Op onderwerp

Zoeken

Per maand

Cultuurnieuws

Verbouwing Museum Arnhem goedgekeurd

27 januari 2016

Museum Arnhem kan gaan uitbreiden en verbouwen. Het voormalig Museum voor Moderne Kunst krijgt 11,2 miljoen euro van de gemeente. Het monumentale pand wordt gerestaureerd en er komen een grote ondergrondse tentoonstellingsruimte en een nieuwe entree. Het museum wil groeien van 75.000 naar 100.000 bezoekers per jaar. Bron: Omroep Gelderland

Nieuwe koers cultuurbeleid Eindhoven

27 januari 2016

Eindhoven heeft ingestemd met het uitwerkingsvoorstel van wethouder Mary-Ann Schreurs (Cultuur, D66) en de nieuwe Stichting Cultuur Eindhoven. Dat betekent dat vanaf 2017 niet langer de gemeenteraad cultuursubsidies verdeelt, maar een onafhankelijke stichting. Belangrijk onderdeel van de nieuwe koers is dat er binnen vier jaar twintig procent van het subsidiebudget wordt vrijgemaakt voor nieuwe initiatieven. Bron: ED.nl

Jan Zoet nieuwe voorzitter Kunsten '92

27 januari 2016

Jan Zoet, directeur van de Theaterschool in Amsterdam, is benoemd tot voorzitter van Kunsten ’92. Zoet volgt Lennart van der Meulen (directeur VPRO) op, die na het vertrek van Jet de Ranitz anderhalf jaar het interim-voorzitterschap bekleedde. Bron: Theaterkrant

2015 sterk bioscoopjaar

25 januari 2016

2015 was een sterk bioscoopjaar, met name dankzij een aantal succesvolle blockbusters. Het totale bioscoopbezoek is ten opzichte van 2014 toegenomen met 7 procent. Dat blijkt uit het Dashboard Bioscoopbezoek over 2015 met gegevens over onder meer de bioscoopbezoekers, het totale bezoek, bezoek aan Nederlandse films en filmtheaters, top 20 filmtitels en de top 50 steden.

Niet alleen was er sprake van een stijging in het aantal bioscoopbezoeken; het percentage Nederlanders dat een bioscoop of filmtheater heeft bezocht is eveneens gestegen. Het bezoek aan Nederlandse films is ten opzichte van 2014 gedaald met 4 procent.

Filmonderzoek stelt elk kwartaal een Dashboard Bioscoopbezoek op. Het wordt gemaakt voor bioscopen, filmtheaters en filmdistributeurs in Nederland en combineert data van de NVBF en NVF met eigen onderzoek via CentERdata.

Groei Nederlandse muziekmarkt: digitaal passeert fysiek

22 januari 2016

De omzet van de Nederlandse muziekindustrie is in 2015 met ruim 10 procent gestegen, volgens de NVPI, de branchevereniging van de entertainmentindustrie. De omzet uit cd's en vinyl is het afgelopen jaar voor het eerst sinds jaren niet gedaald. In de digitale markt is de omzet uit downloads met ruim 20 procent afgenomen. De omzet uit streamingdiensten stijgt met tenminste 33 procent. Daarmee passeert de digitale markt de fysieke: fysiek is 48 procent, digitaal 52 procent. Er gaat steeds meer muziek op vinyl over de toonbank: voorheen was het 9 procent, in 2015 steeg het naar 12,5 procent. Bron: de Volkskrant, NVPI

Arbeidsmarktpositie kunstenaars zwak

22 januari 2016

Wie in de cultuursector werkt, heeft vaak een zwakke arbeidsmarkt- en inkomenspositie. Er werken zo veel zzp'ers dat ze vaak weinig verdienen. Door de hevige concurrentie is het vechten om werk en staan de tarieven onder druk. Dat staat in een verkenning van de arbeidsmarkt in de cultuursector gemaakt door de Sociaal-Economische Raad (SER) en de Raad voor Cultuur, op verzoek van minister Bussemaker.

