Agendapunt
Nieuwste podcast • Seizoen 1 • Donderdag 6 april 2023
Aflevering 1: Toegang tot cultuur
Het is lang niet voor iedereen vanzelfsprekend om een podium of museum op 10 minuten fietsafstand te hebben –en daarmee kan er nog veel gesleuteld worden aan toegang tot kunst en cultuur voor iedereen. In deze aflevering neemt adviseur en belangenbehartiger Nicolle van Lith (Cultuurslagers) ons mee in de manieren waarop ze zich inzet voor makers en cultuur in de regio. Ze ziet hierin een kerntaak voor provincies, maar streeft het liefst naar éen overheid: een gedeelde verantwoordelijkheid met gemeentes en het Rijk. Ook spreekt ze over het Nederlandse subsidiebestel en in hoeverre dat houdbaar is: geïnstitutionaliseerde cultuur weet z’n weg te vinden –maar wanneer wordt het een vanzelfsprekendheid om ‘mensgerichte’ en minder-georganiseerde cultuur ook een plek te geven? En wat zegt dit over de belemmering van toegang tot cultuur in brede zin?
Op zoek naar meer verdieping? Lees deze stukken uit onze kennisbank!
- Boekman Extra #39: Provinciaal kunst- en cultuurbeleid
- Wat is het werk? Gesprekken tussen denkers en makers
- Beweging in het bestel
- Hoe het cultureel ecosysteem kan floreren voor iedereen
- Kunst, crisis en transitie : een Fair New World in de kunsten?!
De podcast is te beluisteren via Spotify, Apple podcasts en onze website
Een audio-archief over kunst, cultuur en beleid
Agendapunten bepalen het gesprek – op het werk, in de politiek, bij de vereniging en tijdens de continue samenwerkingen in het culturele veld. Een agendapunt als geheugensteun, ter verduidelijking of als planningstool. Super handig. Maar wie of wat bepaalt de agenda van cultuurbeleid?
Als schakel tussen cultuurbeleid en praktijk zoekt de Boekmanstichting naar manieren om haar koppelfunctie te vervullen, dus vragen wij in de podcast Agendapunt iedere aflevering een denker, doener, maker, organizer of onderzoeker om een punt in te brengen. Zo krijgen we oog voor thema’s die te weinig op de agenda staan – of juist wat vaker terug moeten komen.
Naast onderzoek, presentaties en tijdschrift Boekman zetten we de podcast in om dichter op actuele ontwikkelingen in het creatieve veld te zitten. Wat is de rol van een kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid in een tijd van verandering? Welke vragen leven er, zijn verborgen of vervormd in de creatieve sector? Verhalen die we horen en cijfers die we meten zijn essentieel voor het vormen en beïnvloeden van beleid. Wat gebeurt er als we andere perspectieven verzamelen – en op de agenda zetten?
In de loop van 2023 brengen wij verschillende afleveringen uit. Deze zijn te beluisteren via Spotify, Apple, YouTube en onze website.
Cover ontwerp: Yusser Salih | Audio edit: Ahmet Buyuk
Meer uit seizoen 1
Proloog - Keuzes maken
Voor welke keuzes kom je te staan als onderzoeker en hoe beïnvloedt dat je werk, de uitkomsten en uiteindelijk beleid? In de proloog zoomen we in op de rol van onderzoek en de verantwoordelijkheden die daarbij komen kijken. Podcast-host Hodan Warsame gaat hierbij in gesprek met Rogier Brom (onderzoek coördinator Boekmanstichting) met aanvullingen van Maartje Goedhart (onderzoeker Boekmanstichting). Ze spreken over de wisselwerking tussen beleid, praktijk, onderzoek en het (vele of weinige) nut van cijfers.
De podcast is te beluisteren via Spotify, Apple podcasts en onze website
Op zoek naar meer verdieping? Lees deze stukken uit onze kennisbank!
- Is it really about the evidence? Argument, persuasion, and the power of ideas in cultural policy. E. Belfiore
- Stop measuring, start understanding! : an arts policy and management researcher’s autobiographic account of the urgency of an ethnographic turn in research on the values of art, Chiaravalloti, F.
- How to shape policy through research
- De kracht van creativiteit, G. Uslu
- Inspiratie kun je meten : impact van de culturele sector
- A value based approach to assessing changes in cultural policies, K. Mlitz en Q. van de Hoogen
- Making data work, Walmsley, B. et al.