Boekmanstichting Kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid

Home » Verdieping » Boekman artikelen » ‘Tijdelijkheid is niet erg, maar wat is de stap erna?’

'Tijdelijkheid is niet erg, maar wat is de stap erna?’

De uitdagingen van het broedplaatsenbeleid

‘Kunstenaars krijgen meestal een tijdelijk onderkomen in panden die leegstaan, in afwachting van een commercieel interessante invulling’.

‘Doorstroom kan volgens de wethouder een goed middel zijn om kunst en cultuur te stimuleren’.

‘We moeten woongebieden ontwikkelen en soms heeft dat gevolgen voor de broedplaatsen. Deze hebben tijdelijk de ruimte gehad in de aanloop naar de verdere ontwikkeling van het gebied’.

‘Kunstenaars en creatieve bedrijfjes moet je daarvoor de ruimte geven en dat kun je economisch gezien niet altijd op een weegschaal leggen’.

‘Als er gebouwen vrijkomen, kunnen we kijken of het de moeite waard is om het op te kopen voor een broedplaatsbestemming’.

‘De gemeente moet nadenken hoe het meer duidelijkheid over de toekomst kan geven en meer continuïteit kan garanderen. Dan blijven de kennis en connecties die je samen hebt opgebouwd voor de toekomst behouden.’

Literatuur

  • Deenen, E. (2020) Aanpak broedplaatsen gemeente Groningen. Groningen: Gemeente Groningen.
  • Gemeente Amsterdam (2019) Amsterdams atelier- en broedplaatsenbeleid 2019-2022. Amsterdam: Gemeente Amsterdam, Bureau Broedplaatsen.
  • Meliani, T. (2019) De kracht van kunst en cultuur: hoofdlijnen kunst en cultuur 2021-2024. Amsterdam: Gemeente Amsterdam.
  • Rook, P. de (2020) Cultuurnota 2021-2024: gemeente Groningen. Groningen: Gemeente Groningen.

Wietse Schmidt

Wietse Schmidt is freelance journalist en publiceert kunst- en cultuurartikelen in lokale media als de Brug en landelijke kranten als De Telegraaf

Partners & subsidiënten