Op onderwerp

Zoeken

Per maand

Cultuurnieuws

Wereldmuseum krijgt eenmalig extra geld

31 maart 2016

Het Rotterdamse Wereldmuseum krijgt 200.000 euro van de gemeente Rotterdam, zo laat wethouder Pex Langenberg per brief de gemeenteraad weten. Het is een eenmalige subsidie bedoeld om extra personeel te kunnen aannemen om het beheer van de collectie te verbeteren en het aantal betalende bezoekers te verhogen. Naast bijdragen van de gemeente heeft het museum ook bijdragen ontvangen van andere fondsen voor de realisatie van de nieuwe expositie Afrika 010. Eind april opent de eerste grote tentoonstelling sinds het aantreden van interim directeur Jan Willem Sieburgh. Hij volgde Stanley Bremer op, die opstapte na jarenlange kritiek met name op zijn plannen om de Afrika-collectie af te stoten.
Bron: RTV Rijnmond

Genomineerden BankGiro Loterij Museumprijs bekend

30 maart 2016

De BankGiro Loterij Museumprijs gaat dit jaar naar een oorlogs-, verzetsmuseum of herinneringscentrum. Nationaal Militair Museum in Soest, Nationaal Monument Kamp Vught en Verzetsmuseum Amsterdam zijn genomineerd voor de publieksprijs van 100.000 euro. Op 3 mei wordt de winnaar bekendgemaakt.
Persbericht

Nieuw particulier museum in Amsterdam

29 maart 2016

Op 9 april opent het Moco Museum (Modern Contemporary Museum) aan het Museumplein in Amsterdam. Het is een initiatief van Lionel en Kim Logchies, eigenaren van LionelGallery aan de Nieuwe Spiegelstraat in Amsterdam. Tijdens de openingsexpositie zal er werk van Andy Warhol en Banksy worden getoond.
Bron: Metropolism M

BGL Theaterweekend krijgt vervolg

22 maart 2016

De Bankgiro Loterij heeft besloten om het Theaterweekend ook de komende drie jaar financieel te ondersteunen als naamgevend sponsor. Tijdens de eerste editie van het Bankgiro Loterij Theaterweekend in januari 2016 bezochten meer dan 100.000 bezoekers de ruim 50 deelnemende theaters.
Bron: NAPK

Advies over beleid Beeld en Geluid door Raad voor Cultuur

21 maart 2016

De Raad voor Cultuur heeft advies uitgebracht over het beleidsplan 2016-2020 van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Beeld en Geluid functioneert als hét archief voor de publieke omroep. Toch houden individuele omroepen er nog eigen (kostbare) archieven op na. Dit acht de Raad ongewenst. Volgens de Mediawet hoeft de landelijke publieke omroep niet - zoals de regionale omroep - zijn materiaal ter beschikking te stellen aan Beeld en Geluid, voor gebruik door andere publieke media-instellingen. De raad adviseert dit wettelijke onderscheid op te heffen.
Advies

75.000 bezoekers aan Tefaf

21 maart 2016

De internationale kunstbeurs Tefaf in Maastricht is dit jaar door ongeveer 75.000 mensen bezocht. Dat zijn er iets meer dan in 2015 toen er ruim 74.000 bezoekers kwamen. In oktober vindt de volgende editie plaats, niet in Maastricht, maar in New York.
Bron: NOS

Nieuw kunstprogramma op televisie

17 maart 2016

Niet meer praten over, maar kijken naar kunst. Dat is de nieuwe aanpak van de NPO voor cultuur op televisie, bijvoorbeeld met het programma Volle zalen. In dit nieuwe AvroTros-programma, dat 18 maart voor het eerst te zien is, gaat Cornald Maas op reportage in de cultuursector, bezoekt hij voorstellingen en neemt hij een kijkje achter de schermen. Bron: de Volkskrant

Budget Fonds Podiumkunsten 2x overvraagd

16 maart 2016

Het budget van 25,4 miljoen euro per jaar van het Fonds Podiumkunsten is ruim 2 keer overvraagd. Er zijn 217 aanvragen van gezelschappen, ensembles, andersoortige producenten, festivals en concoursen voor een meerjarige activiteitensubsidie 2017-2020. Op twee festivals na dienen alle instellingen die nu een meerjarige subsidie van het Fonds ontvangen weer een aanvraag in. De twee betreffende festivals dienden bij het ministerie van OCW een aanvraag in voor een plaats in de culturele Basisinfrastructuur. 136 aanvragen komen van instellingen die op dit moment geen meerjarige subsidie van het Fonds Podiumkunsten ontvangen.

