Sinds het begin van de coronacrisis tot en met juli 2021 hebben we op deze pagina online initiatieven van culturele organisaties en makers op een rij gezet. Deze uit noodzaak ontstane initiatieven hebben samen een nieuwe online wereld vol kunst, muziek en theater gecreëerd in tijden waarin fysiek contact niet mogelijk was.
Deze pagina bevat een archief van alle online initiatieven die de Boekmanstichting in 2021 verzamelde, en is ook als PDF beschikbaar. Een archief van online initiatieven die we in 2020 verzamelden is hier te vinden.
Archief
In 2020 en 2021 verzamelden we ruim 300 verschillende online initiatieven ingedeeld per kunstdiscipline. Op deze pagina zijn alle initiatieven terug te vinden die we tussen januari en juli 2021 verzamelden. Alle initiatieven uit 2020 zijn op een aparte pagina gearchiveerd. We streven ernaar beide archieven in de toekomst online te laten staan, om zo iets te bewaren van de rijkdom aan digitale ideeën die als gevolg van de coronacrisis ontstond.
Digitalisering
Online voorstellingen, debatten, concerten en tentoonstellingen blijven nog steeds doorgang vinden. Omdat de mogelijkheid om mensen te ontvangen nog altijd zeer beperkt is, maar ook omdat veel instellingen de mogelijkheden van digitalisering hebben omarmd en online programma’s willen blijven aanbieden.
Hoe gaat dat in de toekomst verder? Keert de culturele sector zo snel mogelijk terug naar de ‘oude’ programmering of is er tijdens corona een blijvende digitale stap voorwaarts gemaakt? In het artikel ‘Digitaal is “here to stay”‘ lees je meer over de digitale perspectieven voor de toekomst. Ook in Boekman 129: Cultuur en publiek is aandacht voor digitale programmering.
Zelf aan de slag?
Ben je een maker of vertegenwoordig je een culturele organisatie, en wil je na het zien van deze initiatieven zelf ook aan de slag met digitale alternatieven om je publiek te blijven bereiken? Onze collega’s van DEN Kennisinstituut Cultuur & Digitalisering verzamelden tips, adviezen en inspirerende voorbeelden!
Lindau Master’s Crucifixion
Museum Catharijneconvent organiseert op donderdag 8 juli een digitaal symposium over ‘De kruisiging van de Meester van de Bewening van Christus te Lindau’, het pronkstuk van hun expositie over Maria Magdalena.
Jan Van Eyck Academie Open Studio’s 2021
Tot en met 3 juli zet de Jan van Eyck Academie zijn studio’s weer open voor de eindpresentatie van 43 kunstenaars die het afgelopen jaar verbonden waren aan de academie. Via deze link kun je ook online uitgebreid kennis maken met de kunstenaars. Elke deelnemers heeft speciaal voor het platform een aparte pagina gemaakt.
Amsterdam Art Week
Donderdag 17 juni start de Amsterdam Art Week. Overal in de stad zetten galeries en musea de deuren open, maar ook online valt er veel te beleven. Zo organiseren Amsterdam Art en het Stedelijk Museum op zaterdag 19 juni een debat over internationale kunstpraktijken in Amsterdam.
Lezing Frida Kahlo
Het werk en de nalatenschap van Frida Kahlo (1907-1954) inspireren wereldwijd nog steeds velen. Op donderdag 17 juni staan de Mexicaanse kunstenares, haar werk en de tijd waarin ze leefde centraal tijdens een online avond van SPUI25. Laat je inspireren, en bezoek daarna de expositie met werk van haar in het Cobra Museum in Amstelveen.
Tentoonstelling Vervlogen – geuren in kleuren
Naast prachtige kunstwerken waar de kleuren vanaf spatten en de heerlijke geur je haast tegemoet komt, hangen er in deze nieuwe tentoonstelling in het Mauritshuis ook schilderijen en tekeningen waar je je neus het liefst bij dichtknijpt. Op locatie kun je via dispensers verschillende geuren uit de kunst opsnuiven, en online kun je genieten van een rondleiding door conservator Ariane van Suchtelen.
Ik Toon
Nog de hele maand juni loopt de campagne Ik Toon, de ideale manier om overal in het land inspiratie op te doen voor je creatieve vrijetijdsbesteding, van schilderkunst tot koorzang. De nodige activiteiten vinden weer op locatie plaats, maar online is er ook genoeg te beleven.
HKU Exposure
Van woensdag 23 tot en met zaterdag 26 juni ontdek je tijdens een online editie van het jaarlijkse eindexamenfestival van de HKU het afstudeerwerk van een lichting afstudeerders die dingen in beweging zet, impact maakt op mens en maatschappij en oplossingen heeft voor actuele problemen. Van beeldende kunst tot design en van film tot fashion, alle richtingen binnen HKU doen mee.
Kunstambassade
Op het nieuwe platform Kunstambassade.nl kunnen kunstkopers ateliers bekijken, beschikbaar werk bewonderen, maar ook een fysiek atelierbezoek plannen. Met dit initiatief wil een groep Rotterdamse kunstenaars de drempel tussen kunstliefhebbers en kunstenaars wegnemen en de verkoop van kunst stimuleren.
Estafette-uitzending: 1 Jaar Corona in de Stad
Het Amsterdam Museum staat op zaterdagmiddag 15 mei vanaf 12.00 in een zes uur durende livestream stil bij de gedichten, video’s, foto’s, tekeningen en geluidsfragmenten die Amsterdammers een jaar lang hebben ingestuurd in het kader van de digitale tentoonstelling ‘Corona in de stad’ die deze dag precies een jaar geleden van start is gegaan. Beleef mee hoe inwoners van de stad het coronavirus, de maatregelen en de anderhalvemetersamenleving tot nu toe hebben beleefd.
Online Expo Museum W
Na een grootschalige verbouwing hoopt Museum W in Weert in het najaar weer te openen. Terwijl er druk getimmerd wordt, kun je online alvast (hernieuwd) kennismaken met een deel van de collectie hedendaagse kunst. Te zien zijn onder meer werken van Gijs Frieling, Fons Haagmans, Han Schuil, Dorien Hiethaar en René van den Broek.
Out of Office Forever
Tot een jaar geleden was ‘out of office’ een melding die je vooral instelde op leuke momenten, voor vrije dagen en vakanties. Inmiddels is ‘out of office’ echter voor velen een vervelende realiteit geworden. Voor Salem Samhoud en Senatori vormde dit de inspiratie voor de online te bekijken tentoonstelling Out of Office Forever, die je uitnodigt na te denken over wensen, verlangens en de mogelijkheden van werk in de toekomst.
Nationale Museumweek 2021 (🎨)
Vanaf maandag 19 tot en met zondag 25 april ontdek je #OnsEchteGoud tijdens de digitale Nationale Museumweek 2021. De week staat bol van de activiteiten: van een dagelijkse digitale tour met Splinter Chabot tot een virtueel Museumplein en tal van lezingen, rondleidingen en leuke activiteiten om zelf mee aan de slag te gaan.
De afbreekeconomie
De afbreekeconomie is een tentoonstelling over het maken en kapotmaken van dingen, over het kantelen van ons economisch model. Hoe breken we alles wat we als mens maken weer af? Online kun je vrij door de verschillende werken werken navigeren, begeleid door interviews, teksten en detailopnames.
Kunstzinnige paasdagen (🎨)
Singer Laren zorgt dit jaar voor een smakelijke én kunstzinnige paasbrunch. Terwijl jij thuis geniet van een mand vol knapperige croissantjes en vers vruchtensap, vertelt conservator Anne van Lienden je over een mooi lenteschilderij uit de museumcollectie én kun je zelf aan de slag met het beschilderen van een struisvogelei.
