Boekman 103
De kunstenaars anno 2015 knopen de eindjes aan elkaar, zijn inventief in het steeds opnieuw vinden van inkomsten, hebben doorgaans een gemengde beroepspraktijk waardoor zij niet alleen hun inkomstenbronnen maar ook hun risico’s spreiden, maken lange dagen en leven sober. Dit blijkt uit de interviews met kunstenaars uit geheel verschillende disciplines voor Boekman 103.
Dit nummer laat bovendien zien dat het kunstklimaat erodeert. In de afgelopen jaren is de orderportefeuille van de meeste architectenbureaus danig geslonken, waardoor de geldstroom is opgedroogd. Massaal ontslag van architecten was het gevolg. Maar terwijl de architectuursector weer aantrekt, zijn nu de amateurkunsten en cultuureducatie aan de beurt. Aan de lopende band worden de centra voor de kunsten opgeheven en de kunstdocenten op straat gezet. Daarnaast gaan theaters failliet en kunnen de optredende podiumkunstenaars niet uitbetalen. De economische crisis en overheidsbezuinigingen in de cultuursector zijn voor een belangrijk deel debet aan de kaalslag, een ontwikkeling die, zo blijkt uit de verhalen van de kunstenaars, diep ingrijpt op hun persoonlijk leven.
Meewerkende auteurs aan dit nummer: René Bekkers, Irma Borst, Job van Dooren, Saskia Franssen, René Goudriaan, Ineke van Hamersveld, Marielle Hendriks, Robbert van Heuven, Merel Keuper, Olaf Koops, Gijsbert Koren, Dimitri Lahaut, Jack van der Leden, Daan van Lent, Dana Linssen, Ad Maatjens, André Nuchelmans, Robert Oosterhuis, Ryclef Rienstra, Jeroen Saris, Claire van Teunenbroek en Bastiaan Vinkenburg.
Interviews met cabaretière Carolien Borgers, beeldend kunstenaar Thijs Jansen, architecte Lana de Croq en trompettist Victor Borkent.
Boekman 103 is tot stand gekomen in samenwerking met Bureau Berenschot en de Werkgroep Filantropische Studies aan de Vrije Universiteit Amsterdam en mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.