Op onderwerp

Zoeken

Per maand

Cultuurnieuws

Subsidie voor website Canon van Nederland stopt

28 maart 2013

Vanaf volgend jaar wordt de subsidie aan entoen.nu, de stichting achter de Canon van Nederland beëindigd, zo heeft staatssecretaris Sander Dekker per brief laten weten. De Canon van Nederland verscheen in 2006. Volgens een woordvoerder van het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap zou de subsidie slechts tijdelijk van aard zijn. Bron: Trouw

Wereldmuseum verkoopt boeken uit museumbibliotheek

27 maart 2013

Het Wereldmuseum gaat boeken uit zijn museumbibliotheek verkopen. Bevriende handelaren zijn per brief uitgenodigd om zondag de eerste 1.500 titels te komen bekijken, zo bericht het NRC. Het Wereldmuseum was eerder in het nieuws vanwege het voornemen van directeur Stanley Bremer om de Afrika-collectie te verkopen.

Ruim 70.000 bezoekers voor Tefaf

25 maart 2013

Antiek- en kunstbeurs Tefaf heeft in 11 dagen ruim 70.000 mensen getrokken. Dat is iets minder dan in 2012 toen er 72.000 kunstliefhebbers naar Maastricht kwamen.

Musea op zoek naar sponsors via Find your Funding

25 maart 2013

Op 22 maart werd de nieuwe website Find your Funding gelanceerd. Via de website worden particulieren en bedrijven die kunst willen sponsoren gekoppeld aan musea die op zoek zijn naar financiering voor specifieke projecten.

Zorg door gemeenten voor monumenten kan beter

25 maart 2013

De Erfgoedinspectie constateert in het onderzoek Erfgoed in goede handen? : focus op de gemeentelijke verantwoordelijkheid voor rijksmonumenten, beschermde stads- en dorpsgezichten en archeologie dat veel gemeenten met grote inzet en veel passie werken aan het erfgoed, maar dat niet altijd, en niet overal, de gebouwde rijksmonumenten, de door het Rijk beschermde stads- en dorpsgezichten en het archeologisch erfgoed helemaal in goede handen zijn. Met name bij kleinere monumentengemeenten is niet altijd voldoende kennis beschikbaar.

Asscher zet einde WW-artiestenregeling door

21 maart 2013

Minister Asscher van Sociale Zaken wil per 1 juli een einde maken aan de gunstige behandeling van artiesten en musici die werkloos of arbeidsongeschikt zijn. Hij gaat niet in op het verzoek van de Tweede Kamer om die maatregel uit te stellen. De Tweede Kamer organiseert binnenkort een hoorzitting om de gevolgen in kaart te brengen. Volgens FNV KIEM zijn er op een speciaal meldpunt binnen twee weken 'schrijnende verhalen' binnengekomen.

Onderzoek naar inkomenspositie makers

21 maart 2013

Op verzoek van FNV-KIEM en Kunsten ’92 wordt er onderzoek gedaan naar de koopkracht van zzp-ers in de culturele sector. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Arjan van den Born, hoogleraar creatief ondernemerschap Tilburg University en Dick Molenaar, fiscalist, Erasmus Universiteit Rotterdam. Belangrijk onderdeel van het onderzoek zijn case-studies met voorbeelden van praktijksituaties van makers. De makersorganisaties verenigd binnen Kunsten ’92 zijn hier nauw bij betrokken.

Jaar langer extra belastingvoordeel voor giften aan cultuur

21 maart 2013

Particulieren en bedrijven die giften doen aan culturele instellingen kunnen een jaar langer gebruik maken van een extra belastingvoordeel. Daardoor kunnen gulle gevers tot en met 2017 van een extra aftrek in de belastingaangiften gebruik maken. Aldus staatssecretaris Frans Weekers van Financiën en minister Jet Bussemaker van OCW. Lees verder

Tefaf naar China

21 maart 2013

Kunst- en antiekbeurs Tefaf wil samen met veilinghuis Sotheby’s een beurs organiseren in de Chinese hoofdstad Beijing. Sotheby’s opende vorig jaar al als eerste internationale veilinghuis een vestiging in China.

Brakke Grond moet zich verbreden

19 maart 2013

De Vlaamse regering wil dat het Vlaamse cultuurhuis de Brakke Grond meer activiteiten gaat organiseren en samenwerking zoekt buiten de vestigingsplaats Amsterdam. Een internationale visitatiecommissie drong vorig jaar nog aan op verkoop van het gebouw van de Brakke Grond aan de Nes, maar verkoop van het pand bleek duurder dan per gelegenheid zalen te huren.

