Boekman 104
Wie actief of passief deelneemt aan kunst en cultuur geeft niet alleen zin aan zijn leven, maar werkt ook aan zijn gezondheid. Steeds meer onderzoeksresultaten wijzen in die richting. Door met kunst en cultuur bezig te zijn, worden er bijvoorbeeld verschillende delen van de hersenen geactiveerd en uitgedaagd, precies wat nodig is om achteruitgang tegen te gaan. En achteruitgang betekent op termijn verlies van onafhankelijkheid en zelfstandigheid, een kostbaar bezit, zeker voor ouderen.
Ouder worden met kunst betekent voor de gezondheid dus betere vooruitzichten. Positieve resultaten en verklaringen uit de praktijk hierover worden ondersteund door onderzoeksresultaten van onder meer neurowetenschappers. Ook wetenschappers uit andere disciplines proberen met behulp van steeds verfijnder en preciezer op het doel afgestemde onderzoeksmethoden, de effectiviteit van kunst te staven, in bijvoorbeeld de ouderenzorg, gehandicaptenzorg, jeugdzorg en geestelijke gezondheidszorg, maar ook in ziekenhuizen en revalidatiecentra. Een kleine greep uit de bevindingen die in Boekman 104 geboekstaafd worden.
Meewerkende auteurs aan dit nummer: Bob Collins, Truus Gubbels, Ineke van Hamersveld, Marielle Hendriks, Susan van Hooren, Jack van der Leden, Jarno Nillesen, André Nuchelmans, Frits van Oostrom, Pier Luigi Sacco, Erik Scherder. Paul Schnabel, Rineke Smilde, Cas Smithuisen, Twan van Venrooij en Sophia Zürcher.