Boekmanstichting Kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid

Home » Boekmanstichting

Boekmanstichting

 • Onderzoek Naar trends en ontwikkelingen in de cultuursector en het cultuurbeleid
 • Zaalverhuur Op zoek naar een prachtige locatie in hartje Amsterdam?
 • Dissertatieprijs Artistiek en academisch talent gelauwerd

  De Boekman Dissertatieprijs wordt iedere drie jaar toegekend aan het beste Nederlandse promotieonderzoek over kunst, cultuur en maatschappij. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000,- euro en is bedoeld om recente resultaten van wetenschappelijk onderzoek over kunst, cultuur en maatschappij onder een breed publiek bekend te maken. Daartoe besteedt het tijdschrift Boekman het jaar volgend op de uitreiking aandacht aan het onderwerp van de winnende dissertatie.

  De prijs is een initiatief van de Boekmanstichting en NWO Sociale en Geesteswetenschappen. Hij is vernoemd naar Emanuel Boekman, die op 6 juni 1939 als eerste in Nederland promoveerde op de relatie tussen overheid en kunst.

  De winnaar van de 5e Boekman Dissertatieprijs in 2022 was Yosha Wijngaarden. In haar proefschrift Spaces of co-working: situating innovation in the creative industries richt Wijngaarden haar blik op de locaties waar op microniveau de praktijk van de creatieve werkers zich ontwikkelt: broedplaatsen, hubs en creatieve verzamelgebouwen. Welke invloed ervaren de gebruikers van deze plaatsen op hun innovatiekracht?

  Lees meer

Partners & subsidiënten