Boekmanstichting Kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid

Cijfers en trends Nederlandse film- en av-industrie

Het aantal bioscoopbezoekers, zowel totaal als aan Nederlandse films groeide in 2017. Door het ontbreken van een Nederlandse blockbuster en de grote concurrentie van buitenlandse films daalde het marktaandeel van Nederlandse films in de bioscoop licht naar 12%. Het aantal bioscopen in Nederland bleef vrij stabiel, met 274 theaters die op 956 doeken films vertonen. Dat blijkt uit Film Facts & Figures of the Netherlands, May 2018, een jaarlijkse uitgave van het Nederlands Filmfonds, met cijfermateriaal over filmproductie en -consumptie in Nederland. 

Het totale productievolume steeg van €105,9 miljoen naar €108,3 miljoen. Buitenlandse financiering voor majoritair Nederlandse speelfilms toonde meer dan een verdubbeling van €8,1 miljoen in 2016 naar €19,4 miljoen. De Film Production Incentive, die in het najaar van 2017 startte met een pilot voor high-end TV-series, zorgde voor een extra boost van € 22,4 miljoen aan cash rebates voor 68 filmproducties en 11 series.

Lees ook de analyse door Cultuurindex Nederland over de cijfers over de Nederlandse film, Van Alberta tot Zwaar verliefd!: de Nederlandse film in 2017.

Bekijk meer: Cultuurnieuws

Partners & subsidienten