Boekmanstichting Kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid

Home » Symposium The Next Step: Community Arts in een breder perspectief

Deze activiteit heeft plaatsgevonden op:

Woensdag 30 jun ’10

Symposium The Next Step: Community Arts in een breder perspectief

Op woensdag 30 juni bundelden tien kunst- en cultuur organisaties hun krachten op de prachtige campus van de University College Utrecht voor het symposium The Next Step: Community Arts in breder perspectief. Onder voorzitterschap van Ruben Maes kwamen 200 (inter)nationale deskundigen bijeen om te debatteren over de invloed van Community Arts op kunst- en cultuurbeleid, onderzoek, kunstvakopleidingen en de kunstkritiek. Onderwerpen van dit symposium waren o.a. de meting van de effecten van Community Arts, de opleiding van nieuwe generaties kunstenaars en de rol van onafhankelijke kunstkritiek in de validering van deze vorm van kunst.

De dag werd geopend door een aantal inspirerende keynote speakers onder wie prof. dr. Jan Cohen-Cruz, directeur van Imagining America en verbonden aan de Syracuse University NY en An De Bisschop en Jana Kerremans respectievelijk directeur en stafmedewerker van Dĕmos VZW, Kenniscentrum voor Participatie en Democratie en een belangrijke spil voor de sociaalartistieke praktijken van Vlaanderen.

Aansluitend presenteerden kunstenaars uit de praktijk van theater, beeldende kunst, muziek en musea hun droomscenario voor community arts, in de context van de vier hoofdthema’s van de seminars die volgen op het plenaire programma, te weten:

• Wetenschap en toegepast onderzoek
• Onderwijs en deskundigheidsbevordering
• Kunstkritiek en mediastrategieën
• Verankering in de lokale context

Na afloop ontvingen de deelnemers de 82ste editie van het Tijdschrift Boekman over Community Arts en konden onder het genot van biologisch ijs (door zonne-energie gekoeld) en een borrel, napraten over deze inspirerende en warme dag.

Uitgebreid verslag

Partners & subsidiënten