Op onderwerp

Zoeken

Per maand

Cultuurnieuws

Droogte veroorzaakt problemen voor kastelen

14 augustus 2018
De droogte leidt tot schade aan eeuwenoude tuinen en parken bij kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen. Het herstel zal volgens de stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL) jaren duren. 
 
De sKBL onderzocht onder haar 150 aangesloten de effecten van de droogte. Zo'n 80 procent van de landgoed- en kasteeleigenaren meldt schade aan bos, park of tuin. Door watergebrek zijn veel kasteelgrachten en vijvers drooggevallen. Dat leidt tot risico's voor funderingen van het gebouwde erfgoed. 

Bron: sKBL, NOS

Ticketmaster stopt met doorverkoopwebsite

13 augustus 2018

Kaartverkoper Ticketmaster stopt met de website Seatwave waar mensen concertkaartjes kunnen doorverkopen. Per direct zijn er geen nieuwe tickets te koop op Seatwave en het vergelijkbare platform Get Me In. In plaats daarvan komt er een nieuwe dienst, waar mensen tickets met elkaar kunnen uitwisselen "voor het aankoopbedrag of minder". Begin volgend jaar is die in Nederland beschikbaar.
Bron: Ticketmaster, NOS

Truze Lodder tijdelijke voorzitter RvT Stedelijk Museum

8 augustus 2018

Truze Lodder is benoemd tot tijdelijke voorzitter van de Raad van Toezicht van het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Na het vertrek van directeur Beatrix Ruf uit het Amsterdamse museum eind vorig jaar, nam ook een deel van de raad zijn ontslag. Begin augustus legde interim-voorzitter van de raad, Cees de Bruin, wegens gezondheidsredenen zijn functie neer. Gisteren werd bekend dat ook de resterende raadsleden dinsdag zijn afgetreden.

Lodder heeft de opdracht gekregen om een nieuwe raad samen te stellen, en zal daar tot het einde van het jaar mee bezig zijn.
Bron: de Volkskrant

Lees ook: 'Directie Stedelijk Museum Amsterdam ziet niets in terugkeer oud-directeur Ruf'.
Bron: Nu.nl

Manon Veenendaal nieuwe directeur NMF

7 augustus 2018

Manon Veenendaal volgt Marcel Schopman op als directeur/bestuurder van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF).

Het fonds voorziet professionele musici van hoogstaande en vaak kostbare instrumenten. In de dertig jaar van zijn bestaan heeft het NMF meer dan 2500 musici aan een muziekinstrument geholpen. Op dit moment spelen zo'n 400 musici op een instrument van het NMF. 

Bron: NMF

Concertgebouworkest ontslaat chef-dirigent Gatti

2 augustus 2018

Het Concertgebouworkest heeft chef-dirigent Daniele Gatti ontslagen. Op 26 juli publiceerde de Washington Post een artikel waarin Gatti werd beschuldigd van ongepast gedrag. Sinds het verschijnen van het artikel heeft een aantal vrouwelijke collega’s van het Concertgebouworkest ongepaste ervaringen gemeld, meldt het orkest in een verklaring. Dit heeft gezorgd voor een onherstelbare beschadiging van het vertrouwen tussen het orkest en de chef-dirigent.
Bron: NRC

Omzet boekenbon sterk gedaald

31 juli 2018

De boekenbon bevindt zich in zwaar weer. De omzet is afgelopen tien jaar met bijna 50 procent gedaald. In 2008 was de verkoop van de kaart nog 38 miljoen euro waard, in 2017 nog maar 20 miljoen. Dat blijkt uit interne stukken van de Koninklijke Boekverkopersbond, zo bericht de NOS.

De Boekverkopersbond, met zo'n 1100 aangesloten boekhandelaren, beraadt zich over de toekomst van de boekenbon. De leden hebben nog tot middernacht om te stemmen over het te volgen pad. Tot de maatregelen die zijn voorgesteld tijdens de ledenvergadering hoort bijvoorbeeld een bonus voor verkopers en een hogere marge voor de uitgever van de bon. Wanneer boekverkopers zich niet massaal achter het plan scharen, zal de bond de productie, logistiek en administratie uitbesteden aan een ander bedrijf, of de aandelen in Boekenbon BV, uitgever van de boekenbon, deels of geheel verkopen.

Bron: NOS

Nederlandse cultuurexport iets gestegen

25 juli 2018

In 2017 werden 15.080 activiteiten van Nederlandse makers en organisaties in 110 landen en 2.381 steden wereldwijd geregistreerd. Dat is een lichte stijging ten opzichte van de 14.925 activiteiten die DutchCulture in 2016 vastlegde. DutchCulture verzamelt de data om het internationaal cultuurbeleid van Nederland te monitoren, om trends te signaleren en om Buitengaats makers aan elkaar te koppelen. In de top 5 van grootste cultuurexportlanden heeft Duitsland het stokje overgenomen van de Verenigde Staten en staat nu op nummer 1. Verwacht wordt dat de door Amerika aangekondigde strengere visa en strengere belastingmaatregelen voor buitenlandse artiesten het aantal activiteiten van Nederlandse cultuurprofessionals in de VS verder zal beperken.
Bron: DutchCulture

Cijfers uit voorgaande jaren zijn te vinden in de internetcatalogus

Boeken- en e-boekbarometer: spannende boeken populair in 2e kwartaal

17 juli 2018

Het Centraal Boekhuis presenteerde vandaag een nieuwe e-bookbarometer en boekenbarometer (tot en met juni 2018). 

De afzet via webshops blijft groeien, net als het lezen van e-books via de bibliotheek en via abonnementen. 
De totale afzet van de verkoop van fysieke boeken krimpt. Het aandeel boeken dat via webshops wordt verkocht, is licht gestegen (1.1% ten opzichte van vorige kwartaal). E-bookverkopen laten een lichte krimp zien ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden. 
Bron: CB

Kunstenaar Joep van Lieshout krijgt eigen kunstfonds

11 juli 2018

De bedoeling van het nieuwe Joep van Lieshout Fonds is om rentevrije leningen te verschaffen aan kunstenaars voor hun eindexamenproject of in het eerste jaar van hun afstuderen. Daarnaast verstrekt het fonds ook rentevrije leningen aan eigengereide kunstenaars die een nieuw project starten.

Het fonds is nieuw op naam binnen Fonds Kwadraat. Fonds Kwadraat is een in 1971 door en voor kunstenaars opgericht leningenfonds, dat oorspronkelijk was bedoeld voor beeldhouwers. De naam staat voor de vermenigvuldiging van kapitaal: een bedrag wordt uitgeleend en komt terug, zodat het opnieuw kan worden uitgeleend voor een ander project.

Het fonds is 10.000 euro groot. Eindexamenkandidaten kunnen maximaal 800 euro lenen, terug te betalen in 20 termijnen van 40 euro. De aanvragen voor het Joep van Lieshout Fonds worden beoordeeld door een speciale commissie, met daarin kunstenaars en ontwerpers.

Bron: NRC

Jakob van der Waarden nieuwe directeur Raad voor Cultuur

10 juli 2018

Jakob van der Waarden wordt met ingang van 1 september 2018 algemeen secretaris/directeur van de Raad voor Cultuur. Van der Waarden volgt Jeroen Bartelse op, die volgende maand aan de slag gaat als algemeen directeur van muziekpodium TivoliVredenburg.

Momenteel werkt Van der Waarden nog als hoofd beleid bij de directie Hoger Onderwijs en Studiefinanciering van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Bron: Raad voor Cultuur

Inhoud syndiceren