Tentoonstelling Oost en West ontmoeten elkaar niet
Te vaak wordt eenzijdig vanuit het witte perspectief gesproken over het koloniaal verleden. Jennifer Muntslag van www.thuismuseum.nl neemt je via een stream mee door de tentoonstelling Oost en west ontmoeten elkaar niet van het Museum Arnhem, waarin nieuwe perspectieve en andere verhalen de ruimte krijgen.
Tentoonstelling Onder de huid – Claude Cahun
Zin in museumbezoek? Het Cobra Museum Amstelveen heeft een tentoonstelling gewijd aan Claude Cahun (1894-1954). Bij het grote publiek bleef de fotografie van deze kunstenaar lang onbekend, maar voor onder meer Cindy Sherman en David Bowie was ze een bron van inspiratie. Met haar vooruitstrevende perspectief op gender was ze haar tijd ver vooruit. Het Cobra Museum biedt een digitale rondleiding aan, verzorgd door conservator Julia Steenhuisen.
Poetics Ceramics
De sieraden, objecten en installaties van Judith Bloedjes vallen op door de verstilde, ingetogen vormtaal, de hoge artistieke kwaliteit en het kleurgebruik. CODA-directeur Carin Reinders ging in gesprek met Judith Bloedjes over haar werk, kunstenaarspraktijk en inspiratie, en geeft alvast een voorproefje van de nieuwe tentoonstelling Poetics Ceramics. Ook via een online art room is een kijkje in deze tentoonstelling te nemen.
Oog in oog met Gustav Klimt
Als eerste in Europa presenteert het Van Abbemuseum een perfecte weergave van het beroemde Beethovenfries van Gustav Klimt, als stralend middelpunt van de nieuwe tentoonstelling Oog in oog met Gustav Klimt. Online kun je alvast een kijkje nemen in de wondere wereld die kunstenaar en ontwerper Bas van Beek voor de tentoonstelling creëerde.
RembrandtLIVE: Rembrandts epidemie
In de nieuwste aflevering van talkshow RembrandtLive gaat het Rembrandthuis in op een momenteel maar al te herkenbaar onderwerp: de pestepidemie in de jaren 1663-1664. Hoe heeft deze Rembrandts leven en werk beïnvloed? Droegen mensen mondkapjes in de zeventiende eeuw? Waar komt het woord ‘quarantaine’ eigenlijk vandaan? Naast het bekijken van de talkshow valt er ook een podcast over dit onderwerp te beluisteren.
Ongekend
Vanaf het moment dat het weer mag, is in het Van Gogh Museum de nieuwe tentoonstelling Ongekend: 10 jaar bijzondere aanwinsten en hun verhalen te zien. Wie echter zo lang niet wil wachten, kan alvast online een kijkje nemen. Verschillende hoogtepunten uit de tentoonstelling worden daarnaast in maart en april in drie online colleges door kunstexperts uitgelicht.
F-Razzor
Vandaag, op Internationale Vrouwendag, is onder het motto F-Razzor een online verkoop gestart met werken van 60 beeldend kunstenaars, allemaal oud-deelnemers van de Rijksakademie. Met het initiatief vragen zij aandacht voor de bestrijding van machtsmisbruik, seksisme en ongelijkheid binnen de kunstwereld. De opbrengst komt ten goede aan de ondersteuning van collega-kunstenaars die hiervan het slachtoffer zijn geworden.
Fake Me Hard
Deze zomer kun je in de tentoonstelling Fake Me Hard een ontdekkingsreis maken door een geheimzinnig landschap, waar spectaculaire kunstinstallaties je confronteren met urgente vraagstukken. Bepalen algoritmes wat feit en fictie is? Worden menselijke verhalen langzaam irrelevant? Hoe overleven we de ‘post-truth’ samenleving? Vanaf 1 maart kun je online alvast een virtueel voorproefje krijgen.
Het eerste Gigapixelmuseum ter wereld
Het Mauritshuis brengt de bezoekervaring thuis wel héél dichtbij: als eerste museum ter wereld kun je het hele museum online in Gigapixel-formaat bekijken. Afbeeldingen in dit formaat bestaan uit liefst één miljard pixels, waardoor je alle zalen en schilderijen tot in het kleinste detail haarscherp in je op kunt nemen.
Interactieve workshops van Kleinkunstig (🎨)
Voor klassen of scholen in het voortgezet onderwijs biedt Kleinkunstig een uitgebreide selectie online workshops aan. Bezoek bijvoorbeeld online het Van Abbemuseum of het Kröller-Müller Museum, volg een workshop van het Scapino Ballet, of verdiep je in animatie, beatmaking, of game design.
De curator vertelt
De beroemde Berlijnse woonwijken van Bruno Taut staan centraal in een mooie tentoonstelling in Museum Het Schip in Amsterdam. We kunnen niet naar Berlijn en ook niet naar de expositie, maar gelukkig is er deze maand wel elke donderdag een online lezing over het werk van deze architect uit de tijd van het expressionisme.
ARTTALKS
Begin je digitale vergadering of bijeenkomst op een inspirerende manier met een virtuele rondleiding van Arttra. Er kunnen verschillende musea bezocht worden, waarbinnen ervaren kunsthistorici rondleidingen van 30 of 45 minuten verzorgen.
Lockdown Lessen (🎨)
De eerstejaarsstudenten van de Master Kunsteducatie van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten lanceerden de website lockdownlessen.nl: een online evenement vol interdisciplinaire, kunst-educatieve experimenten waarbij de rollen van leerling en leraar worden omgedraaid.
Kunstonderwijs voor thuis door het Centraal Museum (🎨)
Het Centraal Museum Utrecht biedt online opdrachten en lessen aan voor primair én voortgezet onderwijs.
Platform Offsite (🎨)
Kunstinstituut Melly ontwikkelde het online platform Offsite voor het digitaal delen van ideeën en contant in deze tijd. Het platform bestaat uit vijf secties, met reflecties op de huidige tijd door medewerkers en kunstenaars, online live-events, gratis boeken uit de museumwinkel, workshops en digitale tentoonstellingen.
Thuiswerkplaats van Museum Veere (🎨)
Geïnspireerd door eerdere tentoonstellingen bedacht Museum Veere verschillende creatieve oefeningen om thuis mee aan de slag te gaan.
Thuisatelier van Museum De Lakenhal (🎨)
Schuif je laptop (voorzichtig!) aan de kant, en maak van je bureau of keukentafel een creatieve werkplek met het Thuisatelier van Museum De Lakenhal. Verschillende creatieve opdrachten, gemaakt door professionele kunstenaars, staan voor je klaar om gemaakt te worden.
Musea in Gebaren bij jou thuis
Veel musea geven in deze coronacrisis virtuele rondleidingen, maar deze zijn moeilijk te volgen als je doof of slechthorend bent. Musea in Gebaren brengt daarom verschillende kunstwerken met toelichting door een doventolk naar jouw huiskamer!
Creatieve inspiratie, thuis bezorgd (🎨)
Bij Thuisbezorgd denk je misschien aan een pizza of een pakketje dat je besteld hebt, maar Lindenberg Cultuurhuis biedt je onder deze titel een portie creatieve inspiratie in de vorm van een lesje muziek, dans, theater, beeldende kunst of schrijven.
Rembrandt(t)huis (🎨)
Van Rembrandthuis naar Rembrandt Thuis: online vind je verschillende activiteiten rondom waarschijnlijk de bekendste Nederlandse kunstschilder. Bekijk de minidocumentaire over HIER. Zwart in Rembrandts tijd, creëer een identiteit voor Rembrandts buren of ga aan de slag met verschillende creatieve opdrachten.
