Irma Boom ontving op 27 oktober 2014 de Johannes Vermeer Prijs, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten, uit handen van minister Bussemaker. De jury heeft haar unaniem voorgedragen vanwege haar ongeëvenaarde verdiensten op het gebied van grafisch ontwerp. De jury prijst Irma Boom voor de artistiek opvallende en inhoudelijke manier waarmee zij boeken ontwerpt. Ze experimenteert en zoekt de grenzen op van het boek. Daardoor ontstijgen haar boeken stuk voor stuk het niveau van louter informatiedragers. Het zijn kleine of grotere kunstobjecten die tot lezen verleiden en verwonderen.
Ter gelegenheid van de Johannes Vermeer Prijs verschijnt de publicatie Irma Boom: autonoom in opdracht. In dit werk gaat designhistoricus Mathieu Lommen op zoek naar de vraag wat de boekontwerpen van Irma Boom zo uitzonderlijk maakt.
De Johannes Vermeer Prijs is in 2009 ingesteld om uitzonderlijk artistiek talent te eren en verder te stimuleren. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 100.000,-, vooral bestemd voor de realisatie van een speciaal project. De prijs werd eerder toegekend aan operaregisseur Pierre Audi, filmmaker/schrijver/beeldend kunstenaar Alex van Warmerdam, fotograaf Erwin Olaf, beeldend kunstenaar Marlene Dumas en architect/essayist Rem Koolhaas.
De jury van de prijs bestond dit jaar uit Ernst Hirsch Ballin (voorzitter), Claudia de Breij, Marie Hélène Cornips, Omar Munie en Erwin Olaf.
De voorbereiding en prijsuitreiking is in handen van de Boekmanstichting. Meer informatie over de prijs vindt u op de website van de Johannes Vermeer Prijs.