Op onderwerp

Zoeken

Per maand

Cultuurnieuws

Tien wereldtop-dj's verdienen 226 miljoen euro in 2017

17 oktober 2018

Een internationale top-dj verdient gemiddeld 571.000 euro per week. Dat blijkt uit onderzoek van ING en 538 Nieuws, die het inkomen van de vijf welvarendste dj's onder de loep namen. De dj's verdienen zo'n 80 procent van hun geld met liveshows. Overige verdiensten komen uit muziekrechten en opnames.

Samen waren de tien top-dj's van de wereld in 2017 goed voor 226 miljoen euro, ongeveer 40 miljoen euro minder dan vorig jaar, blijkt uit cijfers van Forbes. Volgens het zakenblad is de daling te verklaren door verzadiging van de markt. Er staan drie Nederlandse dj's in de top vijftien: Tiësto (28,7 miljoen euro), Martin Garrix (11,3 miljoen euro) en Afrojack (8,7 miljoen euro).

De dj-wereld verzamelt zich vanaf vandaag tot en met zondag 21 oktober in Amsterdam voor het Amsterdam Dance Event (ADE), wereldwijd het grootste clubfestival op het gebied van elektronische muziek.

Infographic Dance-onderzoek ING en 538 Nieuws

Bron: NOS, 538

Nachtwacht voor oog van publiek gerestaureerd

16 oktober 2018

De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn wordt vanaf volgend jaar gerestaureerd. Het restauratiewerk begint in juli en gebeurt ‘op zaal’. Bezoekers kunnen op een paar meter afstand de verrichtingen van acht restauratoren volgen.

Volgens Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum, wordt dit het ‘grootste onderzoeks- en restauratieproject in de geschiedenis van het Rijksmuseum’.

Bron: de Volkskrant, NOS

NWO call: Smart Culture - Kunst en Cultuur

11 oktober 2018

De call Smart Culture – Kunst en Cultuur van NWO is gericht op onderzoek op het gebied van kunst, cultuur, erfgoed en media in relatie tot de creatieve industrie. Het doel is verbindingen te leggen tussen concrete innovatieve kunst- en cultuurpraktijken en meeromvattende wetenschappelijke en maatschappelijke vraagstukken.

De onderzoeksonderwerpen kunnen betrekking hebben op de hele breedte van de culturele en creatieve keten; van creatie tot productie en receptie met specifiek aandacht voor de maker. De call staat open voor ervaren onderzoekers (WO en HBO). Deadline 5 februari 2019.

Bron: NWO

Margreet Wieringa nieuwe directeur Internationaal Theater Amsterdam

10 oktober 2018

Margreet Wieringa begint op 1 januari als directeur bij Internationaal Theater Amsterdam. Ze vormt dan samen met Ivo van Hove en Wouter van Ransbeek de directie van ITA, ontstaan uit de fusie van de Stadsschouwburg en Toneelgroep Amsterdam.

Wieringa was eerder producer bij de VPRO en uitvoerend producent voor Stage Entertainment Nederland. Vorig jaar werd ze directeur van het DeLaMar Theater.

Roofkunst in Nederlandse musea

10 oktober 2018

In 42 Nederlandse musea bevinden zich 170 kunstvoorwerpen die mogelijk voor of tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn geroofd van hun Joodse eigenaren. Dat blijkt uit een inventarisatie op de website van het project Museale Verwervingen vanaf 1933. Het doel van deze openbare inventarisatie is om de eigenaren te vinden en het werk terug te geven.

Alle musea die kunst uit oorlogstijd in bezit kunnen hebben, deden de afgelopen tien jaar onderzoek naar mogelijke roofkunst in hun collecties. Vrijwel alle zijn daar nu mee klaar.

Bron: Trouw

Lees ook 'Dertig gevallen van mogelijke roofkunst in collectie Boijmans' van Michiel Kruijt en Rutger Pontzen en 'Komt "kunst met een luchtje" ooit bij nazaten aan de muur te hangen?' van Sander van Walsum in de Volkskrant, 10 oktober 2018.

Nedersaksisch officieel onderdeel Nederlandse taal

9 oktober 2018

Het Rijk en de provincies Groningen, Drenthe, Friesland, Overijssel en Gelderland tekenen deze week een convenant waarmee het Nedersaksisch een zelfstandig en volwaardig onderdeel van de Nederlandse taal wordt. Het Rijk belooft met het convenant het Nedersaksisch te beschermen en bevorderen. Nedersaksisch wordt gesproken in Groningen, Drenthe, Overijssel, de Noordoost-Veluwe, de Achterhoek en in Oost- en Weststellingwerf.

Bron: NOS

Tekort aan vrijwilligers bedreigt Zeeuws erfgoed

8 oktober 2018

Zeeuws cultureel erfgoed dreigt verloren te gaan als er geen nieuwe vrijwilligers komen. Dat zegt Marc Kocken van de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ).

De SCEZ wil daarom een vacaturebank maken waar mensen zich kunnen oriënteren op de mogelijkheden om als vrijwilliger iets te doen in het Zeeuws cultureel erfgoed. Het kan dan zowel gaan om musea en historische gebouwen (materieel cultureel erfgoed) als immaterieel cultureel erfgoed.

Bron: PZC

Nieuw onderzoek naar design: GEO-DESIGN

8 oktober 2018

Ter gelegenheid van Dutch Design Week 2018 en in het kader van de langdurige samenwerking met het Van Abbemuseum, presenteert Design Academy Eindhoven het eerste prototype van een nieuw onderzoek, GEO-DESIGN.

GEO-DESIGN benadert design vanuit een onderzoekend perspectief en stelt een nieuwe vorm van onderzoek voor naar de sociale, economische, geografische en geopolitieke krachten die het werk van ontwerpers van vandaag bepalen.

Bron: Van Abbemuseum

Nederlandse e-boeken sneller bij digitale bibliotheek

8 oktober 2018

Nederlandstalige e-books van Nederlandse uitgevers zijn voortaan zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk binnen een jaar beschikbaar voor bibliotheekleden. Dat hebben zeven partijen uit de boekenbranche vandaag afgesproken. Ook krijgen auteurs, vertalers en beeldmakers zekerheid over de betaling bij uitlening van hun e-book. Auteurs, vertalers en beeldmakers worden voortaan per uitlening betaald. De opbrengst wordt 50/50 verdeeld tussen de uitgever en de auteur, vertaler of beeldmaker.

Voor de uitvoering maakt minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) budget beschikbaar dat oploopt tot €3 miljoen in 2021. 

Door de afspraken komen er meer titels, meer actuele titels en meer titels voor de jeugd beschikbaar. Op dit moment telt de Online Bibliotheek 21.000 e-books, van de in totaal circa 35.000 titels. De verwachting is dat dit aantal groeit naar 27.000 e-books eind volgend jaar.

De nieuwe afspraken in het convenant e-lending gelden vanaf 1 januari 2019 en zijn gemaakt tussen zeven partijen: het ministerie van OCW, de Koninklijke Bibliotheek (KB), de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB), de Groep Algemene Uitgevers (GAU), de Auteursbond, de Stichting Lira en de Stichting Pictoright.

Bron: Rijksoverheid, NOS

Digitale tv levert meer op dan games, bioscoopfilms of boeken

3 oktober 2018

De Nederlandse consument gaf in 2017 het meest uit aan digitale betaalkanalen op televisie en onlinevideodiensten als Netflix. Die leverden in 2017 1,471 miljard euro op. Aan games gaven consumenten 886 miljoen euro uit. Consultancybureau PwC verwacht dat dat volgend jaar meer dan 1 miljard euro zal zijn, zo staat in Entertainment & media outlook for the Netherlands 2018-2022. Vijf jaar geleden bedroegen de uitgaven aan games nog maar de helft van dat bedrag. Aan muziek spendeerde de consument 912 miljoen, waarvan 569 miljoen aan concerten. Aan tijdschriften gaven consumenten 277 miljoen euro uit, aan bioscoopkaartjes 302 miljoen, aan boeken 530 miljoen en aan kranten 860 miljoen.
Bron: Volkskrant, de cijfers van PwC

Inhoud syndiceren