Boekmanstichting Kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid

Home » Boekman Salon

Deze activiteit heeft plaatsgevonden op:

Donderdag 01 okt ’15

Boekman Salon

Vier gasten discussiëren over het thema: Design for Health. De centrale vraag is: Hoe kan de creatieve industrie met behulp van innovatieve technologieën de gezondheidszorg goedkoper maken en minder belasten?

—————-

Op 1 oktober 2015 vindt de Boekman Salon plaats, een talkshow naar aanleiding van het verschijnen van Boekman 104 Kunst als recept (september 2015). Dit keer zijn wij te gast bij Waag Society, Instituut voor Kunst, Wetenschap en Technologie.

Vier gasten discussiëren onder leiding van Tim Vermeulen, programma manager van Capital D/Dutch Design Week en de Kulturele Haadstêd Leeuwarden 2018, over het thema van de middag: Design for Health.

Design en gezondheid
Design kan een verschil maken voor de gezondheid. Dat is van belang nu de overheidsuitgaven onder druk staan en verschraling in de zorg optreedt, onder meer als gevolg van vergrijzing en een tekort aan professionele arbeidskrachten. Het aanmoedigen van een gezonde leefstijl en stimuleren van preventieve strategieën zijn nieuwe prioriteiten waarvoor design wordt ingezet. Met behulp van eenvoudige, bruikbare en betaalbare thuiszorgtechnologie zoals Vitaal Thuis kunnen ouderen bijvoorbeeld langer zelfstandig, veilig, vertrouwd en vitaal thuis wonen.

Ook in de zorg wordt design volop toegepast. Zo bouwde Reframing Studio in samenwerking met psychologen en mensen die last hebben van psychoses een app voor iPhone en Android die te gebruiken is als iemand regelmatig of doorlopend stemmen hoort. De app bevat taalspellen die storende stemmen tijdelijk blokkeren. Artsen in opleiding oefenen met simulatiegames zoals Underground om motorische vaardigheden te trainen voor het uitvoeren van buikholteoperaties. Naast apps en serious games neemt ook de zogenaamde wearable technology een grote vlucht. Wat is de waarde van deze draagbare technologie, waarmee veel informatie kan worden verzameld over iemands lichaam? De opmars van design in dienst van welzijn en volksgezondheid lijkt onstuitbaar, maar hoe zit het eigenlijk met de privacy van gebruikers/patiënten?

Kom langs en discussieer mee op 1 oktober, tussen 17.00 en 18.30 in  het Theatrum Anatomicum, in de Waag, Nieuwmarkt 4, Amsterdam. Aanmelden noodzakelijk i.v.m. een beperkt aantal plaatsen.

Gasten
Marlies Schijven, hoogleraar Chirurgie aan de Universiteit van Amsterdam, in het bijzonder Serious Gaming, Simulation en Applied Mobile Healthcare

Beatrijs Voorneman, projectontwikkelaar bij Reframing Studio.

Sabine Wildevuur, hoofd van Waag Society’s Creative Care Lab.

Shirley Hendrikse, projectleider STRP Senior & KunstRoute65 & Wies Rosenboom, hoofd cultuurparticipatie bij het LKCA (Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst).

Moderator: Tim Vermeulen, programma manager van Capital D/Dutch Design Week en de Kulturele Haadstêd Leeuwarden 2018

Datum: donderdag 1 oktober 2015
Tijd: 17.00 – 18.30 uur
Locatie: Theatrum AnatomicumWaag Society

Toegang: gratis

Aanmelden noodzakelijk i.v.m. een beperkt aantal plaatsen.

Boekman Salon Design for Health is een samenwerking tussen de Boekmanstichting, SSBA Salon, Waag Society en i.s.m. Lang Leve Kunst.

Partners & subsidiënten