Diversiteit en Inclusie is één van de kernthema’s van de Boekmanstichting in de komende jaren. We zijn toegewijd om diversiteit en inclusie kritisch aan de orde te stellen binnen onze eigen organisatie, activiteiten en onderzoek. Daarbij onderstrepen we het maatschappelijk debat en belang van diversiteit en inclusie voor de samenleving.
Wat verstaan wij onder diversiteit?
De term diversiteit wordt gebruikt om aan te geven dat mensen op een reeks van zichtbare en onzichtbare kenmerken feitelijk van elkaar verschillen – denk bijvoorbeeld aan (culturele) achtergrond, een beperking, gezondheid, geaardheid, gender, religie, sociaaleconomische status, opleidingsniveau of leeftijd. Diversiteit heeft dus betrekking op de mate van verscheidenheid tussen en variatie onder mensen. De Boekmanstichting streeft ernaar om een diverse afspiegeling te vormen van de samenleving in content, publieke programma’s, gesprekken met de sector en de interne organisatie zelf.
Wat verstaan wij onder inclusie?
De term inclusie verwijst naar de manier waarop wordt omgegaan met feitelijke verschillen en overeenkomsten tussen mensen. Toegankelijkheid (zowel fysiek, inhoudelijk als digitaal) is voor iedereen gewaarborgd en alle mensen voelen zich welkom, veilig en gerespecteerd. Waar diversiteit betrekking heeft op de afspiegeling van verschillende (groepen) mensen uit de maatschappij, betrekt inclusie zich op de acties die worden ondernomen om deze mensen te includeren. De Boekmanstichting streeft inclusie na door telkens kritisch te kijken naar de toegankelijkheid van onze on- en offline activiteiten en onderzoeken, de manieren van onderzoek doen en de mate waarin wij ons zowel intern als extern openstellen voor diversiteit. Daarbij zijn wij steeds alert op taalgebruik en onbewuste vooroordelen.
Waar staan we nu?
De Boekmanstichting werkt momenteel op verschillende vlakken aan diversiteit en inclusie. Zo werken we aan een uitwerking van diversiteit en inclusie binnen de landelijke Cultuurmonitor, letten we op inclusief taalgebruik in onze publicaties en communicatie-uitingen, zijn we bezig onze website toegankelijker te maken en hebben we met het hele team een training gevolgd over unconscious bias bij Rose Stories.
Waarden voor een nieuwe taal : een veilige, inclusieve en toegankelijke taal voor iedereen in de kunst- en cultuursector
Samuel, M.
Deze handreiking wil een gedekoloniseerde, inclusieve en toegankelijke taal voor iedereen bieden. De taalkundige discussies nemen nu vaak zoveel ruimte in dat de kern van de daadwerkelijke vraagstukken verloren gaat. Door bepaalde woorden niet langer of juist voor het eerst te gebruiken, kunnen meer stemmen aan het gesprek deelnemen en worden verschillende personen op gelijkwaardigere voet tegenover elkaar geplaatst. Zo ontstaat meer ruimte voor inhoud en meerstemmigheid.
Groeien naar meer inclusie in de culturele sector : van Theory of Change naar meetplan
Vermeulen, M., Impact Centre Erasmus
In opdracht van STUDIO i verrichtte Impact Centre Erasmus onderzoek naar hoe culturele organisaties de mate van inclusie en toegankelijkheid kunnen meten, evenals het effect van de inclusieve koers die culturele organisaties varen. De handleiding biedt handvatten voor medewerkers die verantwoordelijk zijn voor het stimuleren en monitoren van inclusie. De Code Diversiteit en Inclusie biedt de culturele en creatieve sector handvatten om inclusiever en toegankelijk te worden. Een belangrijke stap die de Code aanraadt is om te monitoren en te evalueren of het plan van aanpak van organisaties om inclusiever te worden werkt. Maar voor veel partijen in de culturele en creatieve sector is dat juist het probleem: zij weten echter niet hoe ze dit aan moeten pakken. STUDIO i wil hier handvatten voor bieden. Daarom liet STUDIO i door Impact Centre Erasmus onderzoeken hoe culturele organisaties de mate van inclusie en toegankelijkheid kunnen meten, evenals het effect van de inclusieve koers die culturele organisaties varen. Met best practices bij Van Abbemuseum en Museum Arnhem.
NOTITIE: Deze instellingen zijn alleen geldig voor de browser en het apparaat dat je nu gebruikt.
Google Analytics
Analytische cookies verzamelen informatie over uw gebruik van de website. Met deze informatie kunnen wij die zo goed mogelijk laten werken. Dankzij de analytische cookies weten we bijvoorbeeld welke pagina’s het vaakst worden bezocht, kunnen we problemen vastleggen en weten we welke advertenties effectief zijn. Zo zien we hoe het publiek in zijn algemeen de website gebruikt, in plaats van een enkele persoon. Met die informatie analyseren we het verkeer op de website.