Kunst in huis met Thuistezien
Om actuele kunst in huis te brengen en het thuisblijven te verzachten met verbeelding en reflectie, opent West Den Haag de online rubriek Thuistezien. Elke dag verschijnen video’s, publicaties, debatten, lezingen of essays online.
Digitale tour door het Noordbrabants Museum
Theatermaker en kunstliefhebber Lucas De Man neemt je mee op een interactieve tour door het Noordbrabants Museum, waarbij de vaste collectie, wisseltentoonstellingen, minder bekende delen van het museum, maar bovenal ook de Brabantse gastvrijheid centraal staan.
Noodmuseum Nederland
Tentoonstellingen waaraan soms jarenlang gewerkt is, zijn nu verlaten. Met behulp van 360 graden-foto’s laat de Volkskrant je alsnog binnenkijken in exposities in het Stedelijk Museum Amsterdam, Centraal Museum, Noordbrabants Museum, Beelden aan Zee, Stedelijk Museum Helmond en het Dordrechts Museum.
The Corona-Archives (🎨)
Kunstruimte Nieuw Dakota deed een oproep aan kunstenaars om op de coronacrisis te reflecteren met tekst en beeld, en verzamelde de inzendingen online als een collectief logboek van deze bijzondere tijd.
Stay at Home Stedelijk (🎨)
Zelfs nu de deuren van het Stedelijk Museum gesloten zijn, is binnenkijken mogelijk: met digitale rondleidingen, mini-docs, workshops, podcasts, audio tours en digitale lessen.
Kijken, kijken, niet lopen via Thuismuseum.nl
De cultuurvloggers en -liefhebbers van My Daily Shot of Culture geven je een persoonlijke rondleiding door de lege gangen én langs de mooiste kunstwerken van verschillende musea, en bieden je de mogelijkheid om deze musea met een donatie ook financieel te steunen.
Crash Course Kunst met Museum Boijmans Van Beuningen (🎨)
Voor middelbare scholieren én voor ieder ander die deze periode wil gebruiken om zijn kennis over kunst bij te spijkeren, biedt Museum Boijmans Van Beuningen de online videoreeksen ‘Kunstuur in de klas’ en ‘Crash Course Kunst’, inclusief begeleidend lesmateriaal. Ook speciaal voor het primair onderwijs en het VMBO wordt lesmateriaal aangeboden.
Doe-het-zelf-opdrachten van Museum Dr8888 (🎨)
Speciaal voor de thuisblijvers ontwikkelde het educatieteam van Museum Dr8880 (Museum Drachten) doe-het-zelf-opdrachten waarmee iedereen aan de slag kan gaan. Regelmatig verschijnen nieuwe opdrachten op de Instagrampagina van het museum.
Alles over Van Gogh (🎨)
Hoewel het Van Gogh Museum dicht is, biedt het in de vorm van schoollessen, podcasts, verhalen, beeld en meer een variëteit aan activiteiten rondom het leven en de kunst van Van Gogh.
Kunstzinnige doe-opdrachten van het Groninger Museum (🎨)
Het Groninger Museum nodigt je uit om mee te doen met leuke doe-opdrachten die je zelf kunt uitvoeren.
Alles naar de hemel
Op donderdag 20 en vrijdag 21 mei kun je via de livestream van Theater Bellevue in Amsterdam kijken naar Alles naar de hemel, ontroerend poppentheater van Tg Winterberg en Feikes Huis over het maken van een onmogelijke keuze tussen leven en dood, en de onmenselijke zoektocht die daaraan voorafgaat.
Not Another Theatre Show
Not Another Theatre Show is een speelse cross-over tussen een live talkshow, performance en een dansfeest, over de vele lagen en fluidity van identiteit. In het Parktheater Eindhoven ontvangt Jess Oberlin op donderdagavond 20 mei onder meer Jennifer Muntslag (schrijver en performer), Miranda Gashi (coördinator popronde Eindhoven), Clara Gustaffsson (videographer) en het PLASMA DJ COLLECTIVE.
Verdriet is het ding met veren
Op zondag 23 mei kun je via een eenmalige livestream van Theater Rotterdam kijken naar de prachtige voorstelling Verdriet is het ding met veren. De voorstelling van regisseur Erik Whien is gebaseerd op de gelijknamige debuutroman van Max Porter, en gaat over het verdriet van een man met twee jonge zoontjes na de plotselinge dood van hun vrouw en moeder.
L’Elisir d’Amore
Vanuit Maastricht presenteren Opera Zuid, de Nederlandse Reisopera én De Nationale Opera op zondag 23 mei om 20.00 uur L’Elisir d’Amore: een gloednieuwe versie van Donizetti’s opera. Voor naast je beeldscherm kun je bij Opera Zuid een betoverend liefdesdrankje bestellen!
Delft Fringe Festival
Maak kennis met één van de belangrijkste en grootste theaterfestivals voor jonge makers in Nederland, als op donderdag 27 mei de online editie van het Delft Fringe Festival start. Tot 6 juni kun je elke dag genieten van een zeer gevarieerd aanbod aan voorstellingen. De organisatoren beloven een heuse theatrale binge-watch-marathon!
Theater na de Dam – Boekman
Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich tijdens Theater na de Dam vanaf 21.00 uur in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Onderdeel van het programma is dit jaar een voorstelling over Emanuel Boekman, door De Nationale Opera. Deze online voorstelling toont Boekman tegen de achtergrond van het vooroorlogse Amsterdam, de politiek, de kunstwereld en het Joodse leven dat tijdens de Tweede Wereldoorlog vernietigd werd. Een muzikaal verhaal over kunst, politiek en idealen, waarin een verloren Amsterdam tot leven komt.
In Tijden van Crisis 2.0
In een unieke livestream speelt Martijn Kardol op 30 april vanuit de Goudse Schouwburg de voorstelling In Tijden van Crisis 2.0. Uniek, want deze voorstelling wordt gespeeld op verschillende plekken in de Schouwburg. Zo krijg je als kijker niet alleen een voorstelling, maar ook een rondleiding langs plekken waar je normaal nooit komt.
Opera Assepoester
De initiatiefnemers van het traditionele Amsterdamse Bredewegfestival presenteren op de avond voor Koningsdag een eigentijdse versie van de kameropera Assepoester van Pauline Viardot. Via de stream kun je op 26 april vanaf 21.30 uur genieten van jong opera-talent.
De Gliphoeve
Muziektheatergezelschap Orkater presenteert in samenwerking met het Bijlmerparktheater De Gliphoeve: een voorstelling gewijd aan een flatgebouw in de Bijlmer dat in 1974 werd gekraakt door Surinaamse activisten. Als onderdeel van deze voorstelling kun je via online museum www.degliphoeve.nl alvast binnenstappen in één van de appartementen en een tijdreis maken naar de jaren zeventig.
Peachez online
Peachez is een toneelbewerking van Ilja Leonard Pfeijffers gelijknamige roman: een bloedstollende reconstructie van een fatale liefdesgeschiedenis. Sinds december 2020 speelt Toneelgroep Maastricht deze voorstelling live via Zoom. De toegang is gratis, maar donaties zijn welkom.
Swipe Island
Theater Zeelandia presenteert woensdag 31 maart a.s. de online première van Swipe Island. Regisseur Eva de Boer creëert in deze voorstelling een digitaal universum waarin de personages tussen online en offline op zoek gaan naar de ultieme liefde.
Eitje (🎭)
Stel je voor: een actiefilm, maar dan in het echt. Met één van de saaiste actiefiguren ooit: een eitje waar niemand aan mag komen. Een saai eitje bewaakt door twee oersaaie suppoosten in een museum. En net als het zo saai begint te worden dat je in slaap valt, zitten we middenin een achtervolging. Gevaarlijk wordt het zeker, dus probeer dit ook thuis, met een livestream van de theatervoorstelling Eitje op Tweede Paasdag.
