Boekmanstichting Kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid

Home » 4 onvermijdelijke gesprekken over theater en de wereld

Deze activiteit heeft plaatsgevonden op:

Maandag 14 mrt ’16

4 onvermijdelijke gesprekken over theater en de wereld

Dit seizoen organiseren Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Frascati, NRC Handelsblad en de Boekmanstichting gezamenlijk een reeks debatten onder de titel Vier onvermijdelijke gesprekken over kunst en de wereld. In de derde editie gaat moderator Ann Demeester in gesprek met theatermaakster Lotte van den Berg, Eric Corijn, emeritus hoogleraar Sociale en Culturele Geografie aan de Vrije Universiteit Brussel, en Erwin Jans, dramaturg bij Toneelhuis in Antwerpen, over de waarde van kunst in de stad.

Steden zijn populairder dan ooit. In 2016 leeft 80 procent van de bevolking in verstedelijkt gebied. In de stad spelen de grote dilemma’s en uitdagingen van onze tijd zich af. Steden zijn daarmee de graadmeter van onze snel veranderende samenleving. In de stad wordt de gemeenschap tegelijk gevormd en op de proef gesteld. In het debat staat de relatie tussen de grootstedelijke omgeving en de kunst centraal staan. Wat zijn de grote uitdagingen en ontwikkelingen, hoe kan kunst daar op inspelen en wat is de rol van kunstinstellingen?

Datum: 14 maart 2016
Tijd: 20.30 uur
Locatie: Theater Frascati, Nes 63 Amsterdam
Tickets: Via Frascati

Over de gasten en de moderator

Lotte van den Berg (1975) gebruikt de theatrale vorm om verhoudingen tussen mensen zichtbaar te maken, niet alleen binnen de muren van het theater, maar ook daarbuiten. Ze werkt in de publieke ruimte van steden over de hele wereld om juist daar zichtbaar te maken wat al is. Afgelopen seizoen was ze met haar voorstelling Building Conservations te gast bij Frascati. Haar werk is te zien op gerenommeerde theaterfestivals in heel Europa en ook in Amerika, Canada en Afrika wordt haar werk gespeeld. Lotte van den Berg studeert van 1997 tot 2001 aan de regieopleiding van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Na haar afstuderen werkt zij als freelance regisseur voor verschillende Nederlandse en Vlaamse theaters. Van 2005 tot begin 2009 werkt ze als vaste regisseur voor het Toneelhuis in Antwerpen. In 2009 start ze haar eigen gezelschap OMSK. In 2014 richt Van den Berg de stichting Third Space op, waarmee ze sindsdien haar werk produceert. Lotte van den Berg won verschillende prijzen, waaronder de Erik Vos-prijs en de Charlotte Kohlerprijs.

Eric Corijn (1947) is Emeritus Professor in de Sociale en Culturele Geografie aan de Vrije Universiteit Brussel. Corijn wordt wel de Benjamin Barber van de Lage Landen genoemd. Hij is oprichter van de academische onderzoeksgroep Cosmopolis die zich richt op stedelijke en ruimtelijke planning. Corijn is opgeleid als marinebioloog. Later studeerde hij filosofie en wetenschapsdynamica en volgde meerdere opleidingen in de beeldhouwkunst. Hij volgde postgraduate studies in de futurologie en psychoanalyse, en promoveerde aan de Universiteit Tilburg in de sociale wetenschappen. Zijn onderzoeken richten zich vooral op de stad en stedelijke ontwikkeling. Professor Corijn heeft tijdens zijn loopbaan gedoceerd aan universiteiten in België, Nederland en Spanje. Van zijn hand zijn meer dan 200 publicaties verschenen over een breed scala aan onderwerpen. Hij is vicevoorzitter van het Brussels Studies Institute, directeur van de Brussels Academy, jurylid van Stadsvernieuwingsprojecten Vlaanderen en voorzitter van de denktanks Vooruitgroep en Aula Magna.

Erwin Jans (1963) studeerde Germaanse Filologie en Theaterwetenschap aan de KULeuven. Hij werkte als dramaturg in Brussel (KVS) en Rotterdam (ro theater). Op dit ogenblik is hij dramaturg bij Toneelhuis in Antwerpen. Hij doceert over theater en drama aan de KULeuven en aan de Artesis Hogeschool Antwerpen. Hij was redacteur van het tijdschrift freespace Nieuwzuid. Hij publiceert over theater, literatuur en cultuur in o.a. Eutopia, Etcetera, Recto:Verso, nY. Hij schreef monografieën over Wim Vandekeybus, Franz Marijnen, Arne Sierens en Dora Van der Groen. In 2006 verscheen zijn essay Interculturele Intoxicaties. Over kunst, cultuur en verschil (Epo). Samen met Dirk van Bastelaere en Patrick Peeters maakte hij de poëziebloemlezing Hotel New Flandres. Zestig jaar Vlaamse poëzie 1945-2005 (2008). Jans is een toonaangevend denker over kunst en de stad. Hij schreef de bevlogen bijdrage Hoeveel stad verdraagt de kunst? voor Radio Futura, een project van Frascati, Het Transitiebureau, de Theaterschool en het Nederlands Theater Festival

Ann Demeester is sinds februari 2014 directeur van het Frans Hals Museum in Haarlem. Eerder was ze directeur van het Amsterdamse kunstencentrum De Appel en leidde zij W139. Zij is opgeleid als letterkundige en kunstcritica.

Verslagen 
Op theaterkrant.nl zijn verslagen verschenen van verschillende edities. Lees hier het verslag van de eerste editie, De waarde van kunst in de 21e eeuw. En hier dat van de tweede editie, Over de onmaat. Lees hier meer over de derde editie, de kunst en de fluïde stad.

Foto: Anna van Kooij (V.l.n.r.: Pascal Gielen, Eric de Vroedt, Bas Heijne, Ann Demeester)

Partners & subsidiënten