Boekmanstichting Kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid

Home » Boekman Salon

Deze activiteit heeft plaatsgevonden op:

Dinsdag 16 jun ’15

Boekman Salon

Zzp’ers in de culturele sector: een onzichtbare onderklasse? De Boekmanstichting en SSBA Salon organiseren Boekman Salon. Een talkshow over zelfstandig ondernemerschap in de culturele sector.

———–

Talkshow ❑ Discussie ❑ Zzp’ers

Ter ere van het verschijnen van Boekman 103, Wie geeft er aan cultuur?, organiseert de Boekmanstichting samen met SSBA Salon een Boekman Salon.

Deze keer hebben we gekozen voor een specifiek onderdeel van het hele thema: zzp’ers. Door daling en inkrimping van het aantal instellingen en bedrijven in de culturele sector, zijn veel oud-werknemers begonnen aan een carrière als zelfstandig ondernemer. Zij zijn zzp’er geworden: samen met 800.000 andere in Nederland werkende zelfstandigen zonder personeel, in de wandelgang ook wel cynisch aangeduid met zelfstandigen zonder perspectief, of zelfstandigen zonder pensioen. Zij vormen een kwetsbare groep: volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau leeft 15 procent onder de armoedegrens. Ze verdienen minder dan werknemers/collega’s/werkenden mensen met soortgelijk werk in loondienst, hebben dikwijls geen arbeidsongeschiktheidsverzekering en bouwen geen pensioen op. Ook kunstenaars zijn kleine zelfstandigen en knopen de eindjes aan elkaar. Zzp‘ers in de culturele sector zijn noodgedwongen inventief in het steeds opnieuw vinden van inkomsten en hebben doorgaans een gemengde beroepspraktijk. Daardoor spreiden zijn niet alleen hun inkomstenbronnen maar ook hun risico’s. Zij maken lange dagen en leven sober. Hoe houden zij hun hoofd boven water? Zou een wettelijk minimumloon een oplossing zijn?

Tijdens deze Boekman Salon spreken we met verschillende ervaringsdeskundigen over hoe dat hen vergaat, over de voor- en nadelen en hun toekomstperspectief.

Gasten:

Thijs Jansen, beeldend kunstenaar

Maaike Lauwaert, curator en kunstcriticus

Deniz Terli, schoenontwerpster

Koen van Vliet, zelfstandig ondernemer in de culturele en creatieve industrie

Entree is gratis, meld je aan op de facebookpagina.

—————————————————————————

Ieder kwartaal presenteren SSBA Salon en de Boekmanstichting de nieuwste uitgave van Boekman tijdens de Boekman Salon.

………………………………………………………………………………….

Datum: 16 juni
Tijd: 17.00 – 18.30 uur
Locatie: De SSBA Salon, Stadsschouwburg Amsterdam
Entree: Gratis

Partners & subsidiënten