Nineties’ Lab
‘A live constructed theatrical virtual club night, a crossover between performance, dance, music, poetry and web-art’: dat is het Nineties’ Lab. Steeds wisselende artiesten werken een week lang in het lab, en laten je gedurende acht weken elke zaterdagavond het online het resultaat zien!
Cirque Mania
Korzo Den Haag zet met het festival Cirque Mania het hedendaagse circustheater in de spotlights. Vanaf donderdag 25 tot en met zondag 28 maart kun je op hun online platform up-to-date raken met de jongste ontwikkelingen in het genre en voorstellingen bekijken van veelbelovend nieuw talent.
Een antwoord op alle vragen
Elke vrijdagavond streamt er vanaf 20.15 uur een livevoorstelling vanuit Huis Oostpool in Arnhem. Op 26 maart zie je de bijzondere voorstelling Een antwoord op alle vragen van Laura van Dolron / De Koe: stand-up philosophy in concert, een live gecomponeerde voorstelling gebaseerd op de vragen van het publiek!
Opera Forward Festival
De Nationale Opera presenteert voor alweer de vijfde maal het Opera Forward Festival. Ditmaal exploreer je de toekomst van opera in een volledig (en gratis) online editie. Van 18 tot en met 21 maart kun je je laven aan een keur aan talks, diverse spoken word kunstenaars en uiteraard veel muziektheater.
Wit Konijn Rood Konijn
Live een theaterstuk opvoeren waarvan je geen idee hebt waarover het gaat? Acteurs in meer dan 30 landen doen het op zaterdag 13 maart, wanneer zij het unieke theaterstuk Wit Konijn Rood Konijn opvoeren, waarvan ze de tekst pas op het podium voor het eerst te zien krijgen. Met deze golf van theater wordt stil gestaan bij het feit dat theaters wereldwijd al een jaar grotendeels gesloten zijn. In Nederland is de voorstelling online via zo’n veertig theaters te bekijken.
Rondo Digitalo
Zaterdagavond 13 maart organiseert de vriendenvereniging van Theater Kampanje uit Den Helder Rondo Digitalo, een gevarieerde online show met cabaretier Andries Tunru, zangeres Julia Zahra en theatermaker Soufiane Moussouli. Lokale bierbrouwers De Helderse Jongens verzorgen de bijbehorende borrelbag.
Theater op tv
Vanaf vrijdagavond 26 maart brengt NPO Cultuur theaterstukken naar televisie die eigenlijk de afgelopen periode in het theater hadden moeten staan, maar als gevolg van de coronamaatregelen niet of beperkt konden worden opgevoerd. De voorstellingen zijn tot en met 5 juni elke vrijdagavond op NPO3 te zien, maar kunnen ook op latere momenten via NPO Start worden teruggekeken.
Ik ben er even niet
Maas Theater uit Rotterdam biedt vrijdag 5 maart a.s. via een livestream de voorstelling Ik ben er even niet aan, die gaat over de druk die jongeren van nu ervaren. De voorstelling speelt zich – aldus Maas – af ‘in de wachtkamer van het echte leven’. Na afloop kun je luisteren naar een nagesprek met regisseur Moniek Merkx en de acteurs.
Niemand anders
Cabaretier Micha Wertheim presenteert de interactieve online voorstelling Niemand anders. Op 23, 24 en 27 februari speelt hij vanuit Zwolle, Utrecht en Den Haag, en kun jij vanaf 21.00 uur vanuit huis deelnemen. Een ticket kost 15 euro, maar mensen die financieel getroffen zijn door de coronacrisis kunnen kijken voor een gereduceerd tarief.
Drie Zusters door Toneelschuur Producties
Eline Arbo maakte na haar theaterhit Weg met Eddy Bellegueule opnieuw een eigen radicale theaterbewerking: Drie Zusters, naar de klassieker van Anton Tsjechov. In de voorstelling trekt Arbo een parallel tussen Tsjechovs drie zussen die op een beter leven hopen en de positie van vrouwen in onze huidige tijd. Op donderdag 28 januari is deze nieuwe voorstelling vanaf 20.30 uur via een livestream te bekijken.
ITALive
Het coronavirus houdt ons nog steeds uit het theater. Maar veel voorstellingen zijn gelukkig online te zien en dat zal ook ná corona zo blijven. ITALive is bijvoorbeeld ‘here to stay’. Voorzien van Engelse ondertitels kan het aanbod nu en ook straks overal ter wereld het publiek bereiken. Vanaf 21 tot 24 januari kun je inchecken voor Weg met Eddy Bellegueule, een lovend ontvangen Toneelschuur Productie van regisseur Eline Arbo.
Gijsbreght van Amstel, voorlopig de podcast
Toneelgroep Dood Paard houdt een roemrijke theatertraditie hoog en start het nieuwe jaar online met Vondels Gijsbreght van Amstel, als podcast in een bewerking door Carel Alphenaar. Luister naar deze beroemde tragedie over het middeleeuws beleg van Amsterdam:
‘Het hemelse gerecht heeft zich ten langen leste
Erbarmt over mij en mijn benarde veste….’
Podiumkids Thuis
Na een dagje online les in combinatie met thuiswerken is het hele gezin wellicht wel even toe aan een ontspannen voorstelling. Het mooiste jeugdtheater dat Nederland te bieden heeft, haal je via www.podiumkids.nl/thuis/ rechtstreeks je huiskamer in!
TheaterThuis
TheaterThuis is een gloednieuwe streamingdienst voor theatervoorstellingen, en stelt je in staat om onbeperkt voorstellingen te kijken waar en hoe jij dat wilt. Van de inkomsten wordt bovendien ongeveer de helft met de artiesten gedeeld.
Keep on singing and dancing (🎭)
Online biedt Nationale Opera en Ballet iedereen de unieke kans om hoogtepunten uit het opera- en balletrepertoire voor het eerst te zien of te herbeleven, en daarnaast te genieten van onder andere zang- en dansworkouts, quizzen, games en persoonlijke videoboodschappen.
Stage Memories
Stage Entertainment opent een wekelijks bijgewerkte musicalschatkamer vol fragmenten van iconische musicals, onvergetelijke hoogtepunten, backstage-interviews, nog nooit eerder vertoond beeldmateriaal en een select aantal volledige registraties van musicals.
Online registraties en workshops van Maas theater en dans (🎭)
Via Maas TV kun je online registraties bekijken van Maasvoorstellingen. Ben je daarna geïnspireerd om ook zelf aan de slag te gaan? Op Maas@Home vind je verschillende workshops, waaronder schrijven voor theater, huilen voor beginners of niets doen.
Rats on Rafts
De postpunkformatie Rats on Rafts raast weer door het land: van poppodium Vera in Groningen tot Rotown in hun thuisstad Rotterdam. Onderweg maken ze op zaterdag 3 juli a.s. in Utrecht een digitale tussenstop voor de presentatie van hun interdisciplinaire muziekfilm Visions Of Chapter 3. Tickets voor de livestream koop je via deze link.
Song of the Reed
Donderdag 24 juni presenteert Paradiso via een livestream Song of the Reed: een bijzonder theatraal concert van het ensemble Calefax in samenwerking met de beroemde Iraanse zanger Mohammad Motamedi in Paradiso, over afgesneden zijn van je land van herkomst en culturele tradities.
Bergkerkconcert
Vrijdagavond 25 juni treedt vanaf 20.00 uur in de Bergkerk in Deventer Erik Bosgraaf op, volgens vele kenners één van de allerbeste blokfluitisten ter wereld. Het concert kan live in de kerk worden bijgewoond, maar wordt ook uitgezonden via een livestream.
