Boekmanstichting Kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid

Home » Waarde van Cultuur door Steven ten Thije

Deze activiteit heeft plaatsgevonden op:

Maandag 06 nov ’17

Waarde van Cultuur door Steven ten Thije

Steven ten Thije (1980) publiceerde in opdracht van het Mondriaan Fonds het essay Het geëmancipeerde museum (2016), een duiding in vogelvlucht van de positie van het kunstmuseum in de Nederlandse samenleving. De nadruk lag daarbij op de positie van deze musea in de moderne, democratische samenleving. De kernvraag is hoe musea door hun zorg voor kunst mede de ontluikende democratische samenleving hebben gesterkt.

In zijn presentatie op 6 november bij de Boekmanstichting in het kader van de reeks De Waarde van Cultuur gaat Ten Thije hier dieper op in en laat hij zien welke krachtige ontwikkeling musea hebben doorgemaakt in de recente geschiedenis. Daarnaast laat hij zien hoe de beleidsinstrumenten die daarvoor zijn ingezet niet per se geschikt zijn voor de toekomst.
Hoe kunnen musea zich beter verankeren in de samenleving? Hoe kunnen musea aansluiting vinden bij de pro-active, mondige burger van dit moment? Dit zijn de vragen waar Ten Thije gedurende zijn lezing hardop over wil nadenken. Hierbij reflecteert hij ook op de aanbevelingen in de bundel van Claartje Bunnik ‘Naar Waarde Gewogen’.
Steven ten Thije studeerde kunstgeschiedenis en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Tegenwoordig is hij verbonden aan het Van Abbemuseum als projectleider van The Uses of Art – The Legacy of 1848 and 1989, een vijfjarig programma van L’Internationale, een confederatie van zes Europese musea gericht op moderne en hedendaagse cultuur. Binnen het kader van het programma was Ten Thije co-redacteur van de bundel What’s the Use? Constellations of Art, History and Knowledge (Valiz, 2016), co-curator van de tentoonstelling The Making of Modern Art, (2017- 2021) en van de tentoonstelling Bekentenissen van de Imperfecte, 1848 – 1989 – today (2011 -2015).
Bekijk hier de publicaties van Steven ten Thije in de catalogus.

Datum: Maandag 6 november 2017
Tijd: 16.00 – 18.00 uur
Toegang: gratis, maar aanmelden is noodzakelijk i.v.m. een beperkt aantal plaatsen.

Partners & subsidiënten