Boekmanstichting Kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid

Ruimte in de stad

Literatuur uit de catalogus

Gedeelde ruimte : over het publieke domein van morgen

Akademie van kunsten
Pleinen, stations, straten, theaters, bibliotheken en andere openbare ruimtes worden door mensen gevormd, maar omgekeerd worden mensen ook door die ruimtes beïnvloed. Wanneer mogen bedrijven die inrichten en hoe mag of moet de overheid sturen? Wat is bijvoorbeeld de invloed van gesloten poortjes om in te checken voor de trein, reclameborden, of van hoe een stratenplan eruit ziet? Interviews met acht leden van de Akademie van Kunsten. Landschapsarchitect Adriaan Geuze, beeldend kunstenaar Hans van Houwelingen, kunstenaars Ronald en Erik Rietveld van RAAAF, beeldend kunstenaarsduo Liesbeth Bik en Jos van der Pol, architect Francine Houben, theatermaker Adelheid Roosen, beeldend kunstenaar Wendelien van Oldenborgh, schrijver Arnon Grunberg en acteur Gijs Scholten van Aschat geven hun visie over de toekomst van de publieke ruimte.
bezoek catalogus
2019

Stad in transitie, cultuur in verandering : uitgangspunten voor het Rotterdamse cultuurbeleid 2021-2024

Kasmi, S.
Kunst en cultuur in Rotterdam moet de komende jaren voor iedereen toegankelijk worden. Er moet meer kunst en cultuur naar de Rotterdamse wijken, het aanbod op Rotterdam-Zuid moet flink worden vergroot en er moet meer aandacht komen voor cultuur in het onderwijs. Dat zijn een paar van de belangrijkste eisen die wethouder Said Kasmi schrijft in een opzet voor de nieuwe Cultuurnota voor de cultuurnotaperiode 2021-2024.
bezoek catalogus
2019

Kunst als voorman

Benlahbib, R., Boer, B., Dijksterhuis, E.
Publicatie belicht het belang van ruimtelijke kwaliteit bij de transities (de ‘grote verbouwing’) die Nederland doormaakt en de bijdragen van kunstenaars en ontwerpers daaraan. Vanuit diverse invalshoeken wordt dieper ingegaan op de aspecten van de culturele impuls van de transities. Met bijdragen van Véronique Baar, Rabiaâ Benlahbib, Edo Dijksterhuis, Maaike Lauwaert, Aura Luz Meliz, Miriam van Ommeren, Pepijn Smit en Jaïr Tchong.
bezoek catalogus
2019

Partners & subsidiënten