Op onderwerp

Zoeken

Per maand

Boijmans gaat zeven jaar dicht

1 november 2018

Het Rotterdamse museum Boijmans Van Beuningen gaat zeven jaar dicht voor asbestsanering en vernieuwing. De collectie blijft op andere locaties zichtbaar voor het publiek.

Gebouw en collectie van Boijmans zijn eigendom van de gemeente Rotterdam. De gemeenteraad neemt naar verwachting begin december een besluit over de kosten. Dan wordt duidelijk of de noodzakelijke renovatie ook wordt aangegrepen voor een vernieuwing van het museum. ‘

In 2019 en 2020 zal een deel van de collectie van Boijmans te zien zijn op andere locaties, zoals het Maritiem Museum, de Kunsthal en het Stedelijk Museum in Schiedam. Dat wordt mogelijk gemaakt door de Rotterdamse cultuurstichting Droom en Daad, waarvan Wim Pijbes directeur is. En er zijn plannen om in 2020 ook de oude V&D in Rotterdam-Zuid in gebruik te nemen voor exposities. In 2020 opent naast Boijmans ook het Depot, een voor het publiek toegankelijk collectiegebouw voor onder meer exposities, restauratie en de bibliotheek.

Boijmans Van Beuningen trekt momenteel 310 duizend bezoekers per jaar, en blijft daarmee achter bij vergelijkbare musea in Nederland. De prognose is dat het museum over zeven jaar een half miljoen bezoekers trekt. Boijmans verwacht internationaal bekendheid te verwerven door tijdens de sluiting topstukken uit te lenen aan onder meer de National Gallery in Londen, het Getty Center in Los Angeles en het Metropolitan in New York.

Bron: Volkskrant