Julianapop
Via een gratis livestream kun je op zaterdag 19 juni genieten van de online editie van Julianapop. Er staan optredens geprogrammeerd van onder meer feestband Sesam en Johnny & The gangsters of love. Om het feest compleet te maken kun je een exclusieve en gelimiteerde Julianapop Festival Bucket bestellen.
Oerol 2021
Evenals vorig jaar presenteert het zomerfestival Oerol een online editie. Vanaf 11 juni verandert Terschelling in een imaginair eiland waar je vanachter je scherm naartoe reist voor tal van podcasts, muziekstreams en live gespeelde online voorstellingen.
Pestilence vanuit Paard
De Enschedese formatie Pestilence draait al decennia mee in de top van het Death Metal-circuit. Op vrijdag 4 juni treden ze vanaf 21.00 uur op in Paard in Den Haag. Via de livestream denderen de decibellen je huiskamer binnen.
Breeduit
Onder de noemer Breeduit presenteert De Doelen vanuit Rotterdam een zeer gevarieerd programma van online concerten. Op woensdag 26 mei kun je luisteren naar een speciaal concert ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van sopraan Claron McFadden. Maak je op voor een feestelijk programma vol improvisatie, muziek van o.a. George Gershwin en Kurt Weil, met uiteraard als stralend middelpunt de zangeres zelf.
MetroTV
Poppodium Metropool uit Hengelo en Enschede brengt je regelmatig je wekelijks aanbevolen dosis vers gestreamde livemuziek. Op donderdag 3 juni presenteert het Twentse poppodium Metropool via de livestream een avond ‘nieuwe elektronische waar’. Met downtempo ambient van Evva & Elemenopee en elektrofunk met knapperige percussie van Ghettofaust!
HAEVN UPCLOSE
Vol vreugde presenteert HAEVN op vrijdag 28 mei vanaf 20.00 uur online een prachtig concert vanuit Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen. Samen met een strijkersensemble en een gospelkoor speelt HAEVN zowel klassiekers als prachtige nieuwe muziek, en geven zij alles voor hun meest ambitieuze concert ooit!
Eindexamenfestival Maydays
Het Conservatorium van Amsterdam presenteert met trots het online eindexamenfestival Maydays. Tussen 10 en 31 mei laten eindexamenkandidaten van de popafdeling zien waar ze vier jaar lang naartoe hebben gewerkt. De studenten geven de acht festivalavonden zelf vorm: ze programmeren een show met uitsluitend eigen werk en verzorgen de productie en publiciteit. De avonden spelen zich af in de gerenommeerde poppodia Paradiso & de Melkweg. Een uitgelezen manier om de nieuwste popmuziek van eigen bodem te horen!
Het Simurgh Project
Paradiso nodigt je op vrijdagavond 14 mei uit voor een muzikale verkenningsreis die je van Iran naar de Maghreb voert. De tocht is onderdeel van het Simurgh Project en staat onder leiding van de Iraans/Armeense bassist Arin Keshishi. Zet je schrap voor een unieke samensmelting van Arabische klassieke, jazz, hedendaagse en traditionele muziek!
Dutch Harp Festival
Op zaterdag 15 en zondag 16 mei wordt vanuit TivoliVredenburg het harpfestival gepresenteerd. Tijdens deze online festivaldagen kun je genieten van muziek van Lavinia Meijer, Remy van Kesteren en vele, vele beroemde harpisten. Met het Harp Leerorkest treedt – samen met Remy van Kesteren – ook een generatie van jonge musici aan. Basisschoolleerlingen uit Amsterdam Zuidoost verzorgen een optreden met elektrische mini-harpen, speciaal voor hen ontworpen door Joris Beers.
Eurovisie Songfestival
Het Eurovisie Songfestival komt eraan! TivoliVredenburg draait op vrijdagavond 14 mei alvast warm met deze bijzondere avond van het Balletorkest. Onder leiding van Ivan Meylemans brengen de musici samen met zes zangers liedjes uit eerdere edities van het Songfestival. Van ‘Ding a dong’ tot ‘Waterloo’ en met ‘De Troubadour’ als uitsmijter. Luister en zing thuis mee!
Zeven Bruggen Festival
Woensdagavond 12 mei (20.30 uur) kun je in het kader van het Amsterdamse Zeven Bruggen Festival online een concert volgen vanuit de Vondelkerk, met werk van Mahler, Debussy en andere componisten van rond 1900. Naast optredens van violiste Myrthe Helder van Club Classique en pianist Edward Janning maakt ook een lezing van Ludger Smit deel uit van het programma. Hij vertelt over de tentoonstelling Breitner, Israëls en tijdgenoten – Amsterdam in aquarel & pastel van het Amsterdamse stadsarchief.
De Meindert & Igor & De Jonge Boschfazant & PePr & Kesanova Show
Donderdagavond 13 mei kun je vanaf 20.45 genieten van een bonte livestream vanuit Poppodium Vera in Groningen. Meindert, Igor, De Jonge Boschfazant, De Kesanova én programmeur Peter ‘PePr’ Weening beloven de kijker een boeiend multimediaprogramma met nieuwe verhalen, liedjes, filmpjes, live-hoorspelen, dia-shows en spreekbeurten. Vrij entree maar donaties zijn welkom!
De Laatste Brief
Vanuit de Augustinuskerk in Amsterdam kun je op dinsdagavond 4 mei vanaf 21.00 uur luisteren naar het online herdenkingsconcert De Laatste Brief. De voordracht van het gelijknamige gedicht van Bertus Aafjes wordt afgewisseld met klassieke koormuziek, uitgevoerd door LPK Cantemus Dominum en organist Chris Bossano, onder leiding van Frank de Ruyter.
Alles is
Met de app Alles is geven Spinvis en International Silence je met behulp van augmented reality een privéconcert, waar je waar wilt en wanneer het jou uitkomt. Een theaterconcert voor jou alleen, met alles wat er is.
Dvořáks Tsjechische Suite
We kunnen helaas niet naar Tsjechië en ook nog niet naar de concertzaal, maar met een liveconcert van Dvořáks Tsjechische Suite veranderen orkest Phion en hoboïst en dirigent Alexei Ogrintchouk op vrijdag 9 april je huiskamer toch even een Tsjechische herberg waar volop gedanst mag worden.
Kindermuziekweek (🎵)
Op www.kindermuziekweek.nl telt een aftelklok af naar het middaguur van vrijdag 9 april: hét moment waarop een week doordrenkt van live muziek voor kinderen van 0 tot 12 jaar losbarst. Elke dag is van ‘s ochtends vroeg tot ver in de middag gevuld met livemuziek en leuke activiteiten, voor alle leeftijden en voor ieder wat wils.
De Roode Bioscoop stroomt
Bijzondere concerten zie je meerdere keren per week online via De Roode Bioscoop. Luister bijvoorbeeld op 2 april naar de Barockpuppies: de leukste Mattheüs op zakformaat!
The Irish Times
O’DREAMS rijgt op zaterdag 3 april met Ierse songs, spannende verhalen en bijzondere ervaringen de geschiedenis van Ierland aaneen. Een ode aan een prachtig land met beroemde muzikanten, literaire helden en vreemde kostgangers.
Grooves from a hiphopkid with a Ghana soul
Hij liet de studio van De Wereld Draait Door swingen, liet Matthijs van Nieuwkerk fluiten, opende het Jaar van Rembrandt met zijn scherpe woorden, ontving meerdere lovende recensies van 3voor12, en is volgens Red Bull één van de acts die in 2021 gaat opblazen. Op zaterdag 3 april luister je vanaf 20.30 via de Doelen online naar een gratis concert van Kay Slice.
