Cultuurnieuws

R'damse Kunstraad pleit voor vernieuwing

29 april 2017

De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) adviseert het college van B&W om naast de bestaande subsidies een laagdrempelig impulsprogramma voor makers en nieuwe culturele initiatieven in te stellen om vernieuwing in de culturele sector te stimuleren.

De RRKC concludeert dat er drie algemene behoeften zijn: om nieuwe makers en nieuwe instellingen een plek binnen het systeem te bieden, om gevestigde organisaties meer in beweging te krijgen, en om nieuwe culturele ontwikkelingen te ondersteunen en te faciliteren.

De Raad stelt een pilot voor van drie jaar, met een jaarlijks budget van 500.000,- euro.
Advies

 

9 ton voor onderzoek digitaal erfgoed beschikbaar

28 april 2017

Onderzoekers uit tien landen kunnen weer gezamenlijk voorstellen indienen voor het Joint Programming Initiative (JPI) Cultural Heritage and Global Change. Dit keer is het onderwerp betrokkenheid bij en behoud van digitaal erfgoed.

Er is ongeveer 4,5 miljoen euro beschikbaar, waarvan 9 ton voor Nederlandse onderzoekers. Deze derde zogenaamde JPI Digital Heritage call opende op 24 april 2017.

Er wordt ingezet op discipline-overstijgend onderzoek waarbij betrokkenheid van het erfgoedveld (beleid, maatschappij, bedrijven) voorop staat. Een onderzoeksvoorstel kan gezamenlijk worden ingediend door onderzoekers uit de volgende landen: Cyprus, Tsjechië, Frankrijk, Nederland, Noorwegen, Polen, Spanje, Zweden, Verenigd Koninkrijk, Wit-Rusland.

De oproep staat open voor 3-jarige onderzoeksprojecten en sluit op 22 juni 2017. Later dit jaar wordt nog een call gelanceerd over de veranderende omgeving van erfgoed, zoals het klimaat en demografie.
Meer informatie

Omzet Nederlandse muziekindustrie weer gestegen

26 april 2017

De Nederlandse muziekindustrie zag de omzet in 2016 met 13,1% stijgen, naar 154,8 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van de NVPI, de branchevereniging van de entertainmentindustrie.

Steeds meer consumenten willen onbeperkt muziek luisteren waardoor het omzetaandeel van streaming voor het eerst hoger is dan dat van de fysieke markt. De omzet uit streaming steeg naar 84,7 miljoen euro en is 38,2% hoger in vergelijking met 2015. Het succes van de streamingmarkt heeft ervoor gezorgd dat de digitale markt 60,1% van de totale omzet bedraagt. Van de 93,6 miljoen euro aan digitale omzet wordt 84,7 miljoen (90,5%) gerealiseerd door streamingsdiensten.

Binnen de fysieke markt blijft de vinylverkoop stijgen; 49,4% meer omzet ten opzichte van het jaar ervoor. Daarmee maakt vinyl 23,9% uit van de fysieke album markt. De totale fysieke markt bedroeg 61,2 miljoen euro en laat daarmee een lichte daling zien van 5,4%.

De NVPI verwacht dat de streamingmarkt verder zal stijgen in de komende jaren. Vooral muziekmaatschappijen met een diepe catalogus hebben veel baat bij een groeiende digitale markt. Ook de vertegenwoordiger van de internationale muziekindustrie, de IFPI, maakte (wereldwijde) cijfers bekend. Internationaal steeg de omzet met 5,9%. Nederland staat qua omzet op de tiende plaats in de wereld.

Overijssel richt eigen cultuurfonds op

26 april 2017

De provincie Overijssel geeft een impuls aan kleine culturele initiatieven in de provincie met het instellen van een eigen fonds bij het Prins Bernhard Cultuurfonds: Kleine Culturele Initiatieven Provincie Overijssel (KCIPO). Voor de komende vier jaar is er door de provincie 595.000 euro beschikbaar gesteld. Met dat geld kunnen circa 350 cultuurprojecten worden gerealiseerd.
Bron: Cultuurfonds.nl

Pleidooi Nationale Opera & Ballet voor kunsteducatie

25 april 2017

Nationale Opera & Ballet in Amsterdam heeft bij de opening van een nieuwe educatieruimte, de Odeonzaal, een raad van jonge ambassadeurs geïnstalleerd en gepleit voor een verplicht eindexamen kunst.

De nieuwe zaal is geschikt voor educatieve activiteiten, maar ook voor recitals, openbare repetities en workshops. Bij de opening benoemden Freek en Hella de Jonge de raad van jonge ambassadeurs, ook wel ‘Spektakelaars’. De elf jongeren in de raad mogen opera- en balletvoorstellingen bezoeken, repetities bijwonen en zelf projecten opzetten en uitvoeren. Nationale Opera & Ballet wil hiermee een wederzijdse betrokkenheid en uitwisseling van ideeën bewerkstelligen. 

Algemeen directeur Els van der Plas pleitte in haar openingsspeech voor het verplicht stellen van kunst als examenvak op de middelbare school.
Bron: Theaterkrant

 

29 april Bookstore Day

25 april 2017

In navolging van de uit Amerika overgewaaide Recordstore Day is het op 29 april Bookstore Day. De dag is bedoeld is bedoeld voor alle onafhankelijke boekwinkels en wordt georganiseerd door Libris i.s.m. Yaël Vinckx, schrijver en journalist.

Van Gogh Museum richt zich op jongeren met migratieachtergrond

25 april 2017

Het Van Gogh Museum introduceert een nieuw programma om de band met jongeren met een migratieachtergrond te versterken, 'Van Gogh verbindt’. De komende vier jaar worden er veertig activiteiten ontwikkeld die het museum relevanter moet maken voor de jeugd met bijvoorbeeld een Surinaamse, Turkse, Antilliaanse en Marokkaanse achtergrond.

Doel van 'Van Gogh verbindt' is niet alleen het bereiken van een nieuw publiek, maar ook het meten van de maatschappelijke impact van deze cultuurparticipatie. Daarvoor werkt het museum samen met het Impact Centre Erasmus (ICE) van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Bron: Van Goghmuseum

 

Beheer cultuurgebouwen Rotterdam schiet tekort

25 april 2017

Het beheer van ruim 1400 gemeentelijke panden voor culturele activiteiten in Rotterdam, zoals theaters en musea, schiet ernstig tekort. Onderhoud en financiële controle zijn onvoldoende geregeld. Dat constateert de onafhankelijke Rekenkamer Rotterdam in een rapport over het beheer van circa 1,2 miljard euro aan zogenoemde maatschappelijke gebouwen in de stad.
Bron: Architectenweb

Maatregelen noodzakelijk voor verbeteren arbeidsmarkt culturele sector

21 april 2017

In een gezamenlijk advies ('Passie gewaardeerd') komen de Sociaal-Economische Raad (SER) en de Raad voor Cultuur met concrete voorstellen om het verdienvermogen in de sector te vergroten, de inkomenszekerheid te verbeteren, scholing te bevorderen en het overleg tussen werkgevers en de vakbeweging te versterken. Dat is nodig om de zwakke positie van mensen op de arbeidsmarkt in de culturele en creatieve sector te verbeteren.

In een eerdere verkenning (januari 2016) hebben de SER en Raad voor Cultuur vastgesteld dat de arbeidspositie van veel mensen in de culturele en creatieve sector zorgwekkend is.

De raden zien het vergroten van het verdienvermogen als een noodzakelijke voorwaarde om de situatie van de werkenden in de sector te verbeteren. Een bloeiend cultureel leven trekt veel bezoekers, toeristen en bedrijven. De economische waarde die de sector daarmee creëert, moet meer bij de makers zelf terechtkomen. Dat vraagt om een sterk georganiseerde sector die duidelijker zijn meerwaarde laat zien; en om een overheid waarbij ministeries en gemeenten het beleid op elkaar afstemmen.

De raden adviseren een landelijk platform op te richten, waar best practices en kennis worden gedeeld. Ook moet het auteursrecht beter worden gehandhaafd. Daarnaast doen de raden diverse voorstellen om de inkomenszekerheid te versterken en scholing te stimuleren.

Het advies is tot stand gekomen op verzoek van de Federatie Cultuur en de Kunstenbond.
Lees verder

Rijksmuseum en Van Gogh Museum hoog in top 50 dagattracties

20 april 2017

Het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum staan op de tweede en derde plaats van de vijftig best bezochte dagattracties van Nederland met respectievelijk 2,2 en 2 miljoen bezoekers. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). De Efteling in Kaatsheuvel voert opnieuw de lijst aan met 4,7 miljoen bezoekers.

De dagattracties in de top 50 waren vorig jaar goed voor zestien miljoen buitenlandse bezoekers. Het Van Gogh Museum was met bijna 1,8 miljoen buitenlandse toeristen het populairst, op de voet gevolgd door de Zaanse Schans met bijna 1,6 miljoen buitenlandse bezoeken. Het Anne Frank Huis ontving ruim 1,2 miljoen buitenlandse gasten.

In totaal trokken de attractieparken, dierentuinen, musea, zwembaden en recreatiegebieden in de top 50 zo'n 42 miljoen bezoekers in 2016. Bron: Het Parool

 

Inhoud syndiceren