De verkenning laat zien dat de economische crisis en de bezuinigingen van de rijksoverheid, provincie en gemeente van in totaal ruim een half miljard euro, hard zijn aangekomen in de kunst- en cultuurbranche. Er zijn 20 duizend vaste banen verdwenen, het aantal zzp'ers is navenant toegenomen. Hun inkomens- en onderhandelingspositie is verzwakt. In theaters en bibliotheken en bij poppodia werken meer vrijwilligers dan betaalde krachten.

Minister Bussemaker maakt zich zorgen over slechtverdienende zzp'ers in de kunst- en cultuursector. Ze trekt 2 miljoen euro uit om de grootste nood aan te pakken.

Lees verder: NOS, NOS, Raad voor Cultuur

------------------------------------------------------------

Bekijk het gehele rapprt online via onze catalogus

Verkenning arbeidsmarkt cultuursector voorz. E. Verhulp; Commissie arbeidsmarktverkenning cultuursectorDen Haag : SER, Raad voor cultuur, 2016

Wie in de cultuursector werkt, heeft vaak een zwakke arbeidsmarkt- en inkomenspositie. Er werken zo veel zzp'ers dat ze vaak weinig verdienen. Door de hevige concurrentie is het vechten om werk en staan de tarieven onder druk. Dat staat in een verkenning van de arbeidsmarkt in de cultuursector gemaakt door de Sociaal-Economische Raad (SER) en de Raad voor Cultuur, op verzoek van minister Bussemaker. De verkenning laat zien dat de economische crisis en de bezuinigingen van de rijksoverheid, provincie en gemeente van in totaal ruim een half miljard euro, hard zijn aangekomen in de kunst- en cultuurbranche. Er zijn 20 duizend vaste banen verdwenen, het aantal zzp'ers is navenant toegenomen. Hun inkomens- en onderhandelingspositie is verzwakt. In theaters en bibliotheken en bij poppodia werken meer vrijwilligers dan betaalde krachten.

29 rijksmonumenten overgedragen aan Nationale Monumentenorganisatie

21 januari 2016

Het rijk heeft 29 monumenten die geen rijkstaak hebben overgedragen aan de Nationale Monumentenorganisatie (NMo). Het gaat om oude kastelen, ruïnes, huizen, kerken en gedenknaalden in heel Nederland. De vesting Naarden had nog een kort geding aangespannen omdat de vesting wilde worden beheerd door de nieuw opgerichte Stichting Goois Erfgoed. Na de uitspraak van de rechter dat de vesting moet worden overgedragen aan de NMo kon de officiële overdracht van start.

In 2012 besliste minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) dat het Rijk monumenten die geen rijksfunctie meer vervullen, kon afstoten. Vanaf 2013 zette minister Blok de verzelfstandiging door. April 2014 werd vervolgens de Nationale Monumentenorganisatie opgericht door acht organisaties op het gebied van monumentenbehoud, zoals Hendrick de Keijser, Natuurmonumenten, Gelderse Kastelen, BOEi en Utrechts Stadsherstel. Overeengekomen werd om de NMo als een soort bruidsschat eenmalig ongeveer 60 miljoen te geven voor het toekomstige onderhoud en beheer van de monumenten.
Bron: NRC

Felix Rottenberg voorzitter Amsterdamse Kunstraad

20 januari 2016

Oud-politicus en publicist Felix Rottenberg is de nieuwe voorzitter van de Amsterdamse Kunstraad (AKr). Als opvolger van Gerard de Kleijn zal hij het adviesorgaan gaan leiden tijdens de advisering over het Kunstenplan 2017-2020. Daarnaast moet hij invulling geven aan de nieuwe rol van de kunstraad.
Meer informatie