Passie van nu
Erbarme dich begeleid door een Arabische ud, o Haupt voll Blut und Wunden naast Afro-Surinaamse klaagzangen, en Aus Liebe in een muzikale dialoog met Indiase raga’s. De Passie van nu plaatst de Passie-traditie in het licht van verschillende wereldwijde invalshoeken. In zeven muzikale talen vertelt World Opera Lab op 2 april het verhaal van de wereld van nu; over verschillen en hoe we elkaar de hand rijken.
Art Rocks
Hoe klinkt een Van Gogh? Of Mondriaan? Art Rocks daagt muzikanten uit een nummer te maken, geïnspireerd op een kunstwerk of historisch object. Alle inzendingen voor de competitie van Art Rocks 2020 zijn online te beluisteren, en je kunt nog tot en met woensdag 31 maart op jouw favoriet stemmen!
Transition Festival
Jazzliefhebbers kunnen van 26 tot en met 28 maart online bij TivoliVredenburg terecht voor het Transition Festival. Gedurende dit weekend zijn er elke avond optredens te volgen van topmusici uit de Nederlandse jazz. Met meer New Cool Collective, Eric Vloeimans en Corrie van Binsbergen. Op zondag brengt het Metropole Orkest een eerbetoon aan de beroemde contrabassist Charles Mingus.
Oerversie van de Matthäus-Passion
In Leiden klinkt binnenkort een bijzondere versie van de Matthäus-Passion: een door musicologen gereconstrueerde ‘oerversie’, waarvan helaas geen handschrift bewaard is gebleven. Honderden muziekliefhebbers maakten via crowdfunding dit unieke concert mogelijk, waarvan een videoregistratie vanaf 2 april gratis te zien zal zijn via klassiekemuziek.nl en de website van de Stadsgehoorzaal Leiden. Daarnaast zijn er nog veel meer versies van de Matthäus te horen, zo laat een overzicht van de Volkskrant zien.
Concertstreams van het Nederlands Philharmonisch Orkest en Nederlands Kamerorkest
De komende tijd kun je via www.orkest.nl genieten van verschillende mooie concerten. Op 4 april staat Bachs Johannes-Passion op de planning, maar op donderdag 25 maart spelen het Nederlands Kamerokest en hoboïst François Leleux eerst een afwisselend concert met onder andere Debussy’s meesterlijke saxofoonrapsodie, Haydns heerlijk ontspannen Hoboconcert en de Nederlandse première van Schnelzers A Freak in Burbank.
The Sessions
Met The Sessions creëerden o.a. poppodium De Effenaar en creatief platform voor jong talent Dynamo uit Eindhoven in maart 2020 een platform waarop bands en muzikanten zichzelf midden in de lockdown online tóch konden laten zien. Op maandag 22 maart tekent de band BAKLAWAI een jaar later voor alweer de tweehonderdste sessie.
Stukafest TV
Dit jaar helaas geen introductieweken, geen festivals en geen huisfeestjes, maar wél een digitale editie van studentenkamerfestival Stukafest! Op vrijdag 26 februari hosten Amsterdam, Delft en Eindhoven een avond met mooie optredens en een mix aan opkomend creatief talent.
Online release Nieuwe kunst
Op vrijdag 26 februari kun je online de release meemaken van Nieuwe kunst, het fonkelnieuwe album van woordkunstenaar Willie Wartaal (bekend van o.m. De Jeugd van Tegenwoordig). Vanaf 21.00 presenteert hij alle nieuwe tracks via een livestream vanuit Poppodium Victorie in Alkmaar.
Dichterbij
Met het nieuwe digitale podium Dichterbij haal je het Rotterdams Philharmonisch Orkest in huis. Vanaf 6 februari is elke zaterdag een nieuw opgenomen concert te beluisteren, met op het programma onder andere Dvořáks avontuurlijke Zevende Symfonie en een last night vol fonkelende juwelen uit de Gouden Eeuw van de orkestmuziek.
Livestream vanuit Muziekgebouw Eindhoven
Muziekgebouw Eindhoven biedt minstens drie per week een livestream aan met prachtige concerten. Geniet van de intieme concerten tijdens je werkdagen of in het weekend, en luister bijvoorbeeld op maandag 25 januari vanaf 20.45 uur naar de mooie muziek van Neeka & Tom Theuns. Donderdag 28 januari is het de beurt aan philharmonie zuidnederland voor een lunchconcert met Beethovens eigen ‘gratulations menuet’, ter ere van zijn 250ste verjaardag.
Eurosonic Noorderslag
Het popseizoen begint dit jaar met een volledig digitale versie van Eurosonic Noorderslag. Vanaf woensdag 13 tot zaterdag 16 januari maak je elke avond thuis een muzikale reis door Europa met 189 bands uit 36 landen via de vrij toegankelijke livestream! Daarnaast is er voor professionals uit de muzieksector overdag het toonaangevende conferentieprogramma vol key-notes, paneldiscussies en mogelijkheden tot netwerken.
TOF Broadcast
Techno-liefhebbers opgelet. Podium Victorie uit Alkmaar slingert zaterdag 16 januari vanaf 21.00 met de TOF Live Broadcast de tofste beats je huiskamer in.
Studio TivoliVredenburg
Voor de lange winteravonden kun je online bij Studio TivoliVredenburg terecht. Het bekende podium uit Utrecht trakteert je dagelijks op podcasts, speellijsten, livestreams en bijzonder archiefmateriaal.
Zing en beleef (🎵)
De serie muziekcursussen ‘Zing en Beleef’ van het Concertgebouw gaat digitaal. Cursusleider Hans Veldhuizen neemt je mee door achtergrondverhalen te vertellen en je actief te laten luisteren én zingen om zo bijzondere koorwerken van binnenuit te leren kennen. Een nieuwe reeks over het requiem start in februari.
Bimhuis Thuis
Ook thuis geniet je deze periode gewoon van de concerten van het Bimhuis. Via onder meer Bimhuis TV, Bimhuis Radio en Spotify.
Muziekmaatjes (🎵)
Muziek verbindt en zorgt voor plezier. Speciaal voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar lanceerde de philharmonie zuidnederland daarom Muziekmaatjes: een muzikale website waarmee ze zelf muziek kunnen maken, of door interactieve opdrachten het symfonieorkest en zijn verschillende instrumenten beter leren kennen. Ook voor volwassenen heeft het orkest verschillende tips.
Please Don’t Stop The Music
Met Please Don’t Stop The Music kun je je favoriete Nederlandse artiesten steunen door het kopen en luisteren van muziek en merchandise via hun eigen webshop, om er zo voor te zorgen dat iedereen ook na de coronacrisis kan blijven optreden.
be-CONNECTED
Vanaf vrijdag 25 juni presenteert de Akademie voor Theater en Dans in Amsterdam haar nieuwe lichting afgestudeerden tijdens het online festival be-CONNECTED. Hier vind je vijf dagen lang voorstellingen, registraties en talkshows, in een week die zoveel mogelijk de live-festivalervaring benadert.
India Dans Festival
Van woensdag 5 tot en met zondag 9 mei organiseert Korzo een compacte online editie van het India Dans Festival in Studio X: een virtueel 3D-platform in festivalsferen. Op het programma staan premières en voorstellingen van Poernima Gobardhan, Sooraj Subramaniam, Kalpana Raghuraman en Apsaras Arts Dance Company Singapore.
We haven’t said enough
Het Nederlands Danstheater zendt op 20, 21 en 22 april live de prachtige dansvoorstelling We haven’t said enough uit vanuit het Zuiderstrandtheater in Den Haag. Via een livestream zweven de dansers zo je huiskamer binnen!
Past, Present, Zero
De Urban Contemporary-dansvoorstelling Past, Present, Zero gaat op zaterdag 3 april bij Meervaart Theater online in première. Past, Present, Zero biedt een unieke blend van dansstijlen en -achtergronden: een samensmelting van vernieuwend werk en intieme arrangementen.
