Boekmanstichting Kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid

Home » Onderzoek in zicht met Bert Koopman

Deze activiteit heeft plaatsgevonden op:

Maandag 22 feb ’16

Onderzoek in zicht met Bert Koopman

Najaar 2016 verschijnt de dissertatie van Bert Koopman: Het dilemma van het Concertgebouworkest. Verzakelijking versus artistieke diversiteit (1952-2008). Tijdens Onderzoek in zicht blikt hij vooruit op zijn bevindingen over de naoorlogse geschiedenis van het Concertgebouworkest.

Het onderzoek van Koopman concentreert zich rond twee ijkpunten:
1. De splitsing van Het Concertgebouw N.V. en het Concertgebouworkest van 1952: Wat waren de effecten van de pas begin jaren negentig afgeronde boedelscheiding?
2. Verzakelijking en internationalisering in de kunstwereld vanaf eind jaren tachtig: Was het zelfstandige orkest daar gezien zijn moeizame voorgeschiedenis klaar voor?

In zijn onderzoek kijkt Koopman naar het orkest in relatie tot het gebouw, bestuur, financiën, programmering en publiek.

Bert Koopman (1959) studeerde piano, journalistiek en geschiedenis. Hij was ruim twintig jaar werkzaam voor Het Financieele Dagblad, onder meer als chef van de kunstredactie. Samen met Hans Onno van den Berg ontwikkelde hij een halfjaarlijkse conjunctuurenquête die haar weg vindt in de kunstwereld, de creatieve sector en de vrijetijdsindustrie.

Eerder schreef Koopman bijdragen voor twee jubileumboeken: Van boegbeeld tot kroonjuweel. 20 jaar Koninklijk Concertgebouworkest (2008) en Bravo! 125 jaar Het Concertgebouw en Koninklijk Concertgebouworkest (2013). Ook zijn publicatie Het Concertgebouworkest tussen traditie en vernieuwing (2015) is te vinden in de bibliotheek.

Onderzoek in zicht
Met de reeks Onderzoek in zicht biedt de bibliotheek van de Boekmanstichting onderzoekers een podium om hun scriptie of dissertatie op het gebied van kunst- en cultuurbeleid en praktijk toe te lichten. Dit kan ook lopend onderzoek betreffen.

Datum: maandag 22 februari 2016
Tijd: 17.00 – 18.30 uur
Locatie: Boekmanstichting
Toegang: gratis

Aanmelden noodzakelijk i.v.m. een beperkt aantal plaatsen.

Partners & subsidiënten