Thomas Widdershoven nieuwe directeur Design Academy Eindhoven

19 maart 2013

Ontwerper Thomas Widdershoven is per 15 april 2013 benoemd tot creatief directeur van de Design Academy Eindhoven. Hij wordt tevens voorzitter van het college van bestuur. Sinds het begin van dit jaar was de Design Academy op zoek naar een creatief directeur en een directeur onderwijs om samen de per 1 januari 2013 vertrokken Anne Mieke Eggenkamp op te volgen. Eggenkamp maakte in augustus 2012 haar aftreden als voorzitter van het college van bestuur bekend, na een crisis waarbij drie afdelingshoofden uit onvrede over de te varen koers waren opgestapt. De werving en selectie voor de functie directeur onderwijs is in volle gang.

Kenmerken cultuurliefhebber

19 maart 2013

3.845.000 Nederlanders ouder dan dertien jaar hebben interesse in kunst en cultuur. Dat blijkt uit het brancherapport 'Kunst en Cultuur Insight’, met informatie over de omvang, samenstelling en interesses van consumentengroepen. Het blijkt dat liefhebbers van kunst en cultuur maatschappelijk betrokken zijn en daarom bewuster boodschappen doen. Zij kijken minder dan gemiddeld televisie, maar hebben qua zenders een voorkeur voor de publieke omroep. Daarnaast lezen zij juist meer dan gemiddeld meerdere kranten- en tijdschriftentitels. Zie nrcmedia.nl/insights

78e editie Boekenweek van 16 t/m 24 maart

17 maart 2013

Vrijdag 15 maart is 's avonds in Amsterdam met het Boekenbal de jaarlijkse Boekenweek geopend. De 78e editie duurt van 16 tot en met 24 maart. Het thema is 'Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden'. Het gaat over de mooie 'gouden' tijden van onze geschiedenis, maar ook over de donkere kant, zoals de slavernij.

Nederland 1 wordt NPO 1

17 maart 2013

De publieke televisie- en radiozenders krijgen een andere naam. Nederland 1 gaat NPO 1 heten, Radio 2 wordt NPO Radio 2. Het is nog niet duidelijk wanneer de naamswijzigingen worden doorgevoerd.

Publiek Video-on-Demand verdubbeld

16 maart 2013

Het aantal Nederlanders dat via Video-on-Demand thuis naar films kijkt is in drie jaar tijd meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit gegevens van Stichting Filmonderzoek. Inmiddels kijken bijna 2 miljoen Nederlanders via Video-on-Demand (VoD) naar films. De omzet is opgelopen naar ±72 miljoen euro. Met VoD kunnen consumenten tegen betaling een film kijken via bijvoorbeeld een interactieve decoder van een kabelmaatschappij, via iTunes of via een Smart TV.

Fusie KRO/NCRV kost 57 banen

14 maart 2013

De voorgenomen fusie tussen de KRO en de NCRV kost 57 voltijdbanen. De banen verdwijnen bij het management, de ondersteunende afdelingen en bij de Omroep RKK. De programma's van de KRO en de NCRV worden zo veel mogelijk ontzien. KRO en NCRV fuseren in januari 2014. Bron: NOS

Ellen Walraven nieuwe directeur Rotterdamse Schouwburg

14 maart 2013

Ellen Walraven wordt vanaf 1 juni 2013 de nieuwe directeur van de Rotterdamse schouwburg. Zij volgt Jan Zoet op, die per 1 april vertrekt om directeur te worden van de Amsterdamse Toneelschool. Walraven is dramaturg bij Toneelgroep Amsterdam en oud-directeur van De Balie.

Cultureel erfgoed blijkt wél in waarde uit te drukken

14 maart 2013

In het bijzonder hoogopgeleiden voelen zich aangetrokken tot een woonomgeving met erfgoed in de nabijheid. Uit het rapport ‘Cultureel erfgoed op waarde geschat’ blijkt dat zonder de aanwezigheid van cultureel erfgoed de prijzen van woningen in Amsterdam met zo’n 17 procent dalen. Nu is de gemiddelde prijs van een woning in de hoofdstad 312.539 euro, zonder monumenten zou dat 259.678 euro zijn. Het onderzoek werd in opdracht van Platform 31 uitgevoerd door de Vrije Universiteit en de Universiteit van Twente.

