Boekmanstichting Kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid

Home » De Waarde van Cultuur door Geert Drion

Deze activiteit heeft plaatsgevonden op:

Maandag 25 sep ’17

De Waarde van Cultuur door Geert Drion

Op 25 september zal Geert Drion de reeks over het thema de waarde van cultuur voortzetten. Volgens Geert Drion bestaat cultuur niet zonder ‘het culturele’: een voortdurend interpretatiespel van uitdrukkingsvormen en –patronen. Dat fijnzinnige spel ontstaat vanzelf waar mensen samenleven. De kwaliteit van dat spel behoeft zorg. De toegang ertoe is een democratisch recht.

Het bevorderen van ‘het culturele’ als uitgangspunt voor beleid biedt een iets andere invalshoek voor de beoordeling van culturele waarde en kwaliteit dan die in de publicatie Naar waarde gewogen van Bunnik wordt geschetst.

Geert Drion gaat dit gedachtenexperiment graag met u aan. Hij neemt u mee langs het werk van Luhmann, Gielen, Van Maanen en Nussbaum om uit te komen bij cultural capabilities (reële mogelijkheden voor alle burgers om deel te nemen aan het culturele leven). Hij doet een voorstel om de Public Value theorie aan te scherpen door het belang van ‘het culturele’ voor de samenleving als gemeenschappelijke ‘voor-waarde’ te nemen voor cultuurbeleid en evaluatie. De kunsten spelen in zijn betoog een sleutelrol.

Geert Drion (1960) is musicus, studeerde Kunstbeleid en -management in Utrecht, was werkzaam als directeur bij verschillende Centra voor de Kunsten, gaf les aan de UU en RU en is nu beleids- en organisatieadviseur. Hij denkt na over nieuwe organisatievormen voor het bevorderen van het culturele in het publieke domein.

Bekijk hier interviews met en publicaties van Geert Drion.

Datum: Maandag 25 september 2017
Tijd: 16.00 – 18.00 uur
Toegang: gratis, maar aanmelden is noodzakelijk i.v.m. een beperkt aantal plaatsen.

Partners & subsidiënten