Global Dance Day (💃)
Op zaterdag 6 maart zet de WereldDansWerkPlaats tijdens de Global Dance Day Aziatische dansstijlen centraal, die jij online kunt ervaren en waaraan je ook zelf kunt meedoen! Volg een interactieve lezing, bekijk demonstraties of daag je zelf uit met een workshop Thaise dans voor beginners.
Introdans beweegt je (💃)
De Introdans Thuisbioscoop is terug, en blijft je bewegen met de mooiste dansfilms en -documentaires.
De Besmette Stad
Bezoek de Besmette Stad: een multimediaal project van deBuren, waarin een keur aan Vlaamse en Nederlandse kunstenaars een artistiek antwoord geven op de coronacrisis. Ze laten zich inspireren door Bezette Stad: de internationaal vermaarde dichtbundel waarin de Vlaamse schrijver Paul van Ostaijen terugkijkt op de Eerste Wereldoorlog.
Bijlmer Boekt
Op dinsdagavond 29 juni presenteert Christine Otten vanaf 20.00 uur Bijlmer Boekt, hét literaire varieté-programma van Amsterdam Zuidoost. Deze keer ontvangt ze Ayşegül Karaca, Raoul de Jong, Michelle David (zangeres) en rapperscollectief Kitchen’s light.
Het Voorwoord
Het is Boekenweek! Bij je plaatselijke boekhandel, maar ook online valt er de komende dagen veel literaire inspiratie op te doen. Vanuit De Kleine Komedie gaan bijvoorbeeld elke avond twee schrijvers live met elkaar in gesprek over het thema van dit jaar: Tweestrijd.
Poetry International Festival
Van 11 tot en met 13 juni trekt Poetry International een venster open op het mooiste dat de internationale dichtkunst te bieden heeft. In een mix van binnen-, buiten- en online performances en programma’s kan het publiek, na een jaar afwezigheid vanwege de coronapandemie, weer een lang weekend aan een stuk genieten van gearriveerde dichters, inspirerende jonge dichttalenten en spoken word-artiesten, avontuurlijke taalvirtuozen en vernieuwende cross-overs uit binnen- en buitenland.
Het voorwoord van de Boekenweek (📖)
De échte Boekenweek is dit jaar verplaatst naar de zomer, maar van 6 t/m 13 vindt er wel een week vól boeken plaats: het voorwoord van de Boekenweek. Online zie je onder meer een liveprogramma waarin auteurs met elkaar in gesprek gaan, krijg je een inkijkje in het mysterieuze Boekenbal, of kun je meedoen aan de Hebban 100 Woorden Schrijfwedstrijd.
Huis van het Boek vanuit huis (📖)
Het Huis van het boek in Den Haag brengt zijn collectie naar je toe middels korte video’s vanuit het hele team. Geniet mee met hun verhalen, ontdek topstukken uit de collectie en ga aan de slag met creatieve thuistips als marmeren met melk, mondkapjes bedrukken en zelf wc-papier maken.
You’ve got mail
Nu mens en cultuur naar het internet zijn verhuisd, maakt Read My World juist iets tastbaars. Auteurs van over de hele wereld schreven brieven die troost en contact bieden, geïllustreerd door internationale illustratoren en op unieke wijze gedrukt. Nadat je je aanmeldt, ontvang je op regelmatige basis een brief in je brievenbus.
Boek een schrijver op je scherm
Ben je een leerkracht die nu digitaal lesgeeft, en wil je je lessen verrijken met een online bezoek van een schrijver of illustrator? Dat kan met Schrijver op je scherm: een initiatief van de Schrijverscentrale met steun van de KB. Organisatoren kunnen kiezen voor een persoonlijke video van de schrijver, of een live online bezoek waarbij leerlingen zelf contact hebben met de schrijver op hun scherm.
Verhalenplatform VIRUS
De verhalen die je op VIRUS leest zijn gratis en bedoeld om lezers in deze rare tijd wat literatuur cadeau te doen.
Eye’s 75ste verjaardag
Dit jaar viert Eye Filmmuseum zijn 75e verjaardag door gedurende het jaar 75 restauraties uit de collectie beschikbaar te maken via de Eye Film Player. Op dit streamingplatform van Eye zijn inmiddels bijna 40 films beschikbaar die door Eye zijn gerestaureerd, zoals Spoorloos (1988), Shoes (1916) en Wan pipel (1976).
De Staat van de Rechtvaardigheid – De Zaak Samuel
Op donderdag 13 mei host Frascati de videostream van deze aangrijpende korte film die ons rechtssysteem kritisch onder de loep neemt. In de film wordt het waargebeurde verhaal verteld van de 15-jarige Samuel. Hij maakte een levensgevaarlijke tocht uit Eritrea, om eenmaal in Nederland verwikkeld te raken in het meedogenloze proces van asiel zoeken. De Zaak Samuel is onderdeel van een serie theatervoorstellingen. Door de coronacrisis is besloten deze voorstelling in de vorm van een korte film te gieten.
Imagine Film Festival
Imagine is het grootste filmfestival voor de fantastische film in Nederland. Dit jaar kun je van 7 tot en met 16 april online een duik nemen in een rijk aanbod van horror-, fantasy- en sciencefictionfilms, en luisteren naar diverse talkshows, workshops en masterclasses.
Eye Know, Right?!
Pak je VHS-banden erbij, laat je triviageheugen de vrije loop en speel op 1 april vanaf 20.00 via het YouTube-kanaal van Eye Filmmuseum mee met een gezellige online filmquiz! De vragen beslaan de hele filmgeschiedenis, van cult tot Hollywoodblockbusters. Hersenkrakers komen langs over pizza’s in films en cinema’s beste pyjamafeestjes, gevolgd door een pittige ronde over world building.
CMENA.nl: online films uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika
Op 19 maart lanceert het nieuwe streamingpodium CMENA.nl met een livestream vanuit Verhalenhuis Belvédère. Vanaf deze datum biedt CMENA.nl voor €3 per film online de beste films uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Zo geeft de site een podium aan betrokken filmmakers, kunstenaars, schrijvers en journalisten om een eerlijk en genuanceerd van het MENA-gebied in al zijn diversiteit te presenteren.
Roze Filmdagen 2021
Met de lente in het vooruitzicht presenteert Roze Filmdagen van 11 tot en met 21 maart haar 24e festivaleditie. Elf dagen lang kijk je thuis een ruim aanbod van de allerbeste LHBTQ-films en documentaires, aangevuld met verdiepende talkshows.
Online masterclass ‘All about the film producer’
Interesse in een kijkje achter de schermen van de filmproducent? Teken dan in voor de online masterclass ‘All about the producer’ die Next Academy op 26 februari verzorgt. Next Academy is een samenwerkingsverband van maar liefst negen film- en mediapartners zoals Submarine Channel, Kaboom Animation Festival en Playgrounds.
Vive l’art
Eye presenteert Vive l’art, een expositie ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het Internationaal Film Festival Rotterdam én de 75e verjaardag van het eigen filmmuseum. Het gebouw is helaas nog dicht maar virtueel gaan de deuren alvast open. Maak kennis met bijzondere installaties op het snijvlak van film en kunst, waar filmmakers uit alle werelddelen video-essays bij maakten.
50e International Film Festival Rotterdam
Het Internationale Film Festival Rotterdam bestaat 50 jaar! Van maandag 1 tot en met zondag 7 februari geniet je online van deze jubileumeditie. Via www.iffr.com boek je tickets voor je huiskamervoorstellingen en vind je vele extra’s in het kader van het jubileum.
