Boekmanstichting Kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid

Home » Boekman Salon

Deze activiteit heeft plaatsgevonden op:

Dinsdag 27 sep ’16

Boekman Salon

Op 27 september 2016 vindt de Boekman Salon plaats, een talkshow die in het teken staat van Young Adult literatuur. Gasten zijn de schrijfster Anna Woltz, Jesse Goossens (Lemniscaat), Maartje Kroonen (Athenaeum Boekhandel) en Daan Beeke (Sichting Lezen).

Sinds het succes van boeken als Harry Potter, The Hunger GamesTwilight en The Vampire Diaries zijn Young Adult boeken ook in Nederland niet meer weg te denken. Tot voor kort domineerden Amerikaanse en Engelse boeken, maar nu veroveren Nederlandse Young Adult schrijvers langzaam maar zeker een plek in de boekenwinkels. Schrijvers als Anna Woltz, Floortje Zwigtman en Edward van de Vendel zijn immens populair. En het debuut van de Nederlandse Marieke Nijkamp, This is Where It Ends, veroorzaakte een hype in Amerika. Het in Amerika uitgegeven boek veroverde in razend tempo een plaats op de bestsellerlijst van de New York Times.Wat maakt deze boeken zo populair?

Programma:

Ellèn van Welt leest een fragment voor uit een favoriet Young Adult boek

Daan Beeke (Stichting Lezen) vertelt over de positionering van het genre.

Debat deel I
Anna Woltz (schrijver) Jesse Goossens (uitgever – Lemniscaat) Maartje Kroonen (boekhandel – Athenaeum) Daan Beeke (wetenschapper – Stichting Lezen) gaan in gesprek over de populariteit van Young Adult boeken. Vult YA het gat tussen kinderliteratuur en literatuur voor volwassenen. Houden we zo jongeren aan het lezen? Hebben leeskanalen als de boekhandel en de bibliotheek een (opvoedkundige) rol?

Interview met Anna Woltz

Debat deel II
Wie lezen YA? Daar is wel iets over bekend. Uit een klein onderzoekje onder jongeren van Nederlandstalige literatuurplatformen 2015 blijkt dat het een populair genre blijft, ook voor twintigers. Ze willen zich identificeren met een persoon, zich verliezen in het verhaal. Uit een iets ouder onderzoek blijkt dat dertigers en veertigers een belangrijke lezersgroep vormen. Is YA de adolescentie voorbij, qua inhoud en qua doelgroep?

****
Debat ter gelegenheid van de verschijning van de Boekman 108: Lezen is in!

Organisatie: Boekmanstichting en Athenaeum Boekhandel, in samenwerking met SSBA Salon
Plaats: SSBA Salon, Stadsschouwburg Amsterdam, Leidseplein 26
Tijd: 20.00-21.30 uur
Kosten: €5,- Stadsschouwburg Amsterdam

 

Partners & subsidiënten