Boekmanstichting Kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid

Home » Catalogus

Bibliotheekcatalogus

Voor de onderwerpen in de catalogus, kunt u ook de thesaurus gebruiken. Lees meer

Online catalogus

Deze catalogus wordt wekelijks geüpdatet en bestaat uit ruim 85.000 titels Hulp nodig bij het zoeken

Uitgebreid zoeken

Voor de meest actuele titels en uitgebreidere zoekmogelijkheden gebruik de externe catalogus Zoek via de externe catalogus

Relevante titels

Monitor Kunstenaars en andere werkenden met een creatief beroep, editie 2025

Centraal bureau voor de statistiek

In deze monitor worden de kenmerken en arbeidspositie van kunstenaars en andere werkenden met een creatief beroep in kaart gebracht. De tabellen bevatten cijfers over kenmerken, positie op de arbeidsmarkt en arbeidsomstandigheden van kunstenaars en andere werkenden met een creatief beroep in de periode 2013/2015 tot en met 2021/2023.

bezoek catalogus
2025

Een collectieve selfie 5 : beeldende kunst in cijfers

Vinken, H., Mariën, H., Broers, B., Fuchs, E., Booij, H.M., Berenschot, HTH-Research

BKNL heeft sinds 2016 een aantal jaar op rij data van de sector Beeldende Kunst verzameld en gepubliceerd in de Collectieve Selfie. De Collectieve Selfie bundelt alle beschikbare gegevens over onder meer beeldend kunstenaars, moderne kunstmusea, postacademische en presentatie-instellingen, galeries en festivals. Deze verzameling van gegevens moet bijdragen aan gefundeerde analyses van het veld en goed overheidsbeleid. De beeldende kunstsector is stabiel en fijnmazig, maar is tegelijkertijd kwetsbaar en heeft het nog steeds niet breed. Dat is de slotsom van dit onderzoek.

bezoek catalogus
2025

De hervorming van de landelijke publieke omroep [d.d. 4 april 2025]

Bruins, E.

Minister Bruins (OCW) informeert de Tweede Kamer over voorgestelde maatregelen voor de hervorming van de publieke omroep en de aanpak van knelpunten daarbij.

bezoek catalogus
2025

Aanwinsten

Rise up : een vergelijkend onderzoek naar de ondervertegenwoordiging en ervaringen van vrouwelijke muziekmakers in Nederland

Boeijenga, Y., Buma / Stemra

In het onderzoek 'Gendergelijkheid onder muziekmakers in Nederland' uit 2018 (Smeulders en Berkers) werd duidelijk dat slechts 13% procent van de aangesloten leden van BumaStemra vrouw was en dat vrouwelijke muziekmakers in Nederland te maken hadden met genderbarrières. Door middel van dit vervolgonderzoek wil BumaStemra weten in hoeverre er vooruitgang is geboekt omtrent de ervaringen van vrouwelijke muziekmakers ten opzichte van 2018. Van alle bij BumaStemra aangesloten componisten en tekstschrijvers, is in 2024 16% vrouw. Deze vrouwen ontvangen gemiddeld drie keer minder inkomen uit hun muziekauteursrecht. Er is ook een verhoging van het bewustzijn rond het onderwerp en men ziet meer vrouwelijke rolmodellen. Uit dit onderzoek blijkt ook, net zoals in 2017, dat vrouwelijke respondenten gemiddeld vaker een muziekopleiding hebben gevolgd dan mannelijke muziekmakers. 58% van de vrouwelijke respondenten in 2024 heeft een muziekopleiding gevolgd ten opzichte van 39% mannelijke respondenten. Uit de enquête blijkt dat vrouwen in 2024 meer tijd besteden aan het maken van muziek dan in 2017, en dat dit aantal uren nu gelijk is aan dat van mannen.

bezoek catalogus
2025

De kunst om te verdelen : hoe de overheid kunst en cultuur in haar greep houdt

Meijers, C.

In de Staat van het Theater die zij in september 2003 uitsprak noemde Medy van der Laan, staatssecretaris van Cultuur en Media, de vierjaarlijkse dans rond de subsidietoekenningen ‘een procedure waarin de zon nooit onder gaat’. Ze baseerde haar beeldspraak op de ‘beleidsdrukte’ waaraan nooit een einde kwam en zegde een eenvoudiger subsidiesysteem toe. Maar ondanks haar nieuwe systeem nam de bemoeienis van de overheid met de theatersector alleen maar toe en werd de theaterwereld meer dan ooit een onveilige omgeving om in te werken. Analyse van Constant Meijers hoe met elke nieuwe Cultuurnota de beleidsdrukte toenam en de greep van de overheid op de theatersector werd verstevigd.

bezoek catalogus
2025

Fair pop pilot : op weg naar fair pay voor liveoptredens

Berkers, P., Kimenai, F., Calkins, T.

Fair pay op liveoptredens voor alle Nederlandse acts op podia moet structureel worden ingevoerd. Dat vindt een ruime meerderheid van de respondenten, die in het najaar van 2024 hebben deelgenomen aan de Fair Pop Pilot. Het onderzoek evalueerde de implementatie van een eerlijke beloning voor artiesten die optraden op acht Nederlandse podia tussen september en november 2024. Dit onderzoek had de volgende doelstellingen: 1. Evaluatie van de verwerking en financiering van fair pay in de Fair Pop Pilot; 2. Evaluatie van de Fair Pay Rekentool Popmusici; 3. Het inzichtelijk maken van de beleefde impact van fair pay op popmusici, managers/boekingsagenten en programmeurs; 4. Bijdragen aan een robuuste kennisbasis voor de mogelijke structurele implementatie en financiering van fair pay in de popsector.

bezoek catalogus
2025

Partners & subsidiënten