Op onderwerp

Zoeken

Per maand

Cultuurnieuws

Rijksmuseum levert Nederland 90 miljoen euro extra plus werkgelegenheid

29 augustus 2013

Het Rijksmuseum zal per jaar 250 miljoen euro bijdragen aan het bbp (bruto binnenlands product), 90 miljoen meer dan voor de heropening in april van dit jaar. Dat blijkt uit een economische-impactanalyse die in opdracht van het museum is opgesteld door onderzoeksbureau Booz & Company.  Ook de werkgelegenheid is toegenomen van 2600 banen tijdens de renovatie naar 3700 nu. Bron: de Volkskrant

Literatuurhuis in Utrecht

29 augustus 2013

Op 1 september, tijdens het Uitfeest, opent Het Literatuurhuis in Utrecht de deuren. Het Literatuurhuis, dat in 2012 ontstond uit een fusie van vier Utrechtse literaire instelling, zal cursussen en lezingen aanbieden.

Ann Goldstein stapt op als directeur Stedelijk Museum

28 augustus 2013

Ann Goldstein vertrekt per 1 december 2103 als artistiek directeur van het Stedelijk  Museum. Goldstein werd in juni 2009 benoemd tot algemeen en artistiek directeur. Aan de Raad van Toezicht heeft Ann Goldstein aangegeven dat haar werk voor het museum in haar ogen voltooid is en dat het museum klaar is voor een nieuwe artistieke directeur die het museum in de toekomst zal leiden. Persbericht

Bezuinigingen op belastingaftrek zzp'ers

27 augustus 2013

Het kabinet wil bezuinigen op de mogelijkheden voor belastingaftrek voor zelfstandigen. FNV KIEM, Kunsten '92 en Platform Beeldende Kunst vrezen de gevolgen voor zzp'ers in de creatieve industrie. Met de website www.blijfjijzzper.nl kunnen zzp’ers berekenen wat –met de nu nog geldende zelfstandigenaftrek- hun huidige netto inkomen is en wat straks hun netto-inkomen wordt als op belastingaftrek en startersaftrek wordt bezuinigd. Ook kunnen ze een petitie ondertekenen waarvan de resultaten later dit jaar worden aangeboden aan de Tweede Kamer.

Muziekindustrie maakt weer groei door

27 augustus 2013

Sinds twaalf jaar maakt de muziekindustrie weer groei door. De omzet steeg in de eerste zes maanden van dit jaar met 1,9 procent tot 58,1 miljoen euro, aldus brancheorganisatie NVPI. De inkomsten uit digitale muziekdiensten verdubbelden ruim van 6,8 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2012 naar 15,7 miljoen euro dit jaar. De verkoop van cd's daalde met 18 procent.

Recordaantal bezoekers Grachtenfestival Amsterdam en De Parade

26 augustus 2013

De 16e editie van Grachtenfestival Amsterdam trok 63.000 bezoekers, een recordaantal. Met 228 concerten op 96 verschillende locaties was dit festival het meest omvangrijke tot nu toe. Ook theaterfestival De Parade kreeg een recordaantal bezoekers, circa 300.000. De Parade staat elk jaar in achtereenvolgens Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam, met muziekvoorstellingen, theater en dans. In totaal waren er dit jaar 74 verschillende voorstellingen te zien. Daarnaast waren er 19 kindervoorstellingen en optredens van 37 bands.

Miljoenste bezoeker voor Rijksmuseum

26 augustus 2013

Het Rijksmuseum ontving sinds de opening op 13 april 1 miljoen bezoekers. Dat zijn 7000 tot 10.000 bezoekers per dag. Sinds lange tijd komen er meer Nederlanders dan buitenlandse toeristen naar het museum.

Leden adviescommissie toekomst mediabestel bekend

23 augustus 2013

Naast Pieter Broertjes zijn nu ook de andere leden bekend van de tijdelijke commissie bij de Raad voor Cultuur die de regering adviseert over de toekomst van het publieke mediabestel: Petra ter Doest, Wim van de Donk (nog onder voorbehoud), Pauline Krikke, Hans Laroes, Inge Ligthart, Paul Rutten, Peter Schrurs, Wim Vanseveren en Mathieu Weggeman. Inge Brakman is voorzitter. Het advies wordt in januari 2014 aangeboden aan staatssecretaris Dekker.

Effect blokkade Pirate Bay gering

22 augustus 2013

De blokkade van downloadsite The Pirate Bay in februari en mei vorig jaar heeft weinig gevolgen gehad voor het aantal illegale downloads van films, series, computerspellen en boeken. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en CentERdata.

Grote schenking voor Kröller-Müller

22 augustus 2013

Het Kröller-Müller Museum in Otterlo heeft een schenking van ongeveer tweehonderd kunstwerken gekregen, afkomstig uit de collectie van Art & Project / Depot VBVR. De kunstenaars die in de collectie vertegenwoordigd zijn, behoren tot de meest vooraanstaande van de tweede helft van de vorige eeuw. De collectie Art & Project / Depot VBVR is voortgekomen uit galerie Art & Project (1968-2001) en omvat circa 2000 werken uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Het merendeel is ondergebracht in Rijksmuseum Twenthe. 

