Op onderwerp

Zoeken

Per maand

Cultuurnieuws

Schrijvers uitgeverij Pluim richten coöperatie op

22 oktober 2018

Schrijvers van de literaire uitgeverij Pluim krijgen meer inspraak over hoe de uitgeverij eruit moet komen te zien. Op 4 oktober is hiertoe een schrijverscoöperatie opgericht. Directeur Mizzi van der Pluijm schenkt 38 schrijvers 4,99 procent uit haar aandelenkapitaal. Zij hoopt via de coöperatie de band met haar schrijvers te versterken.

Het bestuur van de coöperatie wordt voorlopig gevormd door de Vlaamse auteur Dimitri Verhulst en de Nederlandse auteur Lieke Marsman.

Bron: de Volkskrant

Nederlandse e-boeken sneller bij digitale bibliotheek

8 oktober 2018

Nederlandstalige e-books van Nederlandse uitgevers zijn voortaan zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk binnen een jaar beschikbaar voor bibliotheekleden. Dat hebben zeven partijen uit de boekenbranche vandaag afgesproken. Ook krijgen auteurs, vertalers en beeldmakers zekerheid over de betaling bij uitlening van hun e-book. Auteurs, vertalers en beeldmakers worden voortaan per uitlening betaald. De opbrengst wordt 50/50 verdeeld tussen de uitgever en de auteur, vertaler of beeldmaker.

Voor de uitvoering maakt minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) budget beschikbaar dat oploopt tot €3 miljoen in 2021. 

Door de afspraken komen er meer titels, meer actuele titels en meer titels voor de jeugd beschikbaar. Op dit moment telt de Online Bibliotheek 21.000 e-books, van de in totaal circa 35.000 titels. De verwachting is dat dit aantal groeit naar 27.000 e-books eind volgend jaar.

De nieuwe afspraken in het convenant e-lending gelden vanaf 1 januari 2019 en zijn gemaakt tussen zeven partijen: het ministerie van OCW, de Koninklijke Bibliotheek (KB), de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB), de Groep Algemene Uitgevers (GAU), de Auteursbond, de Stichting Lira en de Stichting Pictoright.

Bron: Rijksoverheid, NOS

Omzet boekenbon sterk gedaald

31 juli 2018

De boekenbon bevindt zich in zwaar weer. De omzet is afgelopen tien jaar met bijna 50 procent gedaald. In 2008 was de verkoop van de kaart nog 38 miljoen euro waard, in 2017 nog maar 20 miljoen. Dat blijkt uit interne stukken van de Koninklijke Boekverkopersbond, zo bericht de NOS.

De Boekverkopersbond, met zo'n 1100 aangesloten boekhandelaren, beraadt zich over de toekomst van de boekenbon. De leden hebben nog tot middernacht om te stemmen over het te volgen pad. Tot de maatregelen die zijn voorgesteld tijdens de ledenvergadering hoort bijvoorbeeld een bonus voor verkopers en een hogere marge voor de uitgever van de bon. Wanneer boekverkopers zich niet massaal achter het plan scharen, zal de bond de productie, logistiek en administratie uitbesteden aan een ander bedrijf, of de aandelen in Boekenbon BV, uitgever van de boekenbon, deels of geheel verkopen.

Bron: NOS

Boeken- en e-boekbarometer: spannende boeken populair in 2e kwartaal

17 juli 2018

Het Centraal Boekhuis presenteerde vandaag een nieuwe e-bookbarometer en boekenbarometer (tot en met juni 2018). 

De afzet via webshops blijft groeien, net als het lezen van e-books via de bibliotheek en via abonnementen. 
De totale afzet van de verkoop van fysieke boeken krimpt. Het aandeel boeken dat via webshops wordt verkocht, is licht gestegen (1.1% ten opzichte van vorige kwartaal). E-bookverkopen laten een lichte krimp zien ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden. 
Bron: CB

KB geeft leestips via Bookarang

31 mei 2018

De Koninklijke Bibliotheek gaat op haar e-bookplatform online Bibliotheek gebruikmaken van de technologie van Bookarang om lezers te helpen bij het ontdekken van boeken. Als lezers een boek aanklikken op de site van de online Bibliotheek, berekent Bookarang welke boeken bij iemand passen. Deze titels worden ter inspiratie aan de lezer getoond.

Bookarang is gespecialiseerd in tekst- en literatuuranalyse en analyseert boeken op honderden inhoudelijke parameters, zoals stemming, gelaagdheid, thema’s en schrijfstijl. De aanbevelingen zijn gebaseerd op similarity matching: welke boeken lijken inhoudelijk op elkaar?

