Boekmanstichting Kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid

Home » Onderzoek in zicht met Emma Johnson ‘Vrienden in voor- en tegenspoed’

Deze activiteit heeft plaatsgevonden op:

Maandag 01 dec ’14

Onderzoek in zicht met Emma Johnson ‘Vrienden in voor- en tegenspoed’

Op 1 december vertelt Emma Johnson over haar scriptie Vrienden in voor- en tegenspoed: de revival van vriendenkringen van culturele instellingen.

In haar scriptie legt Johnson zich toe op het fenomeen vrienden van culturele instellingen. Nu er veel subsidies wegvallen, richten veel instellingen zich op andere financieringsbronnen. Eén veelgehoord antwoord op de bezuinigingen zijn de vrienden van culturele instellingen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er momenteel zoveel vriendenkringen worden opgericht en/of nieuw leven ingeblazen wordt. Door middel van gift theory en het klassieke Art Worlds van Howard Becker bekijkt Johnson welke waarde vrienden in de toekomst kunnen hebben voor culturele instellingen. Van groot belang hierbij zijn de motieven die vrienden zelf hebben. Kunnen vrienden uitgroeien tot mecenas? Of zijn ze er vooral om het maatschappelijke draagvlak van een instelling te laten zien?

Cultuurwetenschapper Emma Johnson (1989) voltooide onlangs haar master Kunstbeleid en mecenaat aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Tijdens haar stage bij Cultuur-Ondernemen raakte ze geïnspireerd door de vele fondsenwervingsmogelijkheden waar de culturele sector over beschikt. Ze besloot hierop zelf fondsen te gaan werven voor het Groningse boekenfeest Noord Houdt Woord. Johnson is tevens actief als interviewer en recensent bij 8WEEKLY.

Met de maandelijkse reeks ‘Onderzoek in zicht’ biedt de bibliotheek van de Boekmanstichting onderzoekers een podium om hun scriptie of dissertatie op het gebied van kunst- en cultuurbeleid en praktijk toe te lichten. Dit kan ook lopend onderzoek betreffen.

Datum: maandag 1 december 2014
Tijd : 17.00 – 19.00 uur
Toegang: €5,00
I.v.m. de beperkte ruimte graag z.s.m. aanmelden.

Partners & subsidiënten