Onderzoek naar publieksbeleving kasteel- en buitenplaatsmusea

20 april 2017

Landelijk onderzoek naar de publieksbeleving rond kasteel- en buitenplaatsmusea toont aan dat 30% van de Nederlanders vanaf 18 jaar tenminste een maal per jaar een (Nederlands) kasteel- of buitenplaatsmuseum bezoekt. Het aantal bezoeken zou hoger zijn indien de kasteelmusea bekender zouden zijn en/of meer samenhangende (verbindende) informatie beschikbaar komt.

Nederland telt 700 kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen. Hiervan worden er circa 60 benut als museum waartoe ook particuliere initiatieven behoren zoals buitenplaats Voorlinden (Wassenaar) en Kasteel Ruurlo (onderdeel van Museum More). Uit het onderzoek blijkt dat Het Muiderslot, Paleis Het Loo, Slot Loevestein, Kasteel de Haar en Kasteel Hoensbroek tot de bekendste representanten van dit erfgoed mogen worden gerekend en dat de kasteelmusea Bisdom van Vliet, Sypesteyn, De Oosterhof of Huygens’ Hofwijck niet of weinig bekend zijn bij een breed publiek.

Het Haalbaarheids- en opinieonderzoek beleving kasteel/buitenplaatsmusea van Stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL) is uitgevoerd door Onderzoeksbureau Effectmeting met financiĆ«le steun van het Mondriaanfonds, de provincies Groningen & Drenthe en 12 kasteelmusea.
Meer informatie