Boekmanstichting Kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid

Home » Lezing Bart Römer en Margo van der Valk over een inclusieve filmsector

Deze activiteit heeft plaatsgevonden op:

Maandag 24 sep ’18

Lezing Bart Römer en Margo van der Valk over een inclusieve filmsector

In de laatste lezing in de reeks inclusiviteit is het woord aan Bart Römer (directeur Nederlandse Filmacademie) en Margo van der Valk (beleidsmedewerker Nederlands Filmfonds). Zij vertellen over de concrete stappen die ze zetten richting meer inclusiviteit binnen de Nederlandse filmwereld.

Creatieve opleidingen kunnen een belangrijke rol spelen bij het zorgen voor een meer inclusieve cultuursector. De Nederlandse Filmacademie streeft actief naar meer diversiteit en inclusiviteit binnen de opleiding, maar ook binnen de filmwereld. Bart Römer vertelt over de plannen die er zijn om dit te bereiken en over de concrete stappen die hiertoe al zijn genomen. Daarnaast wordt ook ingegaan op initiatieven om jongeren met diverse achtergronden te betrekken bij film. Römer deelt zijn visie op het omgaan met inclusiviteit, voor nu en in de toekomst.

Naast aandacht vanuit de opleidingen, is er ook vanuit de Rijkscultuurfondsen veel aandacht voor een meer inclusieve sector. In een ingezonden brief geven de directeurs aan dat ‘een inclusieve cultuursector, diversiteit van makers en publiek en pluriformiteit van uitingen’ een topprioriteit hebben in de komende periode. Het Nederlands Filmfonds is al langere tijd bezig om enerzijds zicht te krijgen op inclusiviteit binnen de sector en anderzijds met maatregelen een meer diverse sector te stimuleren. Margo van der Valk zal dit als reactie op de presentatie van Bart Römer toelichten. Een voorproefje hiervan is al te lezen in deze reportage in Boekman #115, waarbij ook een infographic werd gepubliceerd vanuit de Cultuurindex Nederland.

Over lezingenreeks 
Steeds meer wordt duidelijk dat er onder cultuurmakers en cultuurconsumenten nog steeds groepen bestaan die geen aansluiting vinden bij het cultuurbestel. In juni 2018 verscheen Boekman #115, waarin is gekeken naar de mogelijkheden van een inclusief cultuurbestel.

Lees hier het verslag van de eerste lezing in deze reeks met Erik Schrijvers (WRR) en Kivilcim Özmen (Federatie Cultuur).
Lees hier het verslag van de tweede lezing in deze reeks met Cynthia Dekker (Rotterdam Festivals) en Rento Zoutman (RRKC).
Lees hier het verslag van de presentatie van Boekman 115 i.s.m. het LKCA.

Datum: maandag 24 september 2018
Locatie: Boekmanstichting | Herengracht 415 | Amsterdam
Tijd: 16.00 – 17.30 uur
Toegang: gratis, maar aanmelden is noodzakelijk i.v.m. een beperkt aantal plaatsen

 

Partners & subsidiënten