13 nieuwe leden Akademie van Kunsten

20 januari 2016

De Akademie van Kunsten breidt uit met dertien kunstenaars. De nieuwe leden zijn: componist Louis Andriessen, ontwerper Maarten Baas, edelsmid en ontwerper Gijs Bakker, dichter, schrijver en beeldend kunstenaar Maria Barnas, conceptueel kunstenaar Liesbeth Bik, kunstenaar en filmmaker Nanouk Leopold, filosoof Erik Rietveld, architect Ronald Rietveld, beeldend kunstenaar Willem de Rooij, theatermaker Adelheid Roosen, dirigent Ed Spanjaard, beeldend kunstenaar Jonas Staal en zanger-performer Wende. Op 1 april 2016 vindt de inauguratie plaats.
Meer informatie

Literaire benefietavond voor vluchtelingenkinderen

18 januari 2016

Onder de titel Een nieuw hoofdstuk wordt op dinsdag 9 februari een grote literaire benefietavond gehouden voor vluchtelingenkinderen. Vele auteurs treden die avond belangeloos op in een programma van de CPNB in (en samen met) de Stadsschouwburg Amsterdam. De opbrengsten gaan naar My Book Buddy. Dit project voorziet alle kinderen in AZC’s van een eigen prentenwoordenboek Nederlands en zorgt ervoor dat AZC-scholen boekenkasten met geschikte leesboeken krijgen. Het benefiet wordt georganiseerd door de Leescoalitie in het kader van 2016 Jaar van het Boek. Bron: CPNB

Omzet boekenverkoop gestegen

18 januari 2016

Uit de cijfers van KVB-SMB/GfK blijkt dat de omzet in 2015 met 3,5 procent is gestegen ten opzichte van 2014. Het is het eerste jaar sinds 2008 dat de omzet van de boekenverkoop weer substantieel stijgt. De Kerstperiode was een van de beste perioden van het jaar: er werd 15 procent meer omgezet dan tijdens de kerstperiode 2014. Bron: CPNB

Stijging exportwaarde Nederlandse populaire muziek

18 januari 2016

De Nederlandse populaire muziek blijft het onverminderd goed doen in het buitenland. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de exportwaarde van Perfect & More in opdracht van Buma Cultuur. In 2014 bedroeg de exportwaarde € 186,6 miljoen, een stijging van 17,5 procent ten opzichte van 2013. Van de Nederlandse muziekexport is ongeveer 11 procent afkomstig uit auteursrecht en naburige rechten, bijna 6 procent komt uit de exploitatie van opnamen van Nederlandse artiesten in het buitenland en ruim 83 procent van optredens van Nederlandse artiesten over de grens.
Rapport

Popmusici spelen meer en verdienen minder

18 januari 2016

Ruim de helft van de Nederlandse professionele popmusici verdiende in 2014 € 9.000,– bruto of minder met muziek terwijl het aantal gewerkte uren per week de afgelopen jaren met 11 procent is toegenomen. Dit is één van de uitkomsten van het onderzoek: Pop, wat levert het op? naar de inkomenspositie van professionele popmusici in Nederland. Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Cubiss in opdracht van de muzikantenvakbonden Ntb en FNV-KIEM en de rechtenorganisaties Sena en NORMA. Bijna 800 professionele popmusici, die zijn aangesloten bij muzikantenbond Ntb en/of rechtenorganisatie Sena, namen deel aan het onderzoek.

Stijging bezoek Nationale Opera & Ballet

13 januari 2016

De Nationale Opera en Het Nationale Ballet ontvingen vorig jaar 10 procent meer bezoekers dan in 2014. In totaal bezochten 230.067 bezoekers de voorstellingen in Nationale Opera & Ballet. Dit leverde een gemiddelde zaalbezetting op van 93 procent. Inclusief de optredens buiten (zoals in de Stadsschouwburg Amsterdam en tournees) is het totaal aantal bezoekers met 19 procent gestegen. Bron: Het Parool

Amsterdam Museummonitor

13 januari 2016

De Stichting Samenwerkende Amsterdamse Musea (SAM) heeft de eerste Amsterdam Museummonitor gepubliceerd. Deze monitor brengt de stand van zaken rondom de Amsterdamse musea in beeld en geeft inzicht in kansen en mogelijkheden van samenwerking binnen deze sector.