Sotheby's veilt gestolen kunstwerk

20 augustus 2013

Veilinghuis Sotheby’s in Londen heeft in juni een reliëf van J.J. Schoonhoven geveild, ondanks een waarschuwing van het Art Loss Register. Het werk was in maart gestolen uit Museum van Bommel van Dam in Venlo. Het veilinghuis bood het aan met een vervalste titel. Bron: NRC Handelsblad

Deel collectie Maluku in bruikleen

19 augustus 2013

Een groot deel van de collectie van het in 2012 gesloten Moluks historisch museum Maluku wordt in bruikleen gegeven aan het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem en aan Barak 1B, een nieuw te openen onderdeel van het Nationaal monument Kamp Vught. Sinds het Moluks museum in Utrecht eind vorig jaar de deuren sloot vanwege financiële problemen, is er binnen de Molukse gemeenschap onenigheid over de collectie. Bron: NRC Handelsblad

Minder studenten kunsthogescholen

19 augustus 2013

Al in het eerste uitvoeringsjaar van het sectorplan kunstonderwijs is sprake van 866 minder ingeschreven studenten bij onder andere de bacheloropleidingen Muziek, Autonome beeldende kunst en Vormgeving. Dat blijkt uit de eerste voortgangsrapportage van de Vereniging Hogescholen over de uitvoering van het Sectorplan hbo kunstonderwijs 2012-2016 ‘Focus op Toptalent’.Uiteindelijk zullen de kunsthogescholen in het studiejaar 2015-2016 in totaal 1383 studenten minder aannemen bij deze opleidingen, zoals afgesproken met de minister van OCW. Deze maatregel zorgt ervoor dat het aantal afgestudeerden en de vraag op de arbeidsmarkt beter op elkaar zijn afgestemd. Ook is er bij de kunstopleidingen meer aandacht voor ondernemerschap.

Festivalmarkt verzadigd

19 augustus 2013

Voor het eerst in twintig jaar neemt het aantal festivals niet toe. Dat blijkt uit marktonderzoek van Bureau Respons, in opdracht van brancheorganisatie Vereniging Van Evenementen-Makers (VVEM). Er zijn in Nederland 698 theater-, muziek- en cultuurfestivals met meer dan drieduizend bezoekers. De festivalmarkt is verzadigd, concludeert het rapport. Festivals hebben minder inkomsten van sponsors en overheid en raken steeds moeilijker uitverkocht. Bron: nrc.next

Meer bezoekers Theaterfestival Boulevard ondanks daling kaartverkoop

14 augustus 2013

Theaterfestival Boulevard heeft dit jaar 145.000 bezoekers getrokken, 5000 meer dan in 2012. De theaterzalen waren gemiddeld voor 85% gevuld. Er werden 55.000 kaarten verkocht, 5000 minder dan in 2012. Evenals in 2012 waren er ook dit jaar weer minder voorstellingen.

Opheffing Promotie Podiumkunsten niet door cultuurbezuinigingen of crisis

14 augustus 2013

De opheffing van Bureau Promotie Podiumkunsten per 1 oktober lijkt niet te wijten aan de cultuurbezuinigingen of de economische crisis. Het besluit tot opheffing werd genomen nadat bekend werd dat de jaarlijkse uitkering van de Stichting Promotie Theater- en Concertbezoek (SPTC) aan Promotie Podiumkunsten in 2014 nul euro zal bedragen. Volgens de website Theaterkrant.nl en Cultureel Persbureau ligt de oorzaak in een daling van 20% naar 17% van de zogeheten ‘vrijval’, de niet-verzilverde Podium Cadeaukaarten en een daling van de rente op de belegde reserve.
Na de sluiting van het Theater Instituut Nederland werd de internationale promotie van de Nederlandse podiumkunsten overgedragen aan Promotie Podiumkunsten. Het bestuur van BPP is in gesprek met subsidiënten het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap over de voortzetting van de internationale promotieactiviteiten. Het beheer van de Podium Cadeaukaart wordt teruggegeven aan de SPTC. Het Expertisecentrum dat zich richt op de collectieve marketing van podiumkunsten vanuit de branche, zal ophouden te bestaan. Er is vanuit het veld geen animo om deze activiteit te blijven financieren.

Nieuw tijdschrift voor theater

5 augustus 2013

Op 9 augustus verschijnt er een nieuw publieksblad voor theater, Scènes.  Het tijdschrift is een initiatief van theaterjournalist Jos Schuring. Het blad zal zes keer per jaar verschijnen, de startoplage is 25.000.

Bezuinigingen bij omroepen ten koste van aanbod

5 augustus 2013

De bezuinigingen bij de publieke omroepen hebben vanaf volgend jaar gevolgen voor de programmering, aldus de zendgemachtigden. Het grote amusement op zaterdagavond verdwijnt en omroepen zenden minder human interest uit. In 2015 en 2016 zal het aanbod nog verder verschralen. De publieke omroepen moeten volgend jaar de eerste 50 miljoen euro van de in totaal 200 miljoen euro bezuinigingen inleveren. Bovenop deze bezuinigingen van het vorige kabinet komt de korting van nog eens 100 miljoen euro door het kabinet-Rutte II. In het najaar organiseren de omroepen protestacties.