Op 10 februari 2020 vond in het Akoesticum in Ede een bijzonder experiment plaats. Voor het eerst organiseerden LKCA en de Boekmanstichting namelijk een onderzoeksconferentie in de vorm van een common. Deelnemers luisterden niet zoals op een meer traditionele conferentie naar de verhalen van één of meerdere experts, maar zij deelden in verschillende gespreksvormen actief en gelijkwaardig hun kennis, ervaring en wijsheid om samen tot collectieve nieuwe kennis te komen.
Aan de hand van observaties, interviews en de evaluaties die deelnemers achteraf invulden, kijkt de publicatie Een conferentie als common: (hoe) werkt dat? terug op deze dag. Want hoe gaat een conferentie als common nu precies in zijn werk? Wat nemen deelnemers aan het einde van de dag mee naar huis? En welke lessen zijn er uit de dag te trekken voor wie zelf een conferentie in deze vorm wil organiseren?
Auteur: Bjorn Schrijen, Hannah van der Plaat en Claartje Rasterhoff
Tijdens de conferentie werd ook een zine-workshop georganiseerd door The Autonomous Fabric (onderzoeksprogramma van de Willem de Kooning Academie), in samenwerking met Worm Pirate Bay en 6 (Isla)(nds) zine. De zine-workshop ging uit van de idee dat door gezamenlijk maken, andere inzichten ontstaan op de commons. De sessie startte met de vraag wat commoning voor eenieder betekent. Elke deelnemer werd gevraagd dit op een eigen manier te articuleren en te visualiseren. Door middel van schrijven, tekenen, knippen/plakken en kopiëren werden ter plekke de pagina’s gemaakt. Deze werden gezamenlijk bediscussieerd en onderzocht en direct bij elkaar gebracht in een gemeenschappelijke zine.