Boekmanstichting Kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid

Home » Boekmanlezing op Holland Festival: cultuur en stad

Deze activiteit heeft plaatsgevonden op:

Maandag 08 jun ’15

Boekmanlezing op Holland Festival: cultuur en stad

Wat is de functie van kunst en cultuur in de stad Amsterdam? Wat betekent hun aanwezigheid voor de beleving en leefbaarheid van de stad? En omgekeerd, wat betekent de stad voor kunstenaars? Een werkplek, inspiratiebron of een mogelijkheid om een dialoog met de stad zelf aan te gaan?

Actuele kunststromingen zijn en worden gevoed door de stad waar skaten, hiphop en breakdance impulsen hebben gegeven voor street art, of zich hebben ontwikkeld tot vormen van podiumkunst. Amsterdam ontpopt zich steeds meer tot permanent podium voor performances, opera- en filmvoorstellingen via grote schermen, straattheater, lichtinstallaties en festivals. Is dit een goede manier om de stad levend te houden, of brengt dat de openbare ruimte juist in gevaar?

Aan de overkant van Het IJ, op de NDSM-werf, bouwden kunstenaars zelf een Kunststad voor ruim 200 beeldend kunstenaars, theater- en filmmakers, architecten, ontwerpers en andere creatieven. Kunststad herbergt bovendien twaalf grote theaterwerkplaatsen, een top-rated indoor-skatebaan en een restaurant: Noorderlicht. Een stad in stad, op een vergeten plek die dankzij de kunstenaars nieuwe impulsen kreeg. Hoe verhouden zij zich tot de stad Amsterdam? Is dit een alternatief voor de stad als podium, of juist een aanvulling? En hoe duurzaam is Kunststad eigenlijk?

Tijdens het Holland Festival laten Jeroen Boomgaard en Eva de Klerk zien wat er gaande is in Amsterdam en gaan zij in op actuele ontwikkelingen.

Programma:

16.00 uur Zaal Bimhuis open

16.30 uur Welkom door Annet Lekkerkerker, zakelijk directeur Holland Festival

16.40 uur Jeroen Boomgaard, lector Art and Public Space Gerrit Rietveld Academie

17.05 uur Eva de Klerk, stadmaker, o.a. NDSM-werf en Kunststad

17.30 uur Borrel

Buiten het progamma:

18.00 uur is het Bimhuis restaurant geopend (reserveren aanbevolen 020-7882158)

20.30 uur Monday Match waarin een danser een musicus als partner kiest, of omgekeerd. Dit tweetal bedenkt de invalshoek voor een uniek improvisation lab. Een aantal door hen geselecteerde dansers en musici betreedt dan het podium. Ter plekke creëren zij een inspirerende match voor performers en publiek. Toegang gratis.

Datum: 08.06.2015
Tijd: 16.30 – 17.30
Locatie: Bimhuis Amsterdam
Tickets: €5,-

Tickets zijn verkrijgbaar via Holland Festival.

Bekijk ook Boekman #101, deze staat volledig in het teken van cultuur als aanjager van gebiedsontwikkeling.

Holland Festival 
Het Holland Festival is sinds 1947 het toonaangevende internationale podiumkunstenfestival in Nederland. Jaarlijks presenteert het festival uitzonderlijke voorstellingen van internationaal niveau. Het Holland Festival toont klassieke en eigentijdse muziek, opera, muziektheater, klassiek en eigentijds theater, dans, multidisciplinaire theaterproducties, popmuziek, wereldmuziek, film en incidenteel presentaties van diverse beeldende kunstvormen.

Partners & subsidiënten