Boekmanstichting Kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid

Boekmanstichting

 • Onderzoek Naar trends en ontwikkelingen in de cultuursector en het cultuurbeleid
 • Zaalverhuur Op zoek naar een prachtige locatie in hartje Amsterdam?
 • Dissertatieprijs Artistiek en academisch talent gelauwerd

  De Boekman Dissertatieprijs wordt iedere drie jaar toegekend aan het beste Nederlandse promotieonderzoek over kunst, cultuur en maatschappij. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000,- euro en is bedoeld om recente resultaten van wetenschappelijk onderzoek over kunst, cultuur en maatschappij onder een breed publiek bekend te maken. Daartoe besteedt het tijdschrift Boekman het jaar volgend op de uitreiking aandacht aan het onderwerp van de winnende dissertatie.

  De prijs is een initiatief van de Boekmanstichting en NWO Sociale en Geesteswetenschappen. Hij is vernoemd naar Emanuel Boekman, die op 6 juni 1939 als eerste in Nederland promoveerde op de relatie tussen overheid en kunst.

  De winnaar van de 4e Boekman Dissertatieprijs in 2018 was Hanka Otte (Rijksuniversiteit Groningen). Zij won met het onderzoek Binden of overbruggen? Over de relatie tussen kunst, cultuurbeleid en sociale cohesie. Zij onderzocht hierin hoe kunstparticipatie en sociale cohesie zich tot elkaar verhouden en of de overheid met kunstparticipatie wel het juiste instrument kiest om die cohesie te bevorderen.

   

  De 5e Boekman Dissertatieprijs

  De Boekmanstichting is verheugd de drie genomineerden voor de eindronde van de vijfde Boekman Dissertatieprijs (€ 10.000) bekend te maken! Onderzoekers dr. Angela Bartholomew, dr. Kila van der Starre en dr. Yosha Wijngaarden, zijn de drie resterende kanshebbers.  De prijs wordt op 30 juni 2022 uitgereikt tijdens het landelijk congres ‘De waarde van cultuur na corona.’ Bekijk hier de longlist.

   

  Lees meer

Partners & subsidiënten