Terugval kunstmarkt

14 maart 2013

De internationale kunst- en antiekmarkt is vorig jaar met 7 procent gekrompen, tot 43 miljard euro. De belangrijkste reden voor de terugloop was de situatie op de Chinese markt, waar de kunstverkopen daalden met 24 procent. Dat blijkt uit een rapport dat is uitgegeven door de Tefaf. Ook Nederland heeft te maken met de krimp. Op kunstveilingen is de handel in 2011-2012 teruggelopen met bijna 23 procent. De gemiddelde prijs van een kunstwerk op veilingen in Nederland is wel gestegen, met 22 procent naar 12.983 euro. Bron: Trouw

Scheepvaartmuseum genomineerd voor Europese prijs

14 maart 2013

Het Scheepvaartmuseum is genomineerd voor de European Museum of the Year Award 2013, de meest prestigieuze Europese museumprijs. De European Museum of the Year Award (EMYA) wordt sinds 1977 uitgereikt aan musea die nieuwe doelgroepen weten te bereiken met een bijzondere sfeer, presentatie en interpretatie. Dit jaar zijn 28 musea genomineerd. Het Scheepvaartmuseum is de enige Nederlandse genomineerde.

North Sea Jazz en Rotterdam verlengen samenwerking

13 maart 2013

Het North Sea Jazz festival blijft minimaal de komende vijf jaar in Rotterdam. Dat hebben North Sea Jazz, de gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam vastgelegd in een overeenkomst. Onderdeel van deze vernieuwde samenwerking is dat de naam met ingang van 2013 wordt aangepast in ‘Port of Rotterdam North Sea Jazz Festival’.

CineCrowd haalt half miljoen op

13 maart 2013

Sinds 2002 haalde CineCrowd, het Nederlandse crowdfunding platform voor film, bijna 500 duizend euro op waarmee ruim zestig projecten zijn gefinancierd. Over twee jaar wil CineCrowd hét professionele film crowdfunding platform van Europa zijn.

Kunstbalie Fonds Amateurkunst

13 maart 2013

Het Prins Bernhard Cultuurfonds en Kunstbalie bundelen hun krachten in een gezamenlijk opgericht nieuw fonds. Dit zogeheten Kunstbalie Fonds Amateurkunst heeft als doel het stimuleren en ondersteunen van bijzondere producties, tentoonstellingen, voorstellingen, festivals en jongerencultuur georganiseerd door amateurkunst-organisaties. Met deze financiële ondersteuning blijft Kunstbalie een impuls geven aan de lokale amateurkunstbeoefening in Noord-Brabant. De omvang van het fonds is in 2013 € 150.000 en vanaf 2014 € 200.000 per jaar.

Omzet architectenbranche gedaald

12 maart 2013

Door de crisis in de bouw komt ook de architectenbranche steeds verder in de problemen. Het laatste kwartaal van vorig jaar was de omzet 22 procent lager dan dezelfde periode een jaar eerder. Over heel 2012 daalde de omzet met 13,7 procent, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bron: Trouw

Toekomst collectie TIN

12 maart 2013

Het eigendom van de (fysieke en digitale) collectie van het Theater Instituut Nederland blijft in handen van de Stichting TIN, maar de Universiteit van Amsterdam als beheerder bepaalt wat er in de collectie wordt opgenomen. Dat werd duidelijk tijdens een bijeenkomst in de Stadsschouwburg van Amsterdam, georganiseerd door een commitee bestaande uit Eric Alexander, Berend Jan Langenberg en Bob Logger om duidelijkheid over de huidige situatie te verkrijgen. Bron: Theaterkrant

Banen verdwijnen bij VARA/BNN

8 maart 2013

Bij de aanstaande fusie tussen VARA en BNN verdwijnen er 29 van de 90 voltijdsbanen bij administratie, personeelszaken, communicatie en management. Bij de twee omroepen werken in totaal ruim 400 mensen. VARA en BNN zijn de eerste fusieomroepen die concreet aangeven welke gevolgen de voorgenomen fusie zal hebben. Bron: FNV KIEM

Hoorzitting Tweede Kamer over aanpassen WW-regeling

7 maart 2013

De SP wil op korte termijn een hoorzitting organiseren in de Tweede Kamer over de gevolgen van het aanpassen van de speciale WW-regeling voor podiumkunstenaars. Het kabinet besloot vorige maand om de zogenoemde artiestenregeling per 1 juni af te schaffen. 

Gratis toegang bij opening Rijksmuseum op 13 april

7 maart 2013

Op 13 april 2013 zal Koningin Beatrix het Rijksmuseum feestelijk openen. Het museum is die dag tot middernacht gratis toegankelijk en biedt een speciale looproute langs alle hoogtepunten.

