Boekmanstichting Kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid

Home » 4 onvermijdelijke gesprekken over theater en de wereld

Deze activiteit heeft plaatsgevonden op:

Maandag 07 sep ’15

4 onvermijdelijke gesprekken over theater en de wereld

Vanuit filosofisch oogpunt gaan diverse gasten met elkaar in gesprek over de rol van de (podium)kunsten in een veranderende samenleving, ieder vanuit hun eigen visie op dit onderwerp. In het eerste deel van deze serie zijn te gast Bas Heijne (filosoof en publicist), Eric de Vroedt (aankomend artistiek leider Nationale Toneel) en Pascal Gielen (hoogleraar kunstsociologie en cultuurpolitiek). Moderator is Ann Demeester (directeur Frans Hals Museum).

4 onvermijdelijke gesprekken over theater en de wereld is een serie van Frascati, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, NRC Handelsblad en de Boekmanstichting.

In dit eerste debat maken we de balans op: hoe heeft ons denken en spreken over de rol van de kunsten in de samenleving zich ontwikkeld  in de afgelopen decennia? Waar staan we nu en hoe kijken de sprekers aan tegen de toekomst?

De aftrap van de vier onvermijdelijke gesprekken over theater en de wereld, komend seizoen afwisselend gepresenteerd in Frascati en de Brakke Grond, vindt plaats in de context van het TF- programma Nieuwe Grond.

Over de sprekers:

Bas Heijne (1961) is een van de meest toonaangevende Nederlandse denkers van het moment.  Hij is schrijver en essayist, publiceerde twee romans en verschillende verhalen- en essaybundels.  Hij is als redacteur verbonden aan NRC Handelsblad.

Eric de Vroedt (1972) werd vooral bekend door zijn tiendelige mightysociety-project, waarmee hij brandende actuele kwesties op het toneel bracht. De afgelopen jaren regisseerde hij onder meer bij Toneelgroep Amsterdam en Schauspielhaus Bochum. Vanaf het theaterseizoen 2016-2017 zal De Vroedt artistiek leider zijn van het Nationale Toneel.

Dr. Pascal Gielen (1970) is directeur van het Expertisecentrum Arts in Society van de Rijksuniversiteit Groningen en leidt de researchgroep van het Fontys College of Arts in Tilburg. Zijn onderzoeken concentreren zich op de wisselwerking tussen de artistieke praktijken en steden binnen de geglobaliseerde context.  Gielen heeft diverse boeken geschreven over hedendaagse kunst, culturele erfenis en cultuurpolitiek.

Ann Demeester (1975) is sinds februari  2014 directeur van het Frans Hals Museum in Haarlem. Eerder was ze directeur van het Amsterdamse kunstencentrum De Appel en leidde zij W139. Ze is opgeleid als letterkundige en kunstcritica.

Het debat vindt plaats bij Frascati, Nes 63 in Amsterdam.

Op theaterkrant.nl verscheen een verslag van de eerste editie.

Partners & subsidiënten