Verhalen uit het hart (🎥)
Beeld en Geluid wil alledaagse beeldverhalen over de impact van het coronavirus op ons dagelijkse leven verzamelen, zodat we deze persoonlijke verhalen voor de eeuwigheid kunnen bewaren en voor de toekomst beschikbaar kunnen maken. Het instituut nodigt daarom iedereen van harte uit om zelf filmpjes in te zenden.
Bekijk honderden documentaires van IDFA
Op de website van het IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam) zijn zo’n 300 documentaires gratis te bekijken. Nog eens 500 andere documentaires zijn voor een kleine vergoeding te zien – deze vergoeding gaat rechtstreeks naar de maker, distributeur of anderen rechthebbenden.
Talkshow Slavernij
Tijdens de tentoonstelling Slavernij maakt het Rijksmuseum talkshows over het thema slavernij en de doorwerking daarvan. Elke aflevering staat een specifiek onderwerp centraal, waaronder de zichtbaarheid van mensen van kleur in de media, politiek en de samenleving of de rol van vrouwen tijdens slavernij. Het programma bestaat steeds uit een lezing, muziek of dans, en discussie.
Zzzzzondag!
Op zondag 6 juni van 16.00 tot 17.00 uur presenteert de Stadsschouwburg Utrecht voor de laatste keer dit seizoen de talkshow Zzzzzondag!. Oskar Kocken en Patrick Nederkoorn ontvangen dit keer onder meer EVA als muzikale gast en Thinka Sanderse die films maakt over ernstig zieke kinderen.
Vrijheidslezing
Wereldwijd staat de politieke, democratische en artistieke vrijheid steeds meer onder druk. Vier keer per jaar nodigt De Balie iemand uit die aan den lijve heeft ondervonden hoe het is om vrijheden te verliezen. Op zaterdag 5 juni om 19.00 uur geeft de Indiase video-, performance- en installatiekunstenaar Pallavi Paul de 32e Vrijheidslezing. Voor de vierde keer vindt deze lezing plaats in samenwerking met Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR).
De Balie Live
Ook al is De Balie gesloten: stil is het er niet, als het gesprek online doorgaat tijdens De Balie Live.
I love Banda
Het Scheepvaartmuseum en documentair fotograaf Isabelle Boon openen op 6 mei om 16.00 uur met een online programma de tentoonstelling I love Banda: een project over de invloed van een koloniaal verleden op de Banda-archipel van vandaag. Vanuit het perspectief van zes jongeren ontvouwt zich een gelaagde vertelling over erfgoed, identiteit, gemeenschapszin en jong zijn.
De Tweede Wereldoorlog in 50 Overijsselse foto’s
De Museumfabriek in Enschede presenteert online een indrukwekkende tentoonstelling met vijftig foto’s die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Overijssel gemaakt werden. De tentoonstelling is onderdeel van het grotere project De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s, dat vorig jaar werd gepresenteerd.
Week van de Klassieken
De veertiende Week van de Klassieken vindt dit jaar volledig digitaal plaats. Op donderdag 8 april wordt het officieze startschot gegeven in de vorm van de traditionele Ken-Uw-Klassieken Pubquiz en een openingslezing over de ‘inclusieve oudheid’ vanuit het Rijksmuseum van Oudheden.
Lezing over de Stelling van Amsterdam
Al 25 jaar maakt de Stelling van Amsterdam deel uit van het werelderfgoed van Unesco. Altijd al meer willen weten over de liefst 46 forten en batterijen rond de hoofdstad? Volg dan op 22 februari vanaf 19.15 uur de gratis toegankelijke online lezing van kenner René Ros.
De ommuurde stad
De tentoonstelling De ommuurde stad belicht het bijzondere verhaal van de stadsverdediging van Utrecht. Het Centraal Museum is helaas dicht, maar in een virtuele tour neemt conservator René de Kam je tot 12 februari mee langs de bijzondere bruiklenen en fraaie schilderijen.
Wunderkammer
De Museumfabriek uit Enschede neemt je op een spannende reis door de Wunderkammer mee langs de wonderen van de wereld. Langs de mammoeten, door de nacht en daar waar wereldreizigers je voorgingen. De digitale tour is ook via VR te beleven.
Puttertjes
De website www.puttertjes.nl verzamelt zeer korte verhalen over kunst en erfgoed, evenals een overzicht van online te bezoeken museumtentoonstellingen.
Het Parool
Het Parool verzamelt wekelijks de beste culturele tips voor wat sjeu in het lockdownleven.
NRC Thuisagenda
NRC houdt online een overzicht van culturele thuistips bij. Hiervoor is echter wel inlog vereist.
Online festivals
Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie biedt een overzicht van vier online festivals in april en mei 2021.
ATLAS Theater
Het Atlas Theater biedt een overzicht van muzikale en theatrale livestreams en video’s, tips op streamingdiensten, en video’s van artiesten en gezelschappen.
Fonds Podiumkunsten
Veel organisaties in de podiumkunsten gebruiken online alternatieven om hun werk te blijven delen met het publiek. Het Fonds Podiumkunsten verzamelde een uitgebreide selectie.
De Brakke Grond
Uiteraard gaan niet alleen Nederlandse makers en culturele instellingen digitaal: De Brakke Grond licht verschillende Vlaamse initiatieven uit.
Stichting Lezen (📜)
De coronacrisis heeft de leesbevordering in de kinderopvang en klassen stilgelegd, maar gelukkig zijn er genoeg online initiatieven waarmee je ook thuis met lezen, schrijven en boeken aan de slag kunt. Stichting Lezen zet er een aantal op een rij.
LKCA (📜)
LKCA verzamelde online initiatieven voor cultuureducatie en cultuurparticipatie, gericht op de onderwerpen ‘muziek/koren’, ‘musea’,’creatief/kunst’, ‘lesgeven/kinderen’ en ‘eenzaamheid’.
KOO (📜)
Kunst Onderwijs Organisatie KOO inventariseerde per kunstdiscipline digitaal aanbod om zelf of met kinderen mee aan de slag te gaan.
Cultuurmarketing (📜)
In het artikel ‘Kunst in quarantaine: hoe cultureel aanbod nieuwe vormen aanneemt’ verzamelt de redactie van Cultuurmarketing digitale collecties, archieven, livestreams, virtuele tours en creatieve activiteiten.
Stichting Kunst & Cultuur (📜)
Stichting Kunst & Cultuur plaatste op haar website een overzicht van online culturele activiteiten: van lesmateriaal tot een virtueel museum en van gratis voorstellingen tot stoelyoga.
DEN
DEN verzamelt tips om op alternatieve manieren je publiek te bereiken, en biedt daarbij ook verschillende links naar plekken waar je zelf online van kunst en cultuur kunt genieten.
Deze pagina is onderdeel van het coronaplatform voor onderzoeksvragen en kennisdeling in cultuur, waarmee de Boekmanstichting een bijdrage wil leveren aan het gesprek over de impact en gevolgen van de coronapandemie op de culturele sector. Wilt u in contact komen met ons over dit initiatief of een bijdrage leveren? Stuur dan een bericht!
Verantwoording beeld: Kushagra Kevat (banner bovenaan), Chad Madden (kerst) Adam Whitlock (vandaag uitgelicht) Markus Spiske (beeldende kunst), Rob Laughter (theater), Dominik Scythe (muziek), Ahmad Odeh (dans), Patrick Tomasso (literatuur), Daniele Levis Pelusi (film), Jonathan Farber (debat), Pete Willes (erfgoed) en Nathália Rosa (overzichten) via Unsplash.
Snelmenu
Met de knoppen hieronder klik je direct naar jouw favoriete kunstdiscipline.
Notes
Snelmenu
Met de knoppen hieronder klik je direct naar jouw favoriete kunstdiscipline.