Boekmanstichting Kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid

Home » Johannes Vermeerprijs 2013 naar Rem Koolhaas

Deze activiteit heeft plaatsgevonden op:

Maandag 21 okt ’13

Johannes Vermeerprijs 2013 naar Rem Koolhaas

Op 21 oktober 2013 reikte minister van Cultuur Jet Bussemaker de Johannes Vermeerprijs uit aan Rem Koolhaas.

De Johannes Vermeer Prijs 2013, staatsprijs voor de kunsten, wordt architect en essayist Rem Koolhaas verleend vanwege zijn enorme betekenis voor de architectuur en stedenbouw. Koolhaas heeft niet alleen een uitzonderlijke staat van dienst als ontwerper en bouwer, ook zijn bijdrage aan het internationale debat over bouwkunst is steeds opnieuw essentieel voor allen die betrokken zijn bij de strategische planning van metropolen. Dat geldt in het bijzonder daar waar de wereld te maken heeft met grote bevolkingstoename en snel veranderende economieën. Tot ver buiten Europa bekommert hij zich over de vraag hoe de gebouwde omgeving van nu moet aansluiten op de omstandigheden van de bewoners van straks.

De Johannes Vermeer Prijs is de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten, in 2009 ingesteld om uitzonderlijk artistiek talent te eren en verder te stimuleren. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 100.000,-, vooral bestemd voor de realisatie van een speciaal project. De prijs kan worden toegekend aan in Nederland werkende kunstenaars uit alle artistieke disciplines. De prijs werd eerder toegekend aan operaregisseur Pierre Audi, filmmaker/schrijver/beeldend kunstenaar Alex van Warmerdam, fotograaf Erwin Olaf en beeldend kunstenaar Marlene Dumas.

De jury van de prijs bestond uit Janine van den Ende (voorzitter), Marie Hélène Cornips, Hans Goedkoop, Erwin Olaf en Omar Munie.

Minister van Cultuur Jet Bussemaker reikte de prijs uit op maandag 21 oktober 2013 in het Rijksmuseum te Amsterdam.

De voorbereiding en prijsuitreiking was in handen van de Boekmanstichting.

Foto: Titia Hahne

 

zie voor meer informatie over de prijs de website van de Johannes Vermeer Prijs

Partners & subsidiënten