Samenwerking tussen de Amsterdamse musea in 2015 heeft positieve effecten, zo blijkt. Om bijvoorbeeld de dienstverlening aan doven en slechthorenden te verbeteren is voor museummedewerkers in samenwerking met het Gebaren Centrum Nederland een informatieflyer gemaakt. Ook is er een museumplattegrond met alle deelnemende musea verschenen, en een 'kinderplattegrond' met museale aanbod voor kinderen. Verder zijn musea in de binnenstad duidelijker herkenbaar in het straatbeeld door de ontwikkeling van een eenduidige museale banier aan de gevels. Ook heeft de samenwerking geleid tot de productie van een gezamenlijke merchandiselijn.

Onderzoek naar filmtoerisme

12 januari 2016

De Erasmus Universiteit krijgt 1,9 miljoen euro om onderzoek te doen naar ‘filmtoerisme’. Stijn Reijnders, hoogleraar Cultureel Erfgoed, heeft deze beurs ontvangen. Hij doet al langer onderzoek naar het verschijnsel dat mensen naar plaatsen reizen die zij kennen uit populaire films of tv-series. Bron: NRC

Reorganisatie bij musicalbedrijf Stage

12 januari 2016

Musicalbedrijf Stage Entertainment gaat reorganiseren. Daarbij verdwijnen zeker 200 tot 300 banen. Stage leed vorig boekjaar 19,1 miljoen euro verlies, maar volgens het bedrijf ging het om een 'tussenjaar' wegens de samenvoeging van de theaterbedrijven van Van den Ende en Albert Verlinde. Bron: de Volkskrant

Rabobank hoofdsponsor Werelderfgoed Kinderdijk

7 januari 2016

Vier lokale Rabobanken ondersteunen de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (Swek). Belangrijk onderdeel daarvan is de ontwikkeling van  het nieuwe bezoekerscentrum. Ook wordt er geïnvesteerd in de ontwikkeling van een doorlopende leerlijn met lesmateriaal en bijbehorende lespakketten voor basisscholen in het gebied en van educatieve middelen in het molencomplex als onderdeel van de gebiedsontwikkeling. Bron: Erfgoedstem

Meer dan 8 miljoen bezoeken met Museumkaart

6 januari 2016

In 2015 hebben 1,2 miljoen Museumkaarthouders 8,3 miljoen museumbezoeken afgelegd. Het aantal kaarthouders stijgt sinds 2011 met circa 100.000 per jaar. Gebruikers van de Museumkaart, die dit jaar 35 jaar bestaat, bezoeken musea gemiddeld 6,8 keer per jaar.

In 2014 ging het om 7,4 miljoen bezoeken door 1,1 miljoen kaarthouders. Het aantal bezoeken is met 8 procent gestegen. De toename van het aantal Museumkaarten en bezoeken in de afgelopen jaren hangt volgens de Museumvereniging, uitgever van de Museumkaart, samen met de (her)openingen van musea, bijzondere tentoonstellingen en uitbreiding van het aantal musea dat de kaart accepteert.

Bernt Schneiders nieuwe directeur VSBfonds

6 januari 2016

Bernt Schneiders, burgemeester van Haarlem, wordt de nieuwe directeur van VSBfonds. Hij volgt Joost van Lanschot op die deze functie ruim zeven jaar heeft vervuld. Schneiders zal na de zomer in dienst treden.

Stijging bioscoopbezoek 7 procent

5 januari 2016

Het aantal bioscoopbezoekers in Nederland in 2015 steeg met 7 procent tot 33 miljoen. Dat concluderen de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) en de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF). Sinds 1967 zijn er niet zoveel mensen naar de film gegaan.

