Om een beeld te krijgen van de heersende vragen en kennisbehoeftes in de culturele en creatieve sector, vragen we of je een paar minuten de tijd wil nemen om te delen via deze online omgeving wat voor jou een belangrijke ontwikkeling, een belangrijk onderzoek of inzicht was in 2022. Je bijdrage mag alles zijn: een artikel, beeld, onderzoek, quote, event of een andere associatie. De input op deze pagina gebruiken we als inspiratie voor de middag.
Deze activiteit heeft plaatsgevonden op:
Dinsdag 31 jan ’23
Future Perspectives: Presentatie Cultuurmonitor 2022
Sinds 2021 presenteren we jaarlijks de opvallendste cijfers, ontwikkelingen en trends in de culturele en creatieve sector aan de hand van de Cultuurmonitor. Op 31 januari staan wij hier ook weer bij stil. Naast een analyse van recente data, blikken we ook vooruit aan de hand van toekomstscenario's. Wat kunnen we daarvan leren?
Presentatie Cultuurmonitor 2022 gemist? De presentatie is hier terug te kijken.
Een centraal thema voor de Boekmanstichting komend jaar is de toekomst van kunst en cultuur. In ons jubileumjaar – 2023 – staan we stil bij de vraag wie de toekomst bepaalt– en verbeelden we hoe die eruit ziet, waarbij we oog houden voor de onzekere omstandigheden waarin de samenleving zich nu al bevindt. De Cultuurmonitor is daarin een tool die we meenemen: het brengt immers ontwikkelingen en trends in kaart. Wat kunnen deze inzichten ons vertellen over de toekomst van de culturele en creatieve sector? Wat zegt dit over het ontstaan van nieuwe kennisbehoeftes? En hoe kunnen we de sector daarmee begeleiden naar proactief cultuurbeleid?
Hiervoor kijken we verder dan onze bekende omgeving en beelden we ons de toekomstige samenleving in. Door een collectieve verbeeldingsoefening hopen we een glimp te krijgen van de komende 30 jaar kunst en cultuur in Nederland. De middag wordt begeleid door veelzijdig artiest en dagvoorzitter Rajae El Mouhandiz.
Leuk te weten: met een aanmelding kun je voorafgaand aan het programma de tentoonstellingen in de Kunsthal gratis bezoeken.
- 12:30-13:45 Vrije inloop door de Kunsthal (gratis toegang na aanmelding)
- 13:45-14:00 Inloop zaal
- 14:00-14:15 Introductie door Rajae El Mouhandiz (dagvoorzitter), Marianne Splint (directeur Kunsthal) en Jan Jaap Knol (directeur Boekmanstichting)
- 14:15-15:00 Presentatie Cultuurmonitor 2022 door Rogier Brom, Bjorn Schrijen en Maxime van Haeren (onderzoekers Boekmanstichting)
- 15:00-15:20 Notities uit de praktijk: een beschouwing door Munganyende Hélène Christelle (schrijver)
- 15:20-15:35 Pauze
- 15:35-16:20 Toekomstscenario’s met Studio Monnik: Kunst en cultuur in 2053
- 16:20-16:45 Plenaire terugkoppeling en afsluiting
- 16:45-17:30 Borrel
Over de bijdragers aan dit programma
Rajae El Mouhandiz heeft een passie voor verhalen, die ze vertelt in haar gedichten, muziek, songs door middel van indringende beelden, video, film en in het theater. Ze werkt, neemt op en treedt op in binnen- en buitenland. Ze is zangeres, componiste, maker van korte films en (muziek)theater. Zij maakt Maghreb pop, soul, jazz, bracht de albums Incarnation, Hand of Fatima, de EP Watani en de single Gracefully uit. Haar korte docu-film HOPE! werd genomineerd voor de NFF prijs. Ze werkte mee aan de internationale expositie MUSLIMA en gaf een TEDx talk over de kracht van identiteit en muziek. Een televisie versie van deze talk, maakte zij voor KRO Recht uit het Hart. Rajae initieerde vanuit Ierland en New York de theaterproductie Hijabi Monologen NL. Deze werd door Fonds voor Cultuurparticipatie genomineerd voor een Gouden C.
Munganyende Hélène Christelle is politiek geëngageerd auteur en New Age Publisher. Ze creëerde het crossmediale feministische audio collectief FUFU&DADELS en maakt indruk met haar maatschappijkritische essays. Zo werd ze opgenomen in de NRC 101 cultuurlijst, ELLE magazine’s 30 Greta’s of now en was ze Fellow bij het Nederlandse Letterenfonds Slow Writing Lab. Als maker en denker werpt Munganyende’s werk een intieme blik op zwart-zijn, vrouw-wording en thuiskomen. Daarover ontwikkelt ze het vak Beyonceology aan Artez Hogeschool voor de kunsten.
Christiaan Fruneaux en Edwin Gardner vormen samen Studio Monnik, een studio voor futurologie die organisaties helpt om strategisch na te denken over de toekomst aan de hand van toekomstscenario’s en inspirerende verbeeldingen en meeslepende verhalen. Na tien jaar historisch-futurisch onderzoek maken ze nu ook het grotere publiek deelgenoot van hun denkwereld in hun wekelijkse toekomstbrief de Chrononauten en de Atlas van het Lange Nu. Daarnaast komt in de loop van 2023 hun boek, Alles komt goed, uit bij Concerto Books.
Over het Beeld
Beeldend kunstenaar Nikè Marchand tijdens de presentatie van de Regionale Cultuurmonitor 2022 in Parktheater Eindhoven, gefotografeerd door Ebru Aydin.