Deze activiteit heeft plaatsgevonden op:
Maandag 14 jun ’21
14 Juni: Talkshow Cultuur in tijden van corona
Kunstenaars, instellingen en verantwoordelijkheid
[Voor doven/slechthorenden is een schrijftolk aanwezig]
Zelfstandig werkende kunstenaars zijn bovenmatig hard geraakt door de crisis. De pandemie heeft zichtbaar gemaakt hoe moeilijk het is om hun financiële positie te waarborgen. Hoe kunnen culturele instellingen hen ondersteunen? En welke rol zou beleid hierin moeten spelen? En waar ligt de verantwoordelijkheid van de maker zelf? In deze talkshow, live gestreamd vanuit TivoliVredenburg, gaan we met verschillende vertegenwoordigers uit de cultuursector in op deze vragen.
Context
De talkshow is georganiseerd naar aanleiding van de publicatie Cultuur in tijden van corona van het BNG Cultuurfonds. Daarnaast zal ook aandacht worden besteed aan het recent verschenen onderzoek Ongelijk getroffen, ongelijk gesteund van de Boekmanstichting.
Sprekers
Jeroen Bartelse (directeur TivoliVredenburg)
Peter van den Bunder (belangenbehartiger Kunstenbond)
Nienke Huitenga (kunstenaar en mede-initiatiefnemer #laatjenietnaaien)
Emma Lesuis (documentairemaker en podiumkunstenaar)
Guinevere Ras (curator Nederlands Fotomuseum en expert Meerstemmigheid)
Aruna Vermeulen (directeur HipHopHuis)
Mandela Wee Wee (acteur)
Cor Wijn (managing consultant Berenschot)
Moderator
Oscar Kocken
Organisatie
Boekmanstichting i.s.m. BNG Cultuurfonds en TivoliVredenburg
Bio’s
Jeroen Bartelse is sinds 2018 algemeen directeur van TivoliVredenburg in Utrecht. Van 2011 tot 2018 was hij directeur van de Raad voor Cultuur. Hiervoor werkte hij als directeur Kennis en Innovatie bij de ministeries van OCW en EZ en was hij als hoofd beleid en plaatsvervangend directeur betrokken bij de Vereniging van Universiteiten.
Peter van den Bunder is sinds 2016 belangenbehartiger bij de Kunstenbond en zet zich vanuit deze functie in voor een betere beloning van zelfstandig werkende kunstenaars. Hiervoor werkte hij onder meer als bestuurder bij FNV KIEM.
Nienke Huitenga ontwerpt crossmediale concepten en immersive experiences. Met haar werk The Modular Body won ze een Gouden Kalf. Op dit moment werkt ze aan de algoritmische debatspeeltuin WINWIN. Ze is een van de initiatiefnemers van #laatjenietnaaien dat als doel heeft om fair pay en fair practice vanuit makers bespreekbaar te maken.
Oscar Kocken is schrijver, presentator/dagvoorzitter, interviewer en conceptenbedenker. Hij heeft onder meer een eigen maandelijkse talkshow in de Stadsschouwburg Utrecht, Theater De Spiegel in Zwolle en Theater De Kom in Nieuwegein. De rode draad in al zijn werkzaamheden is de verbindende kracht van gedeelde ongekende verhalen.
Emma Lesuis is freelancer in de culturele sector: ze schrijft, maakt documentaires en theatervoorstellingen en presenteert. Ze won de Roel Verniers prijs voor podiumtalent (2028) en de Karen de Bok Talent Prijs (2019) voor haar werk als documentairemaker. Op dit moment werkt ze aan haar eerste lange documentaire. Daarnaast zet ze zich in voor diversiteit en eerlijke betaling in de culturele sector.
Guinevere Ras werkt sinds 2019 als curator bij het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Tijdens haar studie aan de Reinwardt Academie ontwikkelde ze een handreiking voor meerstemmigheid voor de museale sector. Als freelancer geeft Guinevere lezingen, workshops en advies aan musea die worstelen met dekolonisatie.
Aruna Vermeulen is medeoprichter en directeur van HipHopHuis, een centrum voor hiphopcultuur in Rotterdam. Zij is tevens danser, programmeur en curator. Voor haar werk ontving ze in 2012 de Laurenspenning. In 2019 werd ze onderscheiden met de Doro Siepelprijs en later dit jaar zal haar de ‘Visionary Award’ van Kunstistituut Melly worden uitgereikt.
Mandela Wee Wee studeerde aan de Toneelacademie Maastricht. Als acteur speelde hij in verschillende films (Wat is dan Liefde, Retrospekt en Goosche Vrouwen), tv-series (o.a. Mocro Maffia ) en theaterpoducties. In de 2020 richtte hij SOYL (Source Of Your Life) op, een coachingsbedrijf en productiehuis gericht op storytelling.
Cor Wijn is adviseur, interimmanager en auteur op het terrein van kunst, cultuur en erfgoed. Hij publiceerde onder meer De essentie van cultuurbeleid en -management (2018) en De culturele stad – een handboek voor beleidsmakers en zij die het willen worden (2014). Sinds 2019 is hij werkzaam bij adviesbureau Berenschot.