Boekmanstichting Kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid

Home » Launch Cultuurindex Nederland, editie 2017

Deze activiteit heeft plaatsgevonden op:

Dinsdag 12 dec ’17

Launch Cultuurindex Nederland, editie 2017

Op 12 december 2017 presenteert de Boekmanstichting De staat van cultuur 3, de derde editie van de Cultuurindex Nederland met cijfers over 2005-2015.

Presentaties en debat over de waarde van cultuurcijfers

Met: Rogier Brom (Boekmanstichting), Tom Ruette (Kunstenpunt, Brussel), Jos de Haan (SCP),
Simon van den Berg (Theatermaker en Theaterkrant.nl), Anneke Janssen (Asko|Schönberg), Marielle Hendriks (Boekmanstichting), Joram Kraaijeveld (directeur Platform BK) en moderator Bastiaan Vinkenburg (Berenschot)

Programma

Drie presentaties
Tijdens de presentatie gaat Rogier Brom in op het belang van het verzamelen van cijfers. Jos de Haan vertelt over de Rapportage Cultuur die het SCP momenteel voorbereidt. Hierbij wordt ingegaan op de toegevoegde waarde van deze verzameling cijfers en in welke vorm deze het meest bruikbaar is. Tom Ruette tenslotte vertelt over de database van Kunstenpunt met gegevens over concerten van Belgische bands in het buitenland. Deze database is zo ingericht dat hij zowel bruikbaar is voor onderzoekers als voor muzikanten.

Panelgesprek o.l.v. Bastiaan Vinkenburg
In het panelgesprek komt het gebruik van cultuurcijfers door de sector zelf aan bod. Hoe helpen ze een beter begrip van de waarde van cultuur te bereiken? Hoe zijn ze concreet te gebruiken in de dagelijkse praktijk? Simon van den Berg spreekt over het bruikbaar en openbaar houden van cijfers over de theatersector na de sluiting van het TIN. Anneke Jansen vertelt hoe de makers zich gezamenlijk sterk kunnen maken om zicht te krijgen op aspecten die voor hen relevant zijn. Joram Kraaijeveld heeft een goed beeld van zowel nieuwe initiatieven die data over de beeldendekunstsector verzamelen, als van de data die nu nog hard nodig zijn en Marielle Hendriks gaat in op het belang van goede afstemming en samenwerking om vat te krijgen op de sector als geheel. Aansluitend discussie met de zaal.

Tijdschrift Boekman #113
Ook presenteren we in dit kader de nieuwe Boekman, met als thema de waarde van cultuur.

Muzikaal intermezzo
Het geheel wordt opgeluisterd door een uitvoering van de compositie Music by Oceans. Hiervoor liet componist Stef Veldhuis data van oceaansondes de muzikale elementen als toonhoogte, dynamiek en ritme bepalen. Een strijkkwartet brengt deze middag een deel van de resulterende composities ten gehore.

Datum: Dinsdag 12 december 2017
Tijd: 15.00 – 17.00 uur (inloop van 15.00 tot 15.30 uur, aansluitend een borrel)
Toegang: gratis, u kunt zich hier aanmelden
Locatie: Doopsgezinde Singelkerk
Singel 452, 1017 AW Amsterdam

Partners & subsidiënten