Blijft er nog vrije ruimte voor experiment in de stad, nu de stad verdicht en steeds meer mensen aantrekt? Wat zijn de consequenties als deze vrije ruimte verdwijnt, en hoe belangrijk zijn kunst en cultuur daarin voor steden? Alle gebruikers van de stad, bewoners, bedrijven en toeristen zijn gebaat bij een levendig cultureel klimaat. Daarover zijn de auteurs in Boekman #119 het eens. Over de wijze waarop en de mate waarin aan de uiteenlopende wensen tegemoet wordt gekomen, verschillen de meningen.
Vergelijkend overzicht van het atelierbeleid uit zes steden in Nederland – Den Haag, Tilburg, Arnhem, Maastricht, Utrecht en Amsterdam. Het rapport is het resultaat van een landelijke campagne voor betaalbare woon- en werkruimtes voor kunstenaars die Platform BK en de Kunstenbond sinds 2018 voeren onder de noemer ‘Geen Stad Zonder Kunst’. Platform BK en de Kunstenbond concluderen dat er meer maatschappelijk vastgoed door zelfbeheer van collectieven en atelierstichtingen gecreëerd moet worden. Dit als reactie op de afname van maatschappelijk vastgoed van gemeentes en woningcorporaties gestimuleerd door landelijke wetgeving. Met dit rapport bieden Platform BK en de Kunstenbond de minister een handreiking om de motie Dik-Faber* over schaarser wordende atelieruimte voor kunstenaars uit te voeren. De Tweede Kamer overwoog daarbij dat steden en dorpen gebaat zijn bij creatieve broedplekken. Een van de opdrachten uit de motie was het culturele veld hierbij de betrekken. In het rapport staan aanbevelingen voor de landelijke en lokale politiek om de tendens te keren dat ateliers en atelierwoningen schaarser en duurder worden.
Emerging forms of alternative economy are changing the structure of society, redefining the relationship between center and periphery in the urban fabric. In this context, the arts can play a crucial role in formulating a concept of complex and plural citizenship. This economic, social, and cultural paradigm has the potential to overcome the conventional isolation of the arts and culture in ivory towers, and thereby to gradually make the urban fabric more fertile. This volume faces such sensitive issues by collating contributions from various disciplines: economists, sociologists, urbanists, architects, and creative artists offer a broad and deep assessment of urban dynamics and their visions for years to come.
Gedeelde ruimte : over het publieke domein van morgen
Akademie van kunsten
Pleinen, stations, straten, theaters, bibliotheken en andere openbare ruimtes worden door mensen gevormd, maar omgekeerd worden mensen ook door die ruimtes beïnvloed. Wanneer mogen bedrijven die inrichten en hoe mag of moet de overheid sturen? Wat is bijvoorbeeld de invloed van gesloten poortjes om in te checken voor de trein, reclameborden, of van hoe een stratenplan eruit ziet? Interviews met acht leden van de Akademie van Kunsten. Landschapsarchitect Adriaan Geuze, beeldend kunstenaar Hans van Houwelingen, kunstenaars Ronald en Erik Rietveld van RAAAF, beeldend kunstenaarsduo Liesbeth Bik en Jos van der Pol, architect Francine Houben, theatermaker Adelheid Roosen, beeldend kunstenaar Wendelien van Oldenborgh, schrijver Arnon Grunberg en acteur Gijs Scholten van Aschat geven hun visie over de toekomst van de publieke ruimte.
NOTITIE: Deze instellingen zijn alleen geldig voor de browser en het apparaat dat je nu gebruikt.
Google Analytics
Analytische cookies verzamelen informatie over uw gebruik van de website. Met deze informatie kunnen wij die zo goed mogelijk laten werken. Dankzij de analytische cookies weten we bijvoorbeeld welke pagina’s het vaakst worden bezocht, kunnen we problemen vastleggen en weten we welke advertenties effectief zijn. Zo zien we hoe het publiek in zijn algemeen de website gebruikt, in plaats van een enkele persoon. Met die informatie analyseren we het verkeer op de website.