelfs ondanks enkele prijsstijgingen – dan ook jaar na jaar toe, en bereikte met 1,35 miljoen in 2017 een nieuw hoogtepunt. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers die de Museumvereniging deze week bekend maakte.

Ook het aantal museumbezoeken dat jaarlijks met een Museumkaart wordt afgelegd stijgt al enkele jaren, tot 8,7 miljoen in 2017. In totaal ontvingen de aangesloten musea voor deze bezoeken een vergoeding van 62 miljoen euro (Museumvereniging 2018). Hoewel de vergoeding voor een bezoeker met een Museumkaart lager is dan de normale entreeprijs, wordt dit gecompenseerd doordat Museumkaartbezoekers gemiddeld vaker een museum bezoeken, en daardoor ook de inkomsten uit horeca en museumwinkels toenemen (Van der Werff et al. 2013).

Figuur 1 – Aantal Museumkaarthouders en aantal Museumkaartbezoeken (geïndexeerd op 2005) (bron: Cultuurindex Nederland en jaarverslagen Museumvereniging).

Het succes van de Museumkaart draagt bij aan het sterk toegenomen aantal museumbezoekers, zoals die blijkt uit de onlangs verschenen update van de Cultuurindex Nederland. Zo zouden in 2013 naar schatting 3,4 van de 26,5 miljoen museumbezoeken niet hebben plaatsgevonden zonder de Museumkaart (Van der Werff et al. 2013). Andere oorzaken voor deze groei zijn onder andere de toenemende populariteit van blockbustertentoonstellingen, een stijgend aantal bezoeken van buitenlandse toeristen en een toegenomen publieksgerichtheid van musea. Ook de economische crisis heeft mogelijk een steentje bijgedragen: als uitje is een museumbezoek veelal goedkoper dan een bezoek aan een pretpark of dierentuin (Bahar 2014, Knegjens 2017, Van Aart et al. 2017).

Figuur 2 – Aantal Museumkaartbezoeken in totaal aantal museumbezoeken (bon: Cultuurindex Nederland en jaarverslagen Museumvereniging).

Toch zijn er ook relevante kanttekeningen te plaatsen bij dit toegenomen aantal bezoekers. Een uitgebreide analyse van de ontwikkelingen in het museumbezoek is dan ook opgenomen in de recent verschenen Staat van Cultuur 3.

Literatuur

Bron beeld

Pixabay / Skitterphoto

Bekijk meer: Cultuurnieuws

Partners & subsidiënten