Het Fonds Podiumkunsten maakt op 2 augustus bekend welke aanvragen worden gehonoreerd.

Oproep: bestuur De Appel moet vertrekken

16 maart 2016

Vijfentwintig kunstenaars uiten in een (tweede) brandbrief aan het bestuur van de Appel hun zorgen over de reputatie en het voortbestaan van het kunstcentrum in Amsterdam. Zij roepen het bestuur opnieuw op om plaats te maken voor een nieuw bestuur waarin ook kunstenaars zitten. Directeur Lorenzo Benedetti werd in september vorig jaar op non-actief gesteld door het bestuur, omdat hij te weinig leidinggevende capaciteiten zou hebben. Lees verderNRC

Eerste Kamer akkoord met aangepaste Mediawet

16 maart 2016

De Eerste Kamer heeft 15 maart ingestemd met de nieuwe Mediawet van staatssecretaris Sander Dekker (Media). Van zijn oorspronkelijke plannen om het 'Hilversumse kartel' op de schop te nemen, is echter weinig over. Alleen het gedeelte van de wet dat betrekking heeft op de regionale omroepen, treedt in werking.

De maatregelen die voor Hilversum bedoeld zijn, worden pas van kracht als Dekker aanvullende wetgeving door de Tweede en Eerste Kamer heeft geloodst. De staatssecretaris heeft wel geregeld dat buitenstaanders als de ANWB of universiteiten programma's kunnen gaan maken, maar de omroepen blijven daarbij als coproducenten een cruciale rol spelen. Bron: de Volkskrant

Boijmans mag depot bouwen

9 maart 2016

Museum Boijmans van Beuningen mag doorgaan met het voorbereiden van de bouw van het Collectiegebouw. Dat heeft de Raad van State in een voorlopige uitspraak besloten. Later dit jaar wordt een definitieve uitspraak gedaan.

Het naastgelegen Erasmus MC was naar de Raad van State gestapt omdat de locatie van het nieuw te bouwen kunstdepot van Boijmans het goed functioneren van de kinderpsychiatrische kliniek in de weg zou staan. Maar de voorzieningenrechter van de Raad van State oordeelde 8 maart dat de gemeenteraad genoeg rekening heeft gehouden met de belangen van Erasmus MC.
Ook andere partijen stappen naar de Raad van State, waaronder de stichting Vrienden van de het Park.
Bron: AD

Raad voor Cultuur over internationaal cultuurbeleid

9 maart 2016

Eigenlijk zou de evaluatie van het internationaal cultuurbeleid over de periode 2009-2014, uitgevoerd door Inspectie Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie, de basis zijn voor een advies van de raad. Die evaluatie heeft echter vertraging opgelopen. De Raad voor Cultuur komt daarom met een beknopt briefadvies over het internationaal cultuurbeleid, vooruitlopend op de beleidsbrief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

De raad adviseert: Bouw aan een herkenbaar cultureel profiel bij de invulling van de culturele relatie in een land; werk samen met lokale partners; maak, naast bemiddeling en presentatie, ook communicatie en marketing tot een primaire taak van diplomatieke culturele vertegenwoordigingen; streef naar flexibiliteit bij de inrichting van de culturele vertegenwoordigingen, zodat er bemiddeling op maat kan worden geleverd en kan worden ingespeeld op de lokale omstandigheden in een land. Daarbij kan er gebruik worden gemaakt van een beperkt aantal reizende, cultureel attachés; onderzoek de mogelijkheden meer gezamenlijk te doen met de Vlaamse regering. 