De groei is te danken aan de voortdurende investeringen in bioscopen en filmtheaters, maar het filmaanbod zorgde ervoor dat 2015 extra goed kon worden afgesloten. Het totaal aantal filmzalen nam toe met 34 tot een totaal van 893. Er kwamen 6.250 bioscoopstoelen bij in 2015. Ook voor de Nederlandse film was 2015 een goed jaar, maar er werd wel marktaandeel ingeleverd. Het aandeel op basis van het bezoek was 18,7 procent (in 2014: 20,8 procent). In totaal gingen er ruim 6,1 miljoen bezoekers naar een Nederlandse film in de bioscoop of het filmtheater. Bron: Adformatie, Persbericht en kerncijfers

Startsein 2016 Jaar van het Boek

5 januari 2016

Minister Bussemaker gaf 4 januari het startsein van 2016 Jaar van het Boek. Gedurende het hele jaar zijn er verschillende activiteiten gepland. Zo komt in februari in de Amsterdamse Stadsschouwburg een literaire benefietvoorstelling. Van de opbrengst worden boeken gekocht voor kinderen van vluchtelingen. Op Schiphol keert de Airport Library terug. Eind april begint de Verkiezing van het Belangrijkste Nederlandse Boek. Na de afsluiting, eind september, volgt een groots boekenfestival, als opmaat van de jaarlijkse Frankfurter Buchmesse in oktober. Daar staan Nederland en Vlaanderen centraal. Lees ook Boekblad

Meer omzet en vrijwilligers podiumkunsten

4 januari 2016

De omzet van professionele podia voor podiumkunsten is van 2010 tot 2014 met 8 procent toegenomen (tot 434 miljoen euro). Ten opzichte van 2010 is dit bedrag met 8 procent gestegen. In 2014 wisten de podia vooral uit de verhuur van de ruimten voor niet-theatrale evenementen, zoals recepties en congressen, meer inkomsten te genereren.

De eigen inkomsten vormden in 2014 56 procent van de baten van de podia. De subsidies namen sinds 2010 af van 45 tot 41 procent. Dat is lager dan bij musea en andere culturele instellingen. In 2014 ontvingen de podia bijna 320 miljoen euro aan subsidies, waarvan 290 miljoen van gemeenten.

Bij theaters en poppodia in Nederland zijn voor het eerst meer vrijwilligers werkzaam dan vaste krachten. Tien jaren geleden waren er juist twee keer zo veel werknemers als vrijwilligers. Het aantal vrijwilligers en stagiaires bij podia liep op van 5 duizend in 2005 naar ruim 9 duizend in 2014. Het aantal werknemers in loondienst daalde daarentegen van bijna 10 duizend naar ruim 8 duizend personen. Omdat werknemers meer uren per week aan hun werk besteden dan vrijwilligers was er sprake van een afname van het totaal aantal gewerkte uren.

In 2014 werden bijna 52 duizend voorstellingen door professionele artiesten opgevoerd voor 17,4 miljoen bezoekers. Het ging daarbij, naast voorstellingen in poppodia en theaters, ook om optredens in stadions en evenementenhallen. Het aantal voorstellingen nam ten opzichte van 2013 met ruim 2 procent toe. Desondanks daalde het aantal bezoekers met bijna 2 procent.

Bijna de helft van alle bezoekers, 8,3 miljoen, kwam in 2014 af op een van de 18 duizend concerten van bijvoorbeeld klassieke, jazz- of popmuziek. Dat aantal bezoekers schommelt de afgelopen jaren rond de 8 miljoen. Het bezoek aan muziektheatervoorstellingen, zoals musicals, revue en opera, halveerde daarentegen bijna sinds het topjaar 2008 tot 2,4 miljoen bezoekers.

Bron: CBS, VNPF, VSCD, de Volkskrant

Zaanse Schans populair bij jonge toeristen uit Azië

De Zaanse Schans werd in 2015 bijna 1,9 miljoen keer bezocht. Een stijging van twintig procent ten opzichte van 2014. De molens en het omringende landschap bij Zaandam waren bijzonder in trek bij jonge toeristen uit Azië, vorig jaar ruim 372.000 onder de 35 jaar. Het aandeel jongeren onder de bezoekers steeg daardoor van 35 naar 41 procent.

De cijfers komen van marktonderzoeker Strabo, in opdracht van Stichting de Zaanse Schans. Het volledige rapport komt in de lente van 2016 beschikbaar. Bron: het Parool