Boekmanstichting Kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid

Aantal museumvrijwilligers blijft groeien

Zo blijkt uit de museumcijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek op 1 december jl. bekend maakte. Het aantal vrijwilligers groeide van 2005 tot en met 2013 met ruim 60%, de tijd die vrijwilligers zich inzetten verdubbelde zelfs ruim! Aan de ene kant een teken dat veel mensen zich betrokken voelen bij de museumsector en bereid zijn een steentje bij te dragen, aan de andere kant wellicht een teken van verkapte werkloosheid. Om de kosten te drukken worden steeds meer onbetaalde krachten ingezet, waardoor vrijwilligerswerk niet alleen meer onstaat uit liefdadigheid of als hobby, maar ook uit noodzaak.

 

Met de museumsector als geheel gaat het goed. Het aantal bezoeken is net als de afgelopen jaren, gestegen. Niet alleen het Rijksmuseum trok een recordaantal bezoekers, ook andere musea deden het goed in 2013. Ook de populaire Museumkaart, waarvan in 2013 het miljoenste exemplaar in gebruik ging, draagt bij aan de mooie museumcijfers.

 

Deze en overige museumcijfers van het CBS zijn hier te bekijken.  De museumcijfers in de Cultuurindex worden geüpdatet zodra de cijfers van de presentatie-instellingen uit de Basis Infrastructuur (BIS) van het Ministerie van OCW ook bekend zijn.

 

Bekijk meer: Cultuurnieuws

Partners & subsidienten