Bussemaker wil voor poptalent wereldwijd podium

9 maart 2016

Minister Jet Bussemaker stimuleert poptalenten om over de landsgrenzen heen te kijken. Door talenten de mogelijkheid te geven op podia in Nederland te spelen en de Nederlandse popmuziek in het buitenland op de kaart te zetten, hoopt Bussemaker dat meer muzikanten de wereldwijde top bereiken. Dat blijkt uit de Kamerbrief over investering in popmuziek waarin de minister de Tweede Kamer informeert over de uitvoering van een motie van het Kamerlid Ouwehand. De motie verzoekt om een nota over popmuziek die de positie van popmuziek voor het culturele en economische landschap schetst en aanbevelingen doet om die positie te verbeteren.

De Nederlandse popmuzieksector, verenigd in de Popcoalitie, heeft een plan voor publiek-private samenwerking opgesteld om in de toekomst meer Nederlandse talenten in de top van de wereldwijde popmuziek te krijgen. Voor de periode 2017-2020 maken Buma Cultuur en het Fonds Podiumkunsten binnen de bestaande middelen jaarlijks beide € 500.000 vrij voor de ondersteuning ervan. Minister Bussemaker draagt aan de snelle start van het plan in 2016 € 190.000 bij.

Bron: Rijksoverheid, AD

PARTS Project toont kunst uit particuliere collecties

8 maart 2016

Ondernemer Cees van den Burg heeft in Den Haag expositieruimte PARTS Project (Private Art Share) geopend, voor exposities van kunst uit particuliere collecties, waaronder die van hem. PARTS is geen galerie met een verkoopfunctie. Van den Burg hoopt dat kunstenaars die via hem een koper vinden, een deel van de opbrengst afdragen aan zijn stichting. Ook hoopt hij dat verzamelaars die zich presenteren financieel bijdragen.

In tien jaar tijd zijn wereldwijd ruim honderdvijftig volledig particuliere musea geopend voor moderne en hedendaagse kunst, vooral door rijke ondernemers en bedrijven. Zie de inventarisatie van de Volkskrant

Bron: de Volkskrant

Bijna 1 milj. internationale bezoekers Van Goghjaar

8 maart 2016

In 2015 stond Vincent van Gogh centraal in een grote internationale marketingcampagne ter gelegenheid van zijn 125ste sterfjaar. Bijna 1 miljoen internationale bezoekers (met name uit Frankrijk, Italië en de Verenigde Staten) bezochten het Nederlandse Van Gogherfgoed in Noord-Brabant, zijn werk in het Kröller-Müller Museum in Gelderland en in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Zij besteedden gezamenlijk zo’n 500 miljoen euro.

Ook in de internationale media was er het hele jaar door aandacht voor Van Gogh. Daarnaast is het opvallend dat de CBS-cijfers een groei in het aantal hotelovernachtingen in Noord-Brabant en Gelderland laat zien van respectievelijk 12 en 15 procent. Dit is hoger dan het landelijk gemiddelde van 7 procent.

Bron: NBTC

Entertainmenttop niet eenzaam, wel eenzijdig

3 maart 2016

Het is niet eenzaam, maar vooral eenzijdig aan de Nederlandse entertainmenttop, aldus het Cultuursector Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy. Al 10 jaar vechten de zangers Guus Meeuwis en Marco Borsato om de eerste plaats in het hart van de Nederlander. En waar André Rieu sinds 2006 steevast onze favoriete musicus is, blijken André van Duin en Herman Finkers al jaren de populairste cabaretiers. Maar volgens het onderzoek, dat sinds 2006 tweejaarlijks wordt uitgevoerd, lijkt met Armin van Buuren, Tiësto en Afrojack een nieuwe generatie volkshelden in opkomst die zich steeds steviger nestelen tussen de Nederlandse muziekelite.
Lees verder

Nieuwe uitgaansagenda gepresenteerd

3 maart 2016

Theaterproducent Bastiaan Ragas heeft een website en een gratis app gelanceerd met een compleet overzicht van het uitgaansaanbod op vijfhonderd podia in de Randstad. De uitgaansagenda, Whats the Eve, is actueel en biedt de mogelijkheid om kaarten te bestellen. In september verwacht What the Eve alle podia in Nederland aan te sluiten. Bron: Theaterkrant

Combinatieprijs fysiek en digitaal boek gunstig voor boekhandel

3 maart 2016

Vanaf 1 juli mogen uitgeverijen een nieuw type combinatieprijs invoeren: bij de aankoop van een papieren boek mag de koper het e-boek downloaden. Dit is het gevolg van een wetswijziging die per 1 juli in werking treedt. De Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) is blij met de wetswijzing, omdat het de boekondernemer nieuwe kansen biedt. Bron: Boekblad

Wie volgt Wim Pijbes op?

