Boekmanstichting Kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid

Home » Geannuleerd: Onderzoek in Zicht met Arjen de Wit

Deze activiteit heeft plaatsgevonden op:

Maandag 08 okt ’18

Geannuleerd: Onderzoek in Zicht met Arjen de Wit

In het kader van de reeks Onderzoek in Zicht spreekt Arjen de Wit over zijn proefschrift Philanthropy and the Welfare State : why charitable donations do not simply substitute government support.

Overheidssubsidies zijn niet meer vanzelfsprekend en culturele instellingen moeten meer ondernemerschap tonen. De Wit onderzocht in zijn proefschrift de gevolgen van overheidsbestedingen en -bezuinigingen op particuliere filantropie. In sommige gevallen gaan Nederlanders meer geven aan goede doelen als er minder overheidsgeld beschikbaar is, maar dat is over het algemeen te weinig om het verlies door bezuinigingen te compenseren. Dit is een belangrijke les voor beleidsmakers. Instellingen die te maken hebben met overheidsbezuinigingen kunnen donateurs mobiliseren die al betrokken zijn, die meer te besteden hebben en die op de juiste manier geïnformeerd worden.

Over Arjen de Wit
Arjen de Wit is socioloog en schrijver. Aan de Vrije Universiteit doet hij onderzoek naar vrijwilligerswerk, filantropie en studentenbetrokkenheid. In januari 2018 promoveerde hij op de relatie tussen overheid en filantropie. Hij werkte mee aan het kinderboek ‘De Vader van Europa’ (Paraiges 2018) en publiceerde een kort verhaal in de bundel ‘Door Oost’ (Babel & Voss 2018). Met zijn act ‘verhalen op verzoek’ schrijft hij unieke persoonlijke verhaaltjes op markten en festivals, direct uitgetikt op een schrijfmachine. Eerder was Arjen educatief begeleider en gespreksleider bij ProDemos en werkte hij als (freelance) journalist voor Het Financieele Dagblad, tv-zender Het Gesprek, Het Parool, De Groene Amsterdammer en Sociologie Magazine.

Samenvatting proefschrift

Meer literatuur over dit onderwerp is te vinden in de internetcatalogus

Datum: Maandag 8 oktober 2018
Tijd: 16.00 – 18.00 uur
Locatie: Boekmanstichting, Amsterdam
Toegang: gratis, maar aanmelden is noodzakelijk i.v.m. een beperkt aantal plaatsen.

 

Partners & subsidiënten