Boekmanstichting Kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid

Home » Catalogus

Bibliotheekcatalogus

Voor de onderwerpen in de catalogus, kunt u ook de thesaurus gebruiken. Lees meer

Online catalogus

Deze catalogus wordt wekelijks geüpdatet en bestaat uit ruim 85.000 titels Hulp nodig bij het zoeken

Uitgebreid zoeken

Voor de meest actuele titels en uitgebreidere zoekmogelijkheden gebruik de externe catalogus Zoek via de externe catalogus

Relevante titels

Aanvullend BIS-advies 2025-2028

Raad voor cultuur

Op verzoek van minister Bruins (OCW) heeft de Raad voor Cultuur bekeken of elf culturele instellingen voldoen aan de door hem gestelde aanvullende voorwaarden voor subsidietoekenning in het kader van de Culturele basisinfrastructuur (BIS 2025-2028). Het betreft: Boekmanstichting, Drents Museum, Dutch Design Foundation, Het Nationale Theater, Het Nieuwe Instituut, International Film Festival Rotterdam, Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst, Koninklijk Concertgebouworkest, Nederlandse Reisopera, Organisatie Oude Muziek en West. Verder heeft de raad gekeken naar nieuwe subsidieaanvragen van door provincies voorgedragen regionale musea, Groningen (Groninger Museum) en Overijssel (Museumfabriek).
Adviesaanvraag minister Bruins, adviezen en begeleidende brief van de Raad voor Cultuur aan minister Bruins inzake aanvullende adviezen BIS 2025-2028.

bezoek catalogus
2024

Cultuursubsidies 2025-2028

Bruins, E.

Minister Bruins stuurt de besluiten over de culturele basisinfrastructuur 2025-2028. Via de basisinfrastructuur en de rijkscultuurfondsen worden 423 aanvragen voor meerjarige ondersteuning gehonoreerd. Het totaalbudget voor de bis en de rijkscultuurfondsen is € 559 miljoen per jaar (loon- en prijspeil 2023). In totaal zijn 181 aanvragen ingediend voor bis-subsidie in de periode 2025 – 2028. Minister neemt het advies van de Raad voor Cultuur over om 117 aanvragen te honoreren. Prinsjesdagbrief, brief met een toelichting op de besluitvorming, een overzicht van het financieel kader voor de culturele basisinfrastructuur 2025-2028 en een overzicht met aanvragen en toekenningen binnen de basisinfrastructuur en via de Rijkscultuurfondsen.

bezoek catalogus
2024

Nationale strategie digitaal erfgoed 2025-2028

Netwerk digitaal erfgoed

De Nationale Strategie Digitaal Erfgoed heeft als doel om digitaal erfgoed voor iedereen makkelijker toegankelijk te maken. Zo kunnen mensen en gemeenschappen dit erfgoed beleven op een manier die bij hen past. Toegang tot erfgoed is van belang voor het goed functioneren van onze samenleving. In Nederland, maar ook in het Caribisch deel van het Koninkrijk. De Nationale Strategie Digitaal Erfgoed 2025-2028 en de netwerkagenda bepalen de koers voor de komende vier jaar. De basis, het delen van erfgoedinformatie vanuit de bron, blijft centraal staan. Er komt nadrukkelijker aandacht voor erfgoed uit het hele Koninkrijk en voor niet-fysiek erfgoed, zoals immaterieel erfgoed, oral history en verhalen. In lijn met de Uitvoeringsagenda Faro krijgen ook erfgoed van gemeenschappen en de maatschappelijke en verbindende waarde van erfgoed meer nadruk. De strategie zet ook in op betere vindbaarheid en bruikbaarheid van digitaal erfgoed, en op allerlei facetten van duurzaamheid: van het voorkomen van dubbel werk in het netwerk, efficiënte inzet van beschikbare middelen tot ecologisch verantwoord werken.

bezoek catalogus
2024

Aanwinsten

Samen vooruit : ketensamenwerking voor toekomstbestendigheid. Duurzaamheid in de boekensector

Hove, L. van, Grobben, I., Keertij, KVB Boekwerk

KVB Boekwerk heeft Keertij en Arcis gevraagd een onderzoek uit te voeren naar de actuele stand van duurzaamheid in de boekensector en kansen te identificeren om de boekensector toekomstbestendig te maken. In dit onderzoek ligt de focus op de belangrijkste schakels in de keten: uitgeverijen, drukkerijen & producenten en boekhandelaren. Op basis van dit onderzoek kan geconcludeerd worden dat de boekensector aan het begin van de transitie staat.

bezoek catalogus
2024

Peiling cultuurcodes

Hazzouti, K., Brink, S. van den, Burg, D. van der, Sterrenburg, J., Andersson Elffers Felix

Als Rijkscultuurfonds onder het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft het Fonds voor Cultuurparticipatie de opdracht om cultuur toegankelijk te maken voor alle Nederlanders. Het Fonds houdt zich aan de drie culturele codes die helpen om de cultuursector gezond, relevant, transparant en veerkrachtig te maken. Ook stimuleert het Fonds de culturele sector om deze codes toe te passen en draagt zo bij aan versterking en verdere professionalisering van het werkveld. De codes bevatten richtlijnen voor de culturele sector om deze sterker en toekomstbestendiger te maken. De codes geven de sector concrete handvatten om hun fair practice, bestuur en toezicht te verbeteren, en om diverser en inclusiever te gaan werken. Er zijn drie codes: Governance code Cultuur, Fair Practice code en code Diversiteit & Inclusie. Dit rapport geeft antwoord op de vraag: Hoe gaan gehonoreerde aanvragers momenteel om met de codes Diversiteit & Inclusie, de Fair Practice code en de Governance code?

bezoek catalogus
2024

Dutch designers yearbook : Dd '24 '25

Santen, B. van, Tijssen, S., ... [et al.], Beroepsorganisatie Nederlandse ontwerpers

Jaarlijkse uitgave van de BNO waarin belangrijke trends en ontwikkelingen in de Nederlandse ontwerpsector worden vastgelegd. In het Yearbook kijken ontwerpers terug op het afgelopen designjaar en blikken zij vooruit. Voor de editie ’24-’25 is het centrale thema (Off) Balance gekozen. Hoe vinden ontwerpers inspiratie en evenwicht in een wereld die steeds complexer wordt door grote problemen van deze tijd? Is het business as usual of wordt er gezocht naar nieuwe vormen van functionaliteit en betekenis temidden van polarisatie, wereldwijde conflicten, klimaatverandering en technologische innovatie? Dit jaarboek bevat essays en interviews, opvallend eindexamenwerk van Nederlandse ontwerpopleidingen, prijswinnend werk en portretten van beeldbepalende designhelden. De publicatie dient als inspiratiebron voor ontwerpers en het bredere publiek, en nodigt lezers uit om mee te denken over de rol van design in het aanpakken van de uitdagingen van vandaag en morgen.
Annual publication by BNO (Association of Dutch Designers) that documents significant trends and developments in the Dutch design sector. In the Yearbook, designers reflect on the past design year and look ahead to the future. For the ’24-’25 edition, the central theme chosen is (Off) Balance. How do designers find inspiration and balance in a world increasingly complicated by the major issues of our time? Is it business as usual or are new forms of functionality and meaning being sought amid polarisation, global conflicts, climate change and technological innovation? This yearbook includes essays and interviews, standout graduation projects from Dutch design academies, award-winning work, and profiles of influential design heroes. It serves as a source of inspiration for designers and the broader public, inviting readers to consider the role of design in addressing the challenges of today and tomorrow.

bezoek catalogus
2024

Partners & subsidiënten