Een lezing over `third space’
Op vrijdag 20 november vond op de Bilgi Universiteit Istanbul de tweede KPY-lecture plaats. Deze keer sprak prof. dr Hans Mommaas, hoogleraar vrijetijdsstudies aan de Universiteit van Tilburg. Mommaas presenteerde aan de hand van een aantal stadssociologische theorieën over het onderwerp City, Culture and Identity: the City as Third Space. In aansluiting op deze lezing overhandigde Cas Smithuijsen het eerste exemplaar van het KPY-yearbook aan Serhan Ada, verbonden aan de Bilgi Universiteit en themaredacteur van het eerste jaarboek dat gaat over steden en cultuur.
Dit keer sprak prof. dr Hans Mommaas, hoogleraar vrijetijdsstudies aan de Universiteit van Tilburg. Mommaas presenteerde aan de hand van een aantal stadssociologische theorieën over het onderwerp City, Culture and Identity: the City as Third Space het model van een stad waarin genoeg plaats is voor interculturele ontmoetingen van zeer uiteenlopende soorten. Juist het relatief open, dat wil zeggen ‘ongepland’ houden van de openbare ruimtes in de metropolen biedt perspectief op ontmoetingen tussen individuen of groepen die elkaar in andere omgevingen nooit zouden hebben getroffen. Wat overigens niet wegneemt dar cultuurbeleid nodig is om gunstige randvoorwaarden voor dergelijke ontmoetingen te creëren.
In de goed gevulde aula werd vervolgens intensief van gedachte gewisseld over de ideeën van Mommaas. Het debat werd aangejaagd door de Turkse hoogleraar stadsstatistiek Murat Güvenç, die zich onder meer zorgen maakte over de verdere ontsluiting van Istanbul door de aanleg van een onderzeese verbinding onder de Bosporus. Het debat had extra actualiteitswaarde vanwege omdat Istanbul volgend jaar één van de drie culturele hoofdsteden van Europa zal zijn.
Jaarboek cultuurbeleid en –management
Aansluiting op de KPY-lecture overhandigde Cas Smithuijsen het eerste exemplaar van het KPY-yearbook aan Serhan Ada, verbonden aan de Bilgi Universiteit en themaredacteur van het eerste jaarboek dat gaat over steden en cultuur. Het jaarboek is een coproductie van Anadolu Kültür, een NGO die zich inzet voor de culturele opbouw van Turkije, Bilgi Universiteit, Europese Culturele Stichting en Boekmanstichting. Het wordt gefinancierd in het kader van het Matraprogramma van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken.
De redactie van het jaarboek 2009 bestond uit Serhan Ada, Osman Kavala, Cas Smithuijsen, Murat Güvenç, Ayça Ince, Ü Zümray Kutlu en Philipp Dietachmair. De Turkse versie van het jaarboek wordt verspreid door de Turkse uitgever: Bilgi University Press; de Engelstalige uitgave door de Amsterdamse uitgever Boekmanstudies.
Het tweede jaarboek ‘Cultural policy and management (KPY) yearbook 2010’, over sociale diversiteit en cultuurparticipatie, verscheen in 2010 onder redactie van Zümray Kutlu en Cas Smithuijsen.