2 maart 2016

Wie wordt de nieuwe directeur van het Rijks? Volgens NRC zijn de zeven meest genoemde kandidaten: Taco Dibbits, Cathelijne Broers, Emilie Gordenker, Marloes Krijnen, Sjarel Ex, Axel Rüger en Nanne Dekking. Lees verder in NRC

Nederland en Japan werken samen aan cultureel erfgoed

2 maart 2016

Nederland en Japan gaan samenwerken op het gebied van cultureel erfgoed. Tijdens een bezoek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aan Japan zijn hierover afspraken gemaakt. Japan is een van de prioriteitslanden binnen het Gedeeld Cultureel Erfgoedbeleid. Speerpunt is het maritiem erfgoed. Een van de projecten is het scheepswrak Van Bosse uit 1854, het enige Nederlandse wrak in Japan waarvan de locatie bekend is en de vindplaats beschermd.

Tijdens het bezoek was ook een Japanse versie van de tentoonstelling Herbestemming in Nederland te zien in Tokyo. Directeur Cees van ’t Veen van de Rijksdienst en directeur Hiroyuki Shimatani van het Kyushi National museum tekenden een overeenkomst om de samenwerking te bekrachtigen. 

Museumkaart krijgt foto

2 maart 2016

Museumkaarten zijn alleen nog met een pasfoto verkrijgbaar. Aan de kassa verstrekken musea tijdelijke jaarkaarten die binnen een maand online kunnen worden omgezet in een definitieve jaarkaart met foto. De Museumvereniging vernieuwt de jaarkaarten om misbruik te voorkomen. Circa 1,2 miljoen Nederlanders hebben een museumkaart.

Dekker moet Mediawet aanpassen

2 maart 2016

De Eerste Kamer heeft nog veel kritiek op de Mediawet van staatssecretaris Sander Dekker. Dat bleek gisterenavond tijdens een debat. De kritiek richt zich op de mate waarin de overkoepelende NPO volgens de nieuwe wet stuurt wat de omroepverenigingen wel en niet mogen uitzenden. Ook eiste de senaat dat Dekker, en de rest van het kabinet, zich op geen enkele manier meer bemoeit met de benoemingen van bestuurders en toezichthouders van de publieke omroep.

In debat met de senaat deed Dekker aan precies genoeg oppositiepartijen beloftes om volgende week of de week daarna een meerderheid van 40 stemmen voor zijn wet over de publieke omroep te verzamelen. Die wet gaat echter pas volledig in als hij met een zogeheten reparatiewet alle gewenste wijzigingen heeft bewerkstelligd. Bron: NRC

Pijbes vertrekt bij Rijksmuseum

1 maart 2016

Wim Pijbes gaat weg als directeur van het Rijkmuseum. Per 1 augustus van dit jaar legt hij zijn functie neer. Pijbes wordt algemeen directeur van Voorlinden, een nieuw museum voor hedendaagse kunst en bijbehorend natuurgebied tussen Wassenaar en Scheveningen. Pijbes bekleedde de functie van algemeen directeur sinds 1 juli 2008. Bron: de Volkskrant

Ahoy bouwt grootste theaterzaal

1 maart 2016

Ahoy bouwt er een zaal bij met 2.750 zitplaatsen of 7.000 staanplaatsen, en krijgt daarmee de grootste theaterzaal van het land. Daarnaast krijgt het complex er 35 kleinere zaaltjes bij, een nieuwe entree, een restaurant en een hotel. De directie hoopt door de uitbreiding beter de concurrentie aan te kunnen met de Heineken Music Hall in Amsterdam, waar maximaal 5.500 mensen in kunnen. Bron: Metro