Bron: Bibliotheekblad

Literair platform Karakters gelanceerd

31 mei 2018

Het nieuwe literaire platform Karakters is gelanceerd. Karakters is een initiatief van jonge mensen werkzaam in de boekensector. Het gaat bij het platform niet om kritiek, maar om duiding. Dus geen recensies, maar beeldverhalen, achtergrondartikelen, interviews met auteurs, muzikanten, filmmakers etc. Met nadruk op het verband tussen literatuur en verwante culturele sectoren.

Het platform biedt ook een podium voor jonge schrijvers, illustratoren en fotografen.

 

Nederland en Vlaanderen gastland grootste literaire festival Zuid-Frankrijk

24 mei 2018

30 Nederlandse en Vlaamse auteurs zijn dit weekend te zien en te beluisteren op het festival ‘Comédie du Livre’ in Montpellier, dat met zo’n 100.000 bezoekers het belangrijkste literaire festival in Zuid-Frankrijk is. De Nederlands-Vlaamse delegatie bestaat zowel uit jonge auteurs met een eerste, Franse vertaling (o.a. Joost de Vries, Niña Weijers, Lize Spit, Inge Schilperoord) als in Frankrijk bekende namen. 

De presentatie in Montpellier maakt deel uit van de campagne ‘Les Phares du Nord’, een initiatief van het Nederlandse en Vlaamse letterenfonds en van de Nederlandse ambassade in Parijs. Meer dan 100 Nederlandse en Vlaamse auteurs presenteren zich dit jaar op zo’n twintig literaire festivals door heel Frankrijk. Met deze intensieve campagne wordt de literatuur uit Nederland en Vlaanderen gepresenteerd in Frankrijk – na Duitsland, de tweede boekenmarkt in Europa en de vijfde boekenmarkt ter wereld.

Nieuw boekenprogramma met Matthijs van Nieuwkerk

18 mei 2018

Matthijs van Nieuwkerk gaat in augustus een boekenprogramma maken voor de Publieke Omroep. In Matthijs met boeken interviewt hij twee gasten aan de hand van boeken die grote invloed op hun leven hebben gehad. Het gaat om vier afleveringen.

Bron: NOS

Bijenkorf wil boekenafdelingen uitbesteden aan AKO

9 mei 2018

De Bijenkorf wil zijn boekenafdelingen gaan uitbesteden aan winkelketen AKO. Een adviesaanvraag hierover ligt momenteel bij de ondernemingsraad van De Bijenkorf. Een van de redenen is de grotere inkoopkracht van AKO. 

De Bijenkorf besteedde voorheen relatief veel aandacht aan boeken. Zo publiceerde het warenhuis eigen uitgaven en jaarlijks, van 1985 tot 2014, een eigen boekenweekgeschenk. Sinds 1949 werd ook jaarlijks het Feest der Letteren georganiseerd, een dag waarop lezers en auteurs elkaar konden ontmoeten in de winkel. 

Bron: NRC Handelsblad

Sectoradvies over letteren en bibliotheken

19 april 2018

De wereld van de letteren en bibliotheken is springlevend. Dat concludeert de Raad voor Cultuur in zijn sectoradvies ‘De daad bij het woord’ over letteren en bibliotheken. Het lezen verandert weliswaar en het aantal boekenlezers neemt voortdurend af, maar er blijft een onuitroeibare behoefte bestaan aan het vertellen, lezen of beluisteren van verhalen.

In zijn advies heeft de raad de belangrijkste ontwikkelingen binnen de letterensector op een rij gezet en geanalyseerd: het boekenvak herstelt zich na zeven crisisjaren; de raad ziet nieuwe initiatieven opbloeien in de uitgeverij, de boekhandel, de bibliotheek en op literaire podia; het ‘sociale lezen’ is in opkomst, leesclubs - online en offline - floreren.

Een punt van grote zorg blijft het geringe leesplezier onder jongeren en de dalende leestijd, ook onder jongvolwassenen. Het thuismilieu speelt hierin een bepalende rol. Voor een gezonde toekomst van de sector is de inbreng van ouders, bevlogen leesambassadeurs in het onderwijs en de bibliotheek, van cruciaal belang. De huidige initiatieven voor leesbevordering zijn onvoldoende effectief. Die zouden meer moeten aanhaken bij de cultuur van de niet-lezer.

Daarnaast ziet de raad dat auteurs en vertalers steeds moeilijker hun brood kunnen verdienen (in 2014: gemiddeld bruto jaarinkomen 6.500 euro onder modaal). Ook vraagt de raad aandacht voor de afnemende fijnmazigheid van het bibliotheeknetwerk. Bibliotheken hebben moeite zich te handhaven, vooral in dunbevolkte gebieden.

De raad doet in zijn advies een dringende oproep aan de sector om lezers met uiteenlopende culturele achtergronden aan te spreken.

Persbericht
Overzicht adviezen Toekomst cultuurbeleid