Muziek en emotie: een onderwerp waar iedereen associaties bij heeft. Maar hoe zit het eigenlijk met de emoties van de musicus op het podium? Voelt de musicus de emoties van de muziek? Of doet hij/zij maar alsof? En, merkt de luisteraar het verschil? Klinkt de muziek bijvoorbeeld anders? Of verschillen de bewegingen van de musicus?
Tijdens Onderzoek in zicht gaat muziekpsychologe dr. Anemone van Zijl dieper in op haar onderzoek naar de musicus en zijn of haar emoties. Zij heeft dit onderzocht aan de hand van interviews met gerenommeerde musici én door middel van experimenteel psychologisch onderzoek, waarbij zij gebruik heeft gemaakt van de nieuwste technologieën op het gebied van bewegingsonderzoek en audioanalyse.
Anemone van Zijl studeerde cultuurwetenschappen en wetenschap- en techniekstudies aan de universiteit van Maastricht. Haar fascinatie voor hetgeen muziek met mensen doet, verdiepte ze tijdens een studie muziekpsychologie aan de universiteit van Keele in Engeland. In Finland promoveerde ze aan de universiteit van Jyväskylä op een onderzoek naar de emoties van musici en het effect daarvan op hun uitvoeringen. Als onderzoeker is ze onder meer betrokken bij projecten van de Guildhall School of Music & Drama in Londen en het Conservatorium van Amsterdam.
Bekijk hier het proefschrift van Anemone van Zijl.
Datum: maandag 19 september 2016
Tijd: 16.00 – 17.30 uur
Locatie: Boekmanstichting
Toegang: gratis
Aanmelden noodzakelijk i.v.m. een beperkt aantal plaatsen.
Met de reeks Onderzoek in zicht biedt de bibliotheek van de Boekmanstichting onderzoekers een podium om hun scriptie of dissertatie op het gebied van kunst- en cultuurbeleid en praktijk toe te lichten. Dit kan ook lopend onderzoek betreffen.