Boekmanstichting Kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid

Home » 4 onvermijdelijke gesprekken over kunst en de wereld

Deze activiteit heeft plaatsgevonden op:

Maandag 05 sep ’16

4 onvermijdelijke gesprekken over kunst en de wereld

Dit seizoen organiseren Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Theater Frascati, NRC Handelsblad en de Boekmanstichting gezamenlijk een reeks debatten onder de titel “Vier onvermijdelijke gesprekken over kunst en de wereld.” In deze serie proberen de initiatiefnemers de ruimte te scheppen voor een nieuwe taal over de waarde van kunst. Precies een jaar gelden vond tijdens het theaterfestival de aftrap plaats. Sindsdien gingen o.m. Bas Heijne, Eric de Vroedt, Pascal Gielen, Willem Schinkel, Lotte van den Berg, Eric Corijn en Dries Verhoeven met elkaar in gesprek. Na een historische analyse hebben we ons gebogen over de huidige positie van de kunsten en de manier waarop er over wordt gesproken, de rol als “ontregelaar” en de verhouding van de kunst en kunstenaar tot de grootstedelijke ontwikkelingen.
Tot slot…over de toekomst
In de afsluitende editie maken we met een nieuwe generatie opinieleiders de balans op en werpen we de blik vooruit. Moderator Ann Demeester gaat in gesprek met theatermaakster Marjolijn van Heemstra, trendwatcher Farid Tabarki, journalist en theaterwetenschapper Ciska Hoet politiek activist en lobbyist Sywert van Lienden

Wat zijn de gedroomde toekomstperspectieven en waar liggen nieuwe mogelijkheden? En wat betekent dit voor de plek van de kunstenaar en de kunstinstellingen in de samenleving?

Sywert van Lienden (1990) is een politiek activist en lobbyist. Hij is oud-voorzitter van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren en initiator van de politieke jongerenbeweging G500. Als politiek commentator is hij regelmatig te zien in het televisieprogramma De Wereld Draait Door.

Farid Tabarki (1978) is trendwatcher, wereldreiziger en schrijver. In 2012 werd hij tot trendwatcher van het jaar verkozen. In het onlangs verschenen “Het einde van het midden” beschrijft hij het effect van extremen op onze samenleving.

Marjolijn van Heemstra (1981) studeerde godsdienstwetenschappen in Amsterdam en is als theatermaker o.m. verbonden aan Theater Rotterdam. Daarnaast is ze journalist, columnist (NRC en Dagblad Trouw) en schrijfster.

Theaterwetenschapper Ciska Hoet (1984) is directeur van RoSa, het Vlaams expertisecentrum gelijke kansen. Daarnaast is ze cultuurjournalist en actief bij de Vlaamse burgerbeweging Hart Boven Hard.

Verslagen
Op theaterkrant.nl zijn verslagen verschenen van verschillende edities. Lees hier het verslag van de eerste editie, De waarde van kunst in de 21e eeuw. En hier dat van de tweede editie, Over de onmaat. Het verslag over de derde editie, de kunst en de fluïde stad, is hier terug te lezen. Meer over de vierde editie eveneens in de Theaterkrant.

Foto: Anna van Kooij (V.l.n.r.: Pascal Gielen, Eric de Vroedt, Bas Heijne, Ann Demeester)

Partners & subsidiënten