Boekmanstichting Kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid

Kunst en maatschappelijk experiment

Dossier

Literatuur uit de catalogus

Van onderop : de (on)macht van de gemeenschap

Rooijakkers, G.
Toptalent en uitblinken op internationaal niveau zijn prachtige ambities die als sneeuw voor de zon verdwijnen als daar geen stevig fundament onder ligt. Hoe ziet die berg onder de top er in Brabant uit? Wat is de humuslaag die de omgang met cultuur van hoog tot laag in de praktijk van het dagelijks leven vormt? Dit essay beschrijft - aan de hand van concrete voorbeelden in Zundert, Hilvarenbeek en Deurne - het succes en falen van dragende gemeenschappen en commons.
bezoek catalogus
2019

Experiental staging in the urban space : video mapping of place and non-places

Roederer, C., Revat, R.
The literature on customer experience describes different ways of achieving consumer reenchantment. Video mapping is an innovative form of multimedia technology that is increasingly used to enhance architectural heritage. The authors discuss strategies for developing light scenarios in the urban space to produce aesthetic experiences. They examine two video mapping installations, one for the millennial celebration of Strasbourg Cathedral in 2015, the other a permanent structure that has illuminated the soft modes tube (SMT) of the Croix-Rousse tunnel in Lyon since 2013, from the perspective of anthropological place and 'non-place'. The results indicate a decoding of the mechanisms involved in innovative experiential strategies and an analysis of these experiential stagings in relation to the experiential dimensions encountered by the spectator/user in the urban space.
bezoek catalogus
2019

Beschouwingen over inclusiviteit, innovatie en interconnectiviteit : trends in de Rotterdamse cultuursector

Rotterdamse raad voor kunst en cultuur
Elk jaar brengt de RRKC een advies uit ter voorbereiding op de keuzes die de gemeente Rotterdam maakt voor de meerjarige cultuursubsidies in het Cultuurplan. Maar in plaats van een stand van zaken binnen alle disciplines van de cultuursector is dit keer gekozen voor beschouwingen over drie thema’s: inclusiviteit, innovatie en interconnectiviteit, onderwerpen die een plek krijgen in het stedelijk cultuurbeleid voor de periode 2021-2024.
bezoek catalogus
2019

Partners & subsidiënten