Boekmanstichting Kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid

Home » Steve McQueen ontvangt Johannes Vermeer Prijs 2016

Deze activiteit heeft plaatsgevonden op:

Maandag 07 nov ’16

Steve McQueen ontvangt Johannes Vermeer Prijs 2016

Maandagavond 7 november ontving beeldend kunstenaar en filmregisseur Steve McQueen de Johannes Vermeer Prijs, de enige staatsprijs voor de kunsten in Nederland, in de Ridderzaal uit handen van minister van cultuur Jet Bussemaker. De jury, onder voorzitterschap van Ernst Hirsch Ballin, heeft hem unaniem voorgedragen omdat hij als filmmaker en videokunstenaar bij voortduring en op voortreffelijke wijze het universeel menselijke belicht, vaak in situaties waarin mensen onderdrukt, onvrij en gekweld hun waardigheid bevechten en bewaren.

De Johannes Vermeer Prijs is de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten en bestaat uit 100.000 euro. Het prijzengeld zal McQueen besteden aan twee projecten: de verfilming van het boek Atlas van een Bezette Stad, Amsterdam 19401945 (van zijn vrouw Bianca Stigter) en het werk End Credits, over de FBI files van de Amerikaanse acteur en zanger Paul Robeson.

De Nederlandse regering heeft de prijs in 2009 ingesteld om uitzonderlijk artistiek talent te eren en te stimuleren. De organisatie is in handen van de Boekmanstichting.

Zie voor meer informatie en de toespraken van de minister en juryvoorzitter Ernst Hirsch Ballin: johannesvermeerprijs.nl

Foto: Annemoon van Hemel

Partners & subsidiënten