Op onderwerp

Zoeken

Per maand

Cultuurnieuws

Verslag Paradisodebat 2017 door Kunsten '92

31 augustus 2017

Tijdens het Paradisodebat, de traditionele afsluiting van de Uitmarkt in Amsterdam op 27 augustus jongstleden, kwamen de grote onderwerpen die ook buiten de kunst- en cultuursector op de agenda staan, ruimschoots aan bod. Het ging over culturele diversiteit, vertrouwen en nieuwe verhalen. Aan kunstenaars en cultuurwoordvoerders in de Tweede Kamerleden was gevraagd na te denken over ‘de waarden die wij willen overdragen aan toekomstige generaties’. En dus lagen metavragen ter tafel. Hoe willen we dat de samenleving eruit gaat zien? En wie zit er op de stoel van de toekomst?

Met: Anoek Nuyens (theatermaker), Abdelkarim El-Fassi (producent en regisseur) en Gijs Scholten van Aschat (aankomend voorzitter van de Akademie van Kunsten, acteur). En cultuurwoordvoerders in de Tweede Kamer: Corinne Ellemeet (GroenLinks), Michel Rog (CDA), Peter Kwint (SP), Dilan Yesilgöz (VVD), Vera Bergkamp (D66) en Kirsten van den Hul (PvdA). Onder leiding van Lex Bohlmeijer.

Lees het verslag op de website van Kunsten '92

Maastricht vormt het hart van archeologisch Europa

31 augustus 2017

In Maastricht komen van 30 augustus tot 2 september bijna tweeduizend archeologen uit heel Europa bijeen. Daarmee is het het grootste archeologische congres dat ooit in Nederland is gehouden.

Tijdens het 23e jaarcongres van de European Association of Archaeologists (EAA) is er speciale aandacht voor 25 jaar behoud en bescherming van het Europese archeologische erfgoed, zoals vastgelegd in het Verdrag van Valletta (Malta 1992).
Bron: RCE

Mijke Loeven nieuwe directeur BIMHUIS

31 augustus 2017

Mijke Loeven start per 1 september als directeur/bestuurder van het BIMHUIS. Zij volgt Huub van Riel op, die met pensioen gaat.

Mijke Loeven (52) heeft uitgebreide ervaring in de Nederlandse jazzwereld. Ze is directeur van Jazz International Rotterdam en leidt North Sea Round Town, het jaarlijks fringe-festival in aanloop naar het North Sea Jazz Festival. Ze maakte verder onder meer kunstprogramma's voor radio & televisie.

VSBfonds stopt met VSB Poëzieprijs

31 augustus 2017

Na 24 jaar stopt het VSBfonds met de VSB Poëzieprijs. Het VSBfonds past zijn donatiebeleid op een aantal punten aan en zal zich meer richten op actief burgerschap. Een prijsuitreiking voor een poëziebundel past niet meer in de nieuwe koers. De VSB Poëzieprijs 2018 zal de laatste zijn die uitgereikt wordt onder de naam VSB.

Stichting VSB Poëzieprijs en Poetry International onderzoeken de mogelijkheden om tot een andere poëzieprijs te komen die recht doet aan de maatschappelijke waarde van poëzie. 

De VSB Poëzieprijs 2017 werd toegekend aan de bundel ‘Kwaad gesternte’ van Hannah van Binsbergen, die daarbij € 25.000 ontving.

Zakelijk directeur Karin van Gilst vertrekt bij Stedelijk Museum

29 augustus 2017

Zakelijk directeur Karin van Gilst vertrekt bij het Stedelijk Museum. Ze werkte sinds 2013 in deze functie en stopt op 1 oktober.

Volgens het Stedelijk heeft het museum dankzij de zakelijk directeur een grote professionaliseringsslag gemaakt. Ze richtte onder meer het Young Stedelijk en het Stedelijk Museum Fonds op om het museum financieel te ondersteunen.

Europeanen vinden Van Gogh Museum beste ter wereld

29 augustus 2017

Europese museumbezoekers vinden het Van Gogh Museum in Amsterdam het beste museum ter wereld. Dat blijkt uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit, die achttien beroemde kunstinstellingen vergeleek.