Europese cultuursubsidies

7 maart 2013

De Europese Unie verstrekt dit jaar tienduizenden euro's subsidie aan 28 Nederlandse culturele instellingen die samenwerken met partnerinstellingen in andere Europese landen, waaronder het Nederlands Letterenfonds, de stichting Cultuur en Ondernemen en de Stadsschouwburg Amsterdam. Voor 2013 heeft het Programma Cultuur van EU een budget van ruim 69 miljoen euro dat met 37 deelnemende landen moet worden gedeeld. Per project geeft de EU tussen de 30.000 en 150.000 euro. Volgens het nieuwe Cultureel Contact Punt, dat de instellingen heeft geholpen bij de subsidieaanvragen, is aan 40 procent van de voorstellen subsidie toegekend. Persbericht en overzicht

Verkoop dvd en Blu-ray gedaald, video-on-demand gestegen

7 maart 2013

De omzet uit de verkoop van audiovisuele content op dvd en Blu-ray is in 2012 sterk gedaald, ondanks een lichte groei in de afzet van Blu-ray discs. De totale omzet uit de verkoop van dvd’s en Blu-ray liep met ruim 18% terug. In 2011 daalde de markt met 8%. Tegenover deze daling staat een stijging van de online markt met bijna 36%. Aldus de NVPI

Brakke Grond lijkt gered

6 maart 2013

Het gebouw van het Vlaamse cultuurhuis De Brakke Grond aan de Nes in Amsterdam zal waarschijnlijk niet worden verkocht. Dat blijkt uit een overleg van de commissie cultuur in het Vlaamse parlement. De minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur van Vlaanderen Joke Schauvliege vindt dat het gebouw behouden moet blijven voor de culturele diplomatie van Vlaanderen in Nederland. De Vlaamse regering heeft echter officieel nog geen standpunt ingenomen. De Brakke Grond is het enige culturele gebouw van Vlaanderen in het buitenland. Het kost de Vlaamse regering jaarlijks zo’n 1,5 miljoen euro. Ruim 55.000 mensen bezoeken het centrum jaarlijks. Bron: NRC Handelsblad

KNAW wil Kunstraad

6 maart 2013

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) wil een Kunstraad in het leven roepen, bedoeld voor individuele topkunstenaars, net zoals de KNAW doet voor de top van de wetenschap. Bron: Theaterkrant

Werkte Fonds BKVB fraude in de hand?

6 maart 2013

Het Fonds Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwfonds (BKVB) heeft de verduistering van miljoenen euro's aan kunstsubsidies door de in 2009 gevluchte boekhouder Clemens K. in de hand gewerkt door grote bedragen op te potten en K. te betrekken bij het 'repareren' van het pensioen van oud-directeur Lex ter Braak. Aldus Clemens K. in e-mail-correspondentie met de Volkskrant. Hij beweert dat de bedrijfscultuur en het gebrekkige toezicht bij het Fonds BKVB en bij de Stichting Kunst in de Openbare Ruimte de deur hebben opengezet voor zijn fraude.

Halbesma naar Van Gogh Museum

6 maart 2013

Per 1 maart treedt Milou Halbesma als sectormanager publiekszaken toe tot de leiding van het Van Gogh Museum. In deze functie is zij verantwoordelijk voor marketing, communicatie, publicaties en fondsenwerving.

'Cao omroep té goed'

5 maart 2013

De cao voor omroepmedewerkers mag wel een tikkeltje minder riant, vindt Omroep MAX-baas Jan Slagter. Dat zei hij in het radioprogramma BNR Mediazaken. Volgens Slagter stijgen de loonkosten door een 'té goede cao'. Hij pleit voor invoering van een 40-urige werkweek in de omroepwereld en een versobering van de omroep-cao. Maar volgens FNV KIEM-bestuurder Martin Kothman slaat Slagter de plank mis.

ArtEZ onder verscherpt toezicht

5 maart 2013

Kunsthogeschool ArtEZ staat onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor het Onderwijs. De Academie Art & Design, een ArtEZ-vestiging in Enschede, kampt met meerdere problemen waaronder een verdenking van malversatie. 

CBS wil cultuurstatistiek voortzetten

5 maart 2013

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ziet af van haar eerdere plannen om alle cultuurstatistiek te schrappen. Het CBS had een bezuinigingstaakstelling van 23% opgelegd gekregen waaraan invulling gegeven moest worden. In eerste instantie is voorgesteld om onder meer alle cultuurstatistiek te schrappen, maar daar is vanuit brancheverenigingen, Federatie Cultuur en het ministerie van OCW bezwaar tegen gemaakt. In het CBS Meerjarenplan 2014-18 zijn de bezuinigingen op cultuurstatistiek verdwenen. De ministerraad moet het plan nog goedkeuren. Bron: Kunstconnectie