Boekmanstichting Kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid

Home » Hou maar op met al die modellen! Een etnologie van de waarde van kunst en cultuur

Deze activiteit heeft plaatsgevonden op:

Maandag 29 mei ’17

Hou maar op met al die modellen! Een etnologie van de waarde van kunst en cultuur

Voor het begrijpen van de betekenis van kunst en cultuur voor samenleving, organisaties en individuen is het tijd om op te houden met de ontwikkeling van normatieve modellen, zo stelt Chiaravalloti.

Hij pleit voor een etnologische benadering: Waarom doen mensen (bijv. amateurs, professionele kunstenaars, publiek, zakelijke werknemers, donors) en organisaties (bijv. scholen, sponsoren) aan kunst en cultuur?
Op welke manier participeren ze (bijv. productie, consumptie, educatie)?
Welke waarden hechten ze eraan en wat halen ze daaruit?
Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen de zojuist genoemde doelgroepen (amateurs etc.)?
Hoe kunnen deze gebruikt worden om de waardering voor kunst en cultuur in de samenleving te versterken?

Chiaravalloti’s casestudies naar de betekenis van accountability in operagezelschappen lieten zien dat de artistieke waarde mede wordt bepaald door alle belanghebbenden die betrokken zijn bij de creatie en verspreiding van kunst; zoals medewerkers, zangers, musici, publiek en pers.
De artistieke waarde wordt geëvalueerd door de artistieke, zakelijke en technische bestuurders van de bestudeerde instellingen. Aan de hand van informatie die in belangrijke mate kwalitatief en ongeschreven is en via onderlinge discussies, gebaren en emoties wordt uitgewisseld. De intersubjectieve, ontastbare en contextuele aard van de waardering van kunst en cultuur vraagt naar een holistische onderzoek aanpak, vind Chiavaralloti. Hij stelt dat etnologie een geschikt methodologisch kader daarvoor biedt.

Chiaravalloti gaf vorig jaar een presentatie in de reeks Onderzoek in Zicht bij de Boekmanstichting over zijn proefschrift Performance evaluation in the arts: from the margins of accounting to the core of accountability . Het verslag van de presentatie kunt u hier lezen.

Francesco Chiaravalloti
Francesco Chiaravalloti is assistant Professor of Cultural Policy and Director of the Bachelor Programme in Cultural Studies (BA Cultuurwetenschappen) aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is gepromoveerd aan de faculteit Economie en bedrijfskunde van de Universiteit Groningen met zijn proefschrift Performance evaluation in the arts : from the margins of accounting to the core of accountability.

Bekijk hier de publicaties van Francesco Chiaravalloti.

Datum: Maandag 29 mei 2017
Tijd: 16.00 – 18.00 uur
Toegang: gratis, maar aanmelden is noodzakelijk i.v.m. een beperkt aantal plaatsen.

 

Partners & subsidiënten