De onderzoekers selecteerden musea uit tien landen op basis van de jaarlijkse bezoekersaantallen. Vervolgens werd zo'n 12.000 mensen uit deze landen gevraagd wat ze van de collecties, inrichting en reputatie van de geselecteerde musea vonden. Wereldwijd gezien kwam het Louvre in Parijs als beste uit de bus.
Bron: NOS, het Parool

Nederlander vindt cultureel uitje duur

29 augustus 2017

De toegangsprijs voor culturele uitjes weerhoudt bijna een kwart van de Nederlanders om culturele activiteiten te ondernemen, terwijl twee derde van de Nederlanders cultuur wel een verrijking van zijn of haar leven vindt. Dat blijkt uit een peiling van Peil.nl die de Bankgiroloterij in het kader van de opening van het culturele seizoen liet uitvoeren.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de meeste Nederlanders het afgelopen jaar een bioscoop (54%) en een museum (43%) hebben bezocht. Ook geven de respondenten aan de bioscoop (50%) en het museum (42%) graag vaker te bezoeken. Hetzelfde geldt voor het theater (41%) en een popconcert (41%). Vooral een museumbezoek wordt als cultuur beschouwd (89%), gevolgd door een theatervoorstelling (71%) en een klassiek concert (65%) of de opera (62%).
Bron: Bankgiroloterij

Buma/Stemra rommelde jarenlang met boekhouding

29 augustus 2017

De directie van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra heeft jarenlang gerommeld met de boeken. Dat blijkt uit een groot onderzoek naar de financiën van Buma/Stemra, uitgevoerd door advocatenkantoor Nauta Dutilh, ondersteund door experts van accountantskantoor BDO.

Er werd geschoven met geld, er werden onterecht grote bedragen opzij gezet in de boeken en leveranciers werd gevraagd de rekeningen aan te passen. Huisaccountant KPMG en het bestuur werden bewust om de tuin geleid. De huidig directievoorzitter Wim van Limpt rook vlak na zijn aantreden in de zomer van 2016 onraad en gaf opdracht tot het grootschalige externe onderzoek.

Buma/Stemra keerde in 2015 204 miljoen euro uit aan hun leden: componisten, tekstdichters en muziekuitgevers op het gebied van muziekauteursrecht. Bron: rtlz

NPO investeert drie keer zoveel geld in online

29 augustus 2017

De publieke omroep zet komend seizoen fors in op digitale platforms. In juni werd als opvolger van Uitzendinggemist al NPO Start gelanceerd, dat volgens de NPO wekelijks miljoenen bezoekers trekt. Maar on demand en online worden nog belangrijker, aldus NPO-voorzitter Shula Rijxman bij de presentatie van de plannen voor het nieuwe omroepjaar. 

Het bedrag gaat omhoog van 20 miljoen euro naar 60 miljoen euro. Met het geld worden onder meer vaker speciale programma's gemaakt voor NPO Start, de onlangs vernieuwde video on-demanddienst. Het gaat bijvoorbeeld om korte documentaires of experimentele series. 

Ook wil de publieke omroep extra geld uittrekken voor 'Nederlands topdrama van internationale allure'. De investering gaat volgens Rijxman ten koste van het 'gewone' tv-kijken. Welke keuzes daarvoor moeten worden gemaakt, is nog niet bekend. Bron: NOS, Het Parool

ABN AMRO Cultuurfonds opgericht

28 augustus 2017

ABN AMRO heeft een nieuw cultuurfonds opgericht dat jaarlijks 150.000 euro gaat verdelen onder kleinere culturele instellingen. Heft fonds werd gepresenteerd op de businessdag voorafgaand aan de Uitmarkt in Amsterdam waarvan ABN Amro hoofdpartner is. Het Nationale Theater kreeg na de presentatie 25.000 euro voor een project met jong talent en CineKid 10.000 euro. 
Bron: NRC, ABN AMRO

Kwart miljoen bezoekers voor de Parade

28 augustus 2017

Er zijn dit jaar 290.000 kaarten verkocht voor het rondtrekkende theaterfestival de Parade, zeventienduizend meer dan in 2016. De optredens in Amsterdam trokken met 106.000 bezoekers de meeste belangstellenden. De 27e editie van de Parade nam 54 dagen in beslag. In totaal bezochten in de vier grote steden bijna 250.000 mensen het festival. Er speelden 81 theatergroepen en 46 bands. In Amsterdam draaide de Parade dit jaar voor het eerst op groene stroom.
Bron: Nu.nl

Uitmarkt 2017 trekt 450.000 bezoekers

28 augustus 2017

De veertigste editie van de Uitmarkt in Amsterdam heeft dit weekend 450.000 mensen getrokken. Dat is ongeveer net zoveel als de afgelopen jaren.
De nationale opening van het culturele seizoen was op een andere plek dan voorgaande jaren: niet op het Museumplein maar op en rond het Oosterdok, de binnenhaven in de buurt van het Centraal Station. De verhuizing was nodig om de druk op de Amsterdamse binnenstad te verlichten. Komende jaren zal het evenement steeds op een andere locatie in de hoofdstad plaats vinden.
Bron: NOS

Gijs Scholten van Aschat voorzitter Akademie van Kunsten

28 augustus 2017

Op 1 september wordt Gijs Scholten van Aschat de nieuwe voorzitter van de Akademie van Kunsten. Scholten van Aschat, tot nog toe vicevoorzitter, volgt beeldend kunstenaar Barbara Visser op, die zich meer gaat richten op haar andere werk. Scholten van Aschat wil zich onder andere bezighouden met het thema publiek domein en zich inzetten om de relatie tussen kunst en politiek te verbeteren.

Toerisme groeit harder dan economie

21 augustus 2017

In 2016 gaven buitenlandse toeristen 21 miljard euro uit in Nederland, 1,3 miljard euro (bijna 7 procent) meer dan in het jaar daarvoor. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken. De toeristische bestedingen stegen in 2016 bijna 4 procent en lagen ruim 27 procent hoger dan in 2010. De waarde van deze bestedingen bedraagt inmiddels 75,7 miljard euro.

Het aantal overnachtingen van buitenlandse toeristen was ruim 6 procent hoger dan in 2015. Daarnaast hebben meer buitenlandse toeristen boekingen gedaan bij of via een Nederlands bedrijf. Een groot deel van deze toeristen reisde niet daadwerkelijk naar Nederland, maar Nederlandse bedrijven verdienden wel aan deze boekingen.

Ook Nederlanders hebben in eigen land meer geld uitgegeven aan vakanties, uitjes en overige recreatie zoals sporten en funshoppen. In 2016 besteedden zij hieraan 45 miljard euro, 1,5 miljard euro (ruim 3 procent) meer dan in 2015.

Het aantal werkenden in de toerismesector steeg in 2016 met 2 procent naar 542 duizend. Veel mensen in de toerismesector hebben een deeltijdbaan. Omgerekend naar voltijdbanen was de sector in 2016 goed voor 389 duizend banen. Het arbeidsvolume nam in 2016 in alle activiteiten binnen de toerismesector toe ten opzichte van 2015. Het arbeidsvolume in de horeca liet met ruim 4 procent de grootste stijging zien. Ten opzichte van 2010 is het arbeidsvolume in de horeca met 20 procent toegenomen.

Het aantal banen in de toerismesector steeg in 2016 met 2,1 procent naar 641 duizend. Dit staat gelijk aan een stijging van ruim 13 duizend banen. Het aantal banen in de Nederlandse economie steeg vorig jaar met 1,0 procent. Het aandeel van de toerismesector in het totaal aantal banen nam daarmee verder toe naar 6,4 procent.

De toerismesector is de afgelopen jaren harder gegroeid dan de economie. Hierdoor is het aandeel van de toerismesector in de toegevoegde waarde gestegen van 3,0 procent in 2010 naar 3,9 procent in 2016. In 2016 is de toerismesector goed voor een toegevoegde waarde van 24,8 miljard euro. In 2010 lag dit met 17,3 miljard euro ruim 30 procent lager. De verwachting is dat de sector blijft stijgen.

Bron: CBS

Mensen met dementie worden blij van museumbezoek

17 augustus 2017

Twaalf Nederlandse musea werken mee aan een speciaal programma met interactieve rondleidingen en workshops, bedoeld voor mensen met dementie en hun begeleiders. De afdeling Psychiatrie van het VU medisch centrum (VUmc) onderzocht de impact op 117 deelnemers met dementie en 128 begeleiders.

De onderzoekers onder leiding van hoogleraar Rose-Marie Dröes constateerden dat de stemming van alle deelnemers duidelijk verbeterd was na het bezoek: op een vijfpuntsschaal ging het cijfer daarvoor van 4 naar een 5. Ook kregen de deelnemers tijdens het museumbezoek soms een beter contact met hun begeleiders.
Bron: Het Parool

Paul Römer van NTR: 'STER-reclame afschaffen'

14 augustus 2017

Paul Römer, directeur van de omroep NTR, vindt dat de STER-reclame op de zenders van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) afgeschaft moet worden. Dat zegt hij in een interview met De Telegraaf. Volgens Römer doe je de kijker een groot plezier met het afschaffen van de reclame en levert het 12 procent zendtijd op. Afschaffing leidt ook tot het verdwijnen van de commerciële druk.

Als de reclame-inkomsten vervallen, loopt de NPO jaarlijks zo'n 180 à 200 miljoen euro mis. Dat zou opgevangen kunnen worden door marktpartijen zoals Ziggo en YouTube te laten betalen. Een ander deel zou opgevangen kunnen worden door belastinggeld.

Ook vindt de NTR-directeur dat er meer geïnvesteerd moet worden in de digitale koers van de publieke omroep.
Bron: NOS

Paradisodebat 2017

8 augustus 2017

Welke waarden willen wij aan toekomstige generaties overdragen? Waar vinden de huidige en de toekomstige generaties elkaar? Hoe leggen we verbinding tussen culturen en wat betekent het collectief nog voor ons?

Kunsten '92 organiseert op zondag 27 augustus het Paradisodebat waarbij drie sprekers elk voor zich reflecteren vanuit een ander perspectief op de waarden die ons kunnen binden, maar die ons in de praktijk vaak scheiden. Vervolgens gaan zij het gesprek aan met Tweede Kamerleden. Welke idealen spreken hen ’t meest aan? En wat betekent dat in de politieke praktijk?

M.m.v. Anoek Nuyens (theatermaker), Abdelkarim El-Fassi (producent en regisseur) en Gijs Scholten van Aschat (voorzitter van de Akademie van Kunsten, acteur), cultuurwoordvoerders in de Tweede Kamer. Onder leiding van Lex Bohlmeijer (o.a. Radio 4). 

Zondag 27 augustus 2017 van 16 tot 18 uur (zaal open 15.30 uur), Paradiso, Weteringschans 6-8 1017 SG Amsterdam.
Aanmelden

Maritieme archeologie in gevaar

2 augustus 2017

De maritieme archeologie in Nederland bevindt zich op een dieptepunt; er is te weinig geld voor onderzoek naar scheepswrakken en de enige leerstoel in Nederland voor maritieme archeologie van de Rijksuniversiteit Groningen verdwijnt, aldus buitengewoon hoogleraar scheepvaartarcheologie André van Holk van de RUG. Daarom werken hij en collega's van andere universiteiten samen aan een manifest en een plan van aanpak die ze na de zomer aan het ministerie van OCW willen aanbieden.

Het manifest is een samenwerking van 60 organisaties die betrokken zijn bij de maritieme archeologie, zoals universiteiten, musea, vrijwilligers in de archeologie en Rijkswaterstaat. Het behelst onder meer een inventarisatie van de gebieden waar scheepswrakken liggen, zoals in de Waddenzee.

Groningen en vier andere kustprovincies schreven in mei dit jaar een brief aan minister Jet Bussemaker van OCW waarin ze pleiten voor een betere bescherming van wrakken in de Noordzee en de Waddenzee.
Bron: Dagblad van het Noorden

Nieuwe broedplaats bij Amsterdam

1 augustus 2017

Een voormalig kantorencomplex van 12.000 vierkante meter in Halfweg bij Amsterdam wordt ingericht als broedplaats.Het project is onder de naam BOGOTá geïnitieerd door het bedrijf Meurkens & Meurkens dat het terrein met steun van 12 private investeerders, de Rabobank Haarlem en Omstreken en Bureau Broedplaatsen Amsterdam vorige maand kocht. 

De kantoorpanden worden momenteel verbouwd en moeten in september ateliers, oefenstudio's of kantoorruimtes bieden aan ongeveer 250 kunstenaars. De totale kosten voor de aankoop en verbouwing van het terrein bedragen ongeveer 2,8 miljoen euro.
Bron: De Architect, AT5