Boekmanstichting Kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid

Home » Kunstkwartet met Melle Daamen

Deze activiteit heeft plaatsgevonden op:

Dinsdag 21 okt ’14

Kunstkwartet met Melle Daamen

In NRC Handelsblad nam Melle Daamen, directeur van de Stadsschouwburg Amsterdam en lid van de Raad van Cultuur, op persoonlijke titel het initiatief om het kunstdebat in Nederland aan te wakkeren. Dat lukte. Velen reageerden in de media.

De Boekmanstichting nodigt Daamen uit om zijn visie toe te lichten tijdens het Kunstkwartet: welke vier punten zijn cruciaal voor de ontwikkeling van de kunsten en het cultuurbeleid in de komende vier jaar? Wat is uitgaande hiervan de échte waarde van de kunst en welke keuzes moeten er dan gemaakt worden?

In de reeks Kunstkwartet geeft de Boekmanstichting het woord aan een denker, beleidsmaker, kunstbestuurder of kunstenaar. De aftrap werd op 23 september jl. gegeven door Jet de Ranitz, voorzitter van Kunsten ’92.

In de volgende Kunstkwartetten spreken fotograaf Erwin Olaf (dinsdag 11 november, 17 uur) en Barbara Visser, beeldend kunstenaar en voorzitter van de Akademie voor Kunsten (maandag 24 november, 17 uur). U bent van harte welkom om te luisteren en mee te praten.

Toegang € 5 (ter plaatse), aanmelding verplicht bij het secretariaat i.v.m. het beperkt aantal beschikbare plaatsen.

Dossier: Kunstkwartet 21 oktober met Melle Daamen

Wat zijn de problemen als het gaat om kunst en beleid in Nederland? Hoe in het kunstenbeleid in te spelen op trends als vergrijzing, digitalisering en globalisering? Melle Daamen, directeur Stadsschouwburg Amsterdam en lid Raad voor Cultuur, doet op persoonlijke titel een aantal voorzetten in twee artikelen verschenen in NRC Handelsblad 21-8-2014 en 28-8-2014

Melle Daamen, Waarom het kunstdebat in Nederland zo moeizaam is, NRC Handelsblad 21-8-2014

Melle Daamen, Beleid voor facebookgeneratie, NRC Handelsblad 28-8-2014

 

Reacties:

Hoofdredactioneel commentaar De kunsten lijden groeipijn, ze zijn toe aan serieus debat in NRC Handelsblad 22-8-2014

Michiel van Iersel, Daamen, kom eens uit die schouwburg NRC Handelsblad 2-9-2014. Festivals floreren, jongeren dansen vrolijk door. Ze hebben de instellingen niet nodig voor revolutie volgens de mede-oprichter van Non-fiction, bureau voor culturele innovatie.

Gerard de Kleijn (voorzitter van de Amsterdamse Kunstraad), Meer geld naar humuslaag en reactie van Maurice Dujardin, NRC Handelsblad 2-9-2014

Hans Onno van den Berg, Bijna geen van de beweringen van Melle Daamen snijdt hout, blog 2-9-2014

Marita Mathijsen, Wat die Thorbecke werkelijk zei NRC Handelsblad 4-9-2014

Joost Heijthuijsen, De verlichting komt uit Brabant. 10 stellingen tegen randstedelijke arrogantie Melle Daamen Cultureel Persbureau 7-9-2014

Reacties van lezers, Wél grote interesse in kunst NRC Handelsblad 11-9-2014

Kees Vlaardingerbroek, artistiek leider NTR ZaterdagMatinee, Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor, Kunstenaars, kom uit de luwte! NRC Handelsblad 18-9-2014

Hans van Maanen, De kleine wereld van Melle Daamen NRC Handelsblad 25-9-2014. Herstel de doorgesneden band tussen podiumgezelschappen en theaters, en veel van de problemen die Melle Daamen signaleert zijn opgelost. Aldus emeritus hoogleraar kunst en maatschappij Van Maanen.

 

Alle artikelen zijn te raadplegen in de bibliotheek van de Boekmanstichting

Partners & subsidiënten