We willen bijdragen aan een stevige kennisbasis onder toekomstig cultuurbeleid en aan een vruchtbare samenwerking tussen de wereld van wetenschappelijk onderzoek, beleid en praktijk. De conferentie is een vervolg op eerdere congressen op de Universiteit Utrecht (over de waarde van cultuur na corona, 2022) en de Radboud Universiteit Nijmegen (over 25 jaar wet op het specifieke cultuurbeleid, 2018).
Deze activiteit heeft plaatsgevonden op:
Onderzoeksconferentie: Cultuur als probleemoplosser?
In samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam en het Landelijk Netwerk Cultuurbeleid organiseren we de onderzoeksconferentie ‘Cultuur als probleemoplosser?’ in Theater Zuidplein in Rotterdam.
Creatieve makers, culturele instellingen en fondsen kiezen vaker voor het benadrukken van een maatschappelijke benadering van kunst en cultuur. Ook binnen overheidsbeleid wordt deze benadering ingezet, zoals ontwerpend onderzoeken voor vraagstukken als de energietransitie en de woonopgave. Ondanks het enthousiasme over de brede inzet van kunst en cultuur, is de rol die het kan spelen in het oplossen van maatschappelijke problemen complex, zoals de vrees voor instrumentalisering vanuit sommige delen van de sector.
Om hier meer inzicht in te krijgen, stelt de conferentie de volgende vraag centraal: Welke bijdragen kunnen kunst en cultuur bieden aan het helpen oplossen van maatschappelijke problemen (en ook: welke bijdragen niet)?
Onlangs organiseerden we een ‘call for contributions’ en konden onderzoekers en vertegenwoordigers uit de cultuursector hun bijdrage indienen. We ontvingen meer dan 50 onderzoeksvoorstellen die de komende tijd zullen worden beoordeeld door de redactieraad. Tijdens de conferentie wordt een aantal van deze voorstellen gepresenteerd. Vanuit daar wordt in dialoog met beleidsmakers, bestuurders en makers verkend wat het onderzoek kan betekenen voor ontwerp en uitvoering van cultuurbeleid – en andersom.
Met de conferentie ‘Cultuur als probleemoplosser?’ bouwen we voort op de lezing van Eleanore Belfiore (Universiteit van Aberdeen) tijdens de conferentie in Utrecht (2022) waar zij stelde dat onderzoekers een verantwoordelijkheid hebben om zich op te stellen als agents of change4. De boodschap die zij daarmee verkondigt is dat onderzoekers naar cultuur(beleid) meer mogen nadenken over de impact van hun werk, de partners waarmee zij samenwerken en wat zij als culturele disciplines beschouwen. Verbinding zoeken met de samenleving en de culturele praktijk is een verantwoordelijkheid die meer onderzoekers binnen cultuurbeleid moeten nemen, aldus Belfiore.
Save the date
De voertaal van de conferentie is Nederlands. Binnenkort volgt meer informatie over het gehele programma en de ticketverkoop. Tijdens deze dag wordt ook de Dissertatieprijs 2025 uitgereikt. Via onze nieuwsbrief en social media houden we je op de hoogte van het progamma.
Over het beeld
State of Sustainability 2022 door Tengbeh Kamara; Jubileum 60 jaar Boekmanstichting door Gabriel Freitas