Deze pagina gaat over de Regionale Cultuurindex uit 2018, met data over 2016. Als opvolger hiervan presenteerden de Boekmanstichting en Atlas Research in 2022 de Regionale Cultuurmonitor met data over 2019.
Waar staan de meeste musea voor beeldende kunst, hoe lopen de financiën binnen de cultuursector en in welke provincie gaan de meeste boeken over de toonbank? En wat betekent dat dan eigenlijk? De Boekmanstichting en Atlas Research (voorheen Atlas voor gemeenten) bieden met deze eerste editie van de Regionale Cultuurindex inzicht in de staat van cultuur per provincie. Daarmee is deze index een aanvulling op de Cultuurindex Nederland, waarin landelijke trends worden getoond vanaf 2005.
Met 88 variabelen zijn drie pijlers ingevuld die per provincie een beeld geven van het culturele aanbod (capaciteit), het gebruik dat hiervan wordt gemaakt (participatie) en de financiën (geldstromen). Met deze gegevens wordt duidelijk hoe de Nederlandse provincies zich tot elkaar verhouden. Om provincies onderling goed te kunnen vergelijken dient rekening te worden gehouden met de omvang van de provincies en zijn de waardes per provincie gedeeld door het aantal inwoners. Daarnaast zijn binnen de pijlers vergelijkbare eenheden opgezocht. Zo is er voor participatie gekeken hoeveel tijd er per inwoner per jaar besteed wordt aan cultuur, en bij geldstromen hoeveel euro er per inwoner met deze tijdsbesteding gemoeid is. Voor capaciteit is een unieke, gewogen methode gebruikt die verschillende vormen van cultureel aanbod in een eenduidige score samenbrengt.
De Regionale Cultuurindex biedt een indeling in pijlers, maar ook is het mogelijk om per sector te kijken naar kenmerken die verschillende provincies onderling verbinden of juist van elkaar onderscheiden. Hierbij zijn dezelfde sectoren gebruikt als in de Cultuurindex Nederland: podiumkunsten, beeldende kunst, letteren, erfgoed en film. Voor elk van deze sectoren zijn de gegevens binnen de pijlers capaciteit en participatie snel inzichtelijk te maken op deze website, maar is ook een verdiepende analyse beschikbaar. Bij de pijler geldstromen zijn de gegevens per provincie onderverdeeld in eigen inkomsten, gemeentelijke en provinciale cultuuruitgaven en meerjarige Rijkssubsidies.
Het materiaal dat te vinden is binnen de Regionale Cultuurindex, biedt een basis waarop verder kan worden gebouwd. Door provincies een plek te geven in een structuur van ranglijsten bestaat het gevaar dat overhaaste conclusies worden getrokken vanuit het beeld dat hierbij ontstaat. Desalniettemin vormt dit een startpunt waarbij alle provincies op een gelijke manier worden benaderd. Het streven is dan ook niet een ranglijst te realiseren, maar om een instrument te leveren dat een zo werkbaar mogelijke weerslag geeft van hoe het cultuurbeleid van de verschillende overheden die in Nederland actief zijn, zich in het land manifesteert.
Voor de gegevens die zijn opgenomen in de Regionale Cultuurindex is een overzichtelijke verantwoording geschreven.
De Regionale Cultuurindex is een project van de Boekmanstichting en Atlas Research (voorheen Atlas voor gemeenten) en werd mede mogelijk gemaakt door een genereuze bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds.