Boekmanstichting Kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid

Boekmanstichting

 • Onderzoek Naar trends en ontwikkelingen in de cultuursector en het cultuurbeleid
 • Zaalverhuur Op zoek naar een prachtige locatie in hartje Amsterdam?
 • Dissertatieprijs Artistiek en academisch talent gelauwerd

  De Boekman Dissertatieprijs wordt iedere drie jaar toegekend aan het beste Nederlandse promotieonderzoek over kunst, cultuur en maatschappij. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000,- euro en is bedoeld om recente resultaten van wetenschappelijk onderzoek over kunst, cultuur en maatschappij onder een breed publiek bekend te maken. Daartoe besteedt het tijdschrift Boekman het jaar volgend op de uitreiking aandacht aan het onderwerp van de winnende dissertatie.

  De prijs is een initiatief van de Boekmanstichting en NWO Sociale en Geesteswetenschappen. Hij is vernoemd naar Emanuel Boekman, die op 6 juni 1939 als eerste in Nederland promoveerde op de relatie tussen overheid en kunst.

  Van 3 mei t/m 15 september 2021 kunnen dissertaties ingediend worden voor de 5e Boekman Dissertatieprijs.

  De laatste prijswinnaar (2018) was Hanka Otte (Rijksuniversiteit Groningen). Otte promoveerde in 2015 aan de Rijkuniversiteit Groningen op haar onderzoek Binden of overbruggen? Over de relatie tussen kunst, cultuurbeleid en sociale cohesie. Zij onderzocht hoe kunstparticipatie en sociale cohesie zich tot elkaar verhouden en of de overheid met kunstparticipatie wel het juiste instrument kiest om die cohesie te bevorderen. Ze deed dit op basis van een studie in zeven Drentse gemeenten.

  